Štúdia v Google Play odhalila vyše 2-tisíc falošných aplikácií

Výskumníci na test využili neurónové siete a strojové učenie. Zistili, že veľké množstvo aplikácií je falošných a vyžadujú citlivé povolenia. Google už údajne situáciu vyriešil a sporné tituly zo svojho obchodu zmazal.

Univerzita v Sydney zverejnila výsledky svojej dvojročnej štúdie, ktorá sa zaoberala škodlivosťou Android aplikácií. Zistila, že v Google Play sa nachádza celkom 2 040 titulov, ktoré by tam nemali byť. Výskum testoval približne milión aplikácií, pričom množstvo z nich bolo falošných, bez škodlivého kódu. Ich problémom bolo, že vyžadovali prístup k osobným údajom, ktoré mohli zneužiť. 

Výskumníci na spracovanie veľkého množstva dát použili neurónové siete a strojové učenie. Algoritmus bol nastavený tak, aby hľadal podobný textový popis a vizuálne podobné ikony k 10 000 najobľúbenejším aplikáciám v Google Play. Našiel 49 608 potenciálnych hrozieb, z ktorých označil nástroj VirusTotal 7 246 ako škodlivé. Z nich bolo 2 040 falošných a vysoko rizikových

Vyše tisícpäťsto aplikácií z celkového počtu vyžadovalo citlivé povolenia a väčšina z nich mala do svojho zdrojového kódu vložené knižnice tretích strán, ktoré tam nemali čo robiť. Škodlivé aplikácie z výskumu už mali byť odstránené a Google uvádza, že sprísnil opatrenia na schválenie. Ich výsledkom je, že viac ako 55 % aplikácií bolo tento rok zamietnutých a počet pozastavených vzrástol na 65 %. 

Zdroj: computerworld.com

 


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu