Takto fotí Motorola One Zoom (XT2010)

Štvoricu zadných fotoaparátov a jeden predný som vyvetral v okolí zrúcaniny hradu Beckov. 

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu Motorola One Zoom s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (26 mm ekv.)

48 Mpix / 12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), clona f/1.7, video 4K (30 fps) / Full HD (60 fps), AF (PDAF), OIS

Zadný približujúci fotoaparát (78 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), 3x optický zoom, 10x hybridný zoom, OIS, Full HD video

Zadný širokouhlý fotoaparát (17 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 9 Mpix (16:9), 117° uhol záberu, Full HD video

Zadný pomocný fotoaparát

5 Mpix, clona f/2.4

Predný fotoaparát

25 Mpix (4:3) / 6 Mpix (4:3) / 5 Mpix (16:9), clona f/2.0, video Full HD (30 fps)

Ďalšie parametre nájdete v článku Motorola One Zoom (základné info).

Krátky komentár

Motorola One Zoom je príjemným prekvapením. Ponúka návykovú Moto obrazovku, Moto gestá, čítačku odtlačkov v displeji a paletu piatich fotoaparátov. 

Veľmi sa mi páči spúšťanie fotoaparátu otočením zápästia. Pri návrate z prechádzky po západe slnka sa mi osvedčilo aj rýchle spúšťanie baterky dvojitým zatrasením. Ale o tom až v recenzii. Fotoaparát môžete spustiť aj dvojitým stlačením vypínača, len si to musíte najprv zapnúť v nastaveniach telefónu (systém - gestá). 

Skôr než prejdem k fotoaparátu vás musím upozorniť, že Motorola neponúka najvýkonnejší čipset na svete. A to sa typicky podpisuje aj na fotografovaní či zázname videa. Napríklad pri snímaní nevidíte v hľadáčiku reálny výsledok. Fotografie (hlavne širokouhlé) vyzerajú lepšie až po uložení do galérie a automatickom post procese. To isté platí pre rozostrenie pozadia za portrétom. V hľadáčiku nič moc, ale po otvorení snímky z galérie je všetko, ako má byť. 

Prostredie fotoaparátu sa mi veľmi pozdáva. Vľavo až šesť skratiek, v nastaveniach možnosť zapnúť mriežku fotoaparátu aj vodováhu, ktorá ostáva aktívna aj pri zázname videa. Prstom môžete označiť objekt, na ktorý má fotoaparát zaostriť, podržaním zaostrenie uzamknete. Expozíciu môžete doladiť aj pri zadných, aj na prednom fotoaparáte, aj pri zázname videa. 

V režimoch nájdete portrét, ktorý rozostrí pozadie aj za inými objektmi. Zvýraznená farba zase zobrazí len takú farbu, akú prstom na snímke označíte. Použijete to možno dvakrát do roka, ale sú situácie, kedy to prezentáciu s fotkami celkom osvieži. Nočný režim je dnes už štandardom, nechýba ani tu. Občas mi pripadá slabý, inokedy fajn. 

Po spustení fotoaparátu sa vždy ocitnete v základnom režime 1x. Po dotyku tohto tlačidla sa obraz 3-násobne priblíži, po ďalšom kliknutí sa oddiali. Širokouhlý fotoaparát v Samsungoch a iPhonoch ponúka širší záber, Motorola je v tomto smere na úrovni Huaweiov.

Kvalita širokouhlého fotoaparátu prekonáva lacné Samsungy, na S10e však nemá. Porovnával som to. Veľa robí softvér, v tomto Motorola mierne zaostáva. Ale za štyri stovky ide o veľmi slušnú nádielku. 

Širokouhlý a približujúci fotoaparát využijete len pri zázname Full HD videa s 30 snímkami za sekundu. 

FHD 60 fps či 4K 30 fps video môžete nahrávať len hlavným fotoaparátom.

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

A poďme rovno na Beckov. Večer bolo pekné svetlo, a tak som mohol z jednej pozície vyskúšať všetky tri zadné fotoaparáty (štvrtý je len pomocný pre režim portrét). Z rovnakého miesta som skúšal aj záber zo Samsungu Galaxy S10e, ktorého širokouhlý fotoaparát ponúka podstatne širší záber.

 

Na snímke informačnej tabule som skúšal so Samsungom Galaxy S10e porovnať detaily, ale aj po 100 % priblížení boli veľmi podobné. Dobrá práca, Motorola. Škoda len, že z Motoroly vyliezajú všeobecne zbytočne tmavé zábery. Epxozíciu by som všeobecne nastavil +0,3 EV. 

Na beckovskú zrúcaninu je najkrajší pohľad z blízkeho kopčeka. 

Priblížený záber nie je úplne najostrejší, so zaostrovaním bol problém aj pri tejto modlivke. Nakoniec som približujúci fotoaparát prepol na normálny. Ani vtedy som však nebol so zaostrením úplne najspokojnejší. V tomto majú navrch vlajkové lode. 

Po zelen značke sa dostanete na túto sympatickú alej. Vyskúšal som všetky druhy záberov, aj proti slnku, aj normálnym fotoaparátom, aj širokáčom. A nie je to vôbec zlé. 

Na zábere hovädzieho dobytka vidíme aj účinok 3-násobného priblíženia. Dokonca viac než na zrúcanine. 

Poďme vyskúšať nejaké experimenty. Najprv režim Zvýraznená farba, potom Portrét.

Keď sa zotmelo, nastal ideálny čas na test večerných záberov. Po slnku už ani stopy, a tak som skúsil automatiku, a potom Nočné videnie.

Nočný režim som vyskúšal ešte aj doma v kuchyni. 

A chýbať nemôže ani test prednej kamery, najprv v automatike, potom v režime Portrét.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu