Takto fotí CAT S52

Tentoraz sa pozrieme na fotoaparát v jednom z najodolnejších smartfónov na trhu.

Nasledujúce snímky vytvorené fotoaparátom smartfónu CAT S52 s vyčisteným objektívom a snahou o čo najstabilnejšiu pozíciu fotografa sme vybrali z našich najlepších záberov. Snímky pri tvorbe tohto článku zmenšujeme na Full HD rozlíšenie (1920 x 1080 px), vždy rovnakým procesom, ale inak do nich nezasahujeme.

Zadný fotoaparát (26 mm ekv.)

12 Mpix (4:3) / 8 Mpix (16:9), video Full HD, AF, EIS, clona f/1.8

Predný fotoaparát

8 Mpix (4:3) / 5 Mpix (16:9), video Full HD, FF

Ďalšie parametre nájdete v článku CAT S52 (základné info).

Krátky komentár

Medzi odolnými telefónmi nájdeme len zopár kúskov, s ktorých fotoaparátmi budú majitelia skutočne spokojní. Väčšinou išlo o jeden z kompromisov, ktoré museli pred kúpou spraviť. CAT S52 sa to snaží napraviť.

Rýchle spustenie dvojitým stlačením vypínača musíte zapnúť v nastaveniach telefónu - systém - gestá. Odporúčam to každému. 

Následne uvidíte pred sebou jednoduché prostredie pre fotografovanie a nahrávanie Full HD videí. Cez ozubené koliesko sa dostanete k prehľadným nastaveniam. Tie sa mi páčia. Zapol som si mriežku, a veľkosť obrázka zmenil z pomeru 4:3 (a teda 12 Mpix) na 16:9 (8 Mpix). V prípade predného fotoaparátu išlo o pokles z 8 na 5 Mpix. 

Hoci na väčšine smartfónov fotím s pomerom 16:9, v tomto prípade si viem predstaviť aj ponechanie 4:3. Pri fotografovaní vodomerov, stavebných projektov či inej dokumentácii je tento (štvorcovejší) pomer často vhodnejší, efektívnejší. 

Niekoho poteší rozostrenie pozadia za portrétom snímaným zadnou alebo prednou kamerou, mňa by viac potešil sekundárny širokouhlý fotoaparát. Ten by sa na takomto outdoorovom zariadení zišiel aj pri zaznamenávaní interiérov, aj vonku.

Kvalita fotografií je absolútne dostatočná, a platí to aj pre večerné zábery. Nočný režim tu však nečakajte. 

GALÉRIA FOTOGRAFIÍ 

Začneme zábermi pri dostatočnom dennom svetle.

CAT S52 bude často slúžiť aj na zábery meracích zariadení a iných detailov pri dobrom i slabšom svetle.

Aj v horších svetelných podmienkach splnili výsledky moje očakávania.

Večerné zábery bez detailov zodpovedajú smartfónom cenovej kategórie okolo 300 eur. Odolnosť telefónu tiež niečo stojí.

A zabudnúť nemôžeme ani na prednú kameru. Tá je zaostrená primárne na blízke objekty, no musím povedať, že úplne ostrá nie je ani tá moja tvár tesne pred objektívom. 



 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu