Súd odhalil praktiky, ktorými sa Google na Androide snaží obmedzovať konkurenciu

Google investuje miliardy dolárov a kupuje si svoje postavenie vo firmách ako Samsung či Apple. Iných výrobcov, ktorí používajú Android zas obmedzuje tým, že nepovolí predinštalované aplikácie.

V USA práve prebieha súd medzi spoločnosťou Google a Epic, ktorý odhaľuje viacero zaujímavých detailov. Aktuálne sa týkajú hlavne Googlu a jeho monopolných praktík, s ktorými sa snaží obmedzovať konkurenciu na Androidoch. Robí to tak, že platí rôznym spoločnostiam za určité benefity alebo na svojom operačnom systéme skúša iné obmedzenia. 

Okúsila ich napríklad firma OnePlus, ktorá chcela na svojich smartfónoch predinštalovanú populárnu hru Fortnite. Keďže využívajú operačný systém Android, na tento krok potrebovali povolenie od Googlu, ktorý to zamietol. Zo súdnych dokumentov ďalej vyplynulo, že Google platí Samsungu ročne osem miliárd dolárov. Na oplátku sú jeho aplikácie nastavené ako natívne v smartfónoch Samsung. 

Kórejský gigant mal zároveň od Googlu dostať ponuku na stovky miliónov za to, aby Google Play zostal na Samsungoch popri Galaxy Store. Firma okrem toho chcela nad Galaxy Store určitú úroveň kontroly. Alternatívnym plánom bolo, že Google dá Samsungu miliardu dolárov za to, že Google Play bude jediným obchodom na hlavnej obrazovke ich smartfónov. 

Z monopolných praktík Googlu má profitovať aj Apple, ktorý podľa súdnych dokumentov dostáva 36 % tržieb z reklám na Safari. Na oplátku môže byť Google hlavným prehliadačom na iPhonoch, iPadoch a ďalších jablčných zariadeniach. Podobné praktiky ukazujú, že Google vďaka nim obmedzuje konkurenciu tretích strán, ktorá by mohla v spomínaných oblastiach ponúkať vlastné riešenia, ale nemôže si dovoliť platiť také sumy. Súd s firmou Epic stále prebieha a uvidíme, aké detaily ešte odhalí. 

Zdroj: bloomberg.com


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu