Sprievodca výberom hernej konzoly pod vianočný stromček z každej cenovej kategórie

Náš sprievodca svetom konzol vám pomôže vybrať ten správny darček pre hráča pod vianočný stromček. Cena najlacnejšieho tipu začína na 214 eurách.

Herné konzoly patria každý rok k vytúženým darčekom všetkých hráčov, ktorí ich ešte nevlastnia. Aktuálna ponuka je širšia než kedykoľvek predtým a pre niekoho môže byť problém sa v nej vyznať. Práve preto sme pripravili nášho sprievodcu, ktorý vám pomôže s výberom v prípade, že sa konzolou chystáte potešiť seba alebo svojich blízkych. Jednotlivé tipy sme zoradili od najlacnejších po najdrahšie a zamerali sme sa len na overené e-shopy. 

Nintendo Switch Lite 32 GB

Cena: od 214 eur 

Nintendo Switch Lite patrí k najlacnejším možnostiam v prípade, že chcete hernú konzolu. Nie je však určený na použitie s televízorom, ale na hranie v rukách na štýl handheldu. Vďaka tomu si ho môžete zobrať so sebou aj na cesty, kde ponúka kompaktný herný zážitok. Ďalšou výhodou je široká ponuka herných titulov pre všetky vekové kategórie. Či už sa ho chystáte kúpiť deťom alebo dospelým, každý si tu nájde svoj žáner. Nintendo je navyše domovom známych značiek ako Super Mario, Kirby, Pokémon alebo The Legend of Zelda. 

Po technickej stránke ponúkne táto handheldová herná konzola 5,5” dotykový LCD displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov. O hry sa postará 32 GB úložisko, ktoré si môžete rozšíriť pamäťovými kartami. Batéria má kapacitu 3 570 mAh a podľa výrobcu vystačí na 3 až 7 hodín hrania, v závislosti od konkrétnej hry. Samozrejmosťou je tiež podpora 3,5 mm jack konektora a USB-C. Vybrať si môžete z rôznych farieb. Nintendo Switch kúpite aj v klasickej verzii, ktorej cena štartuje na 289 eurách. S ním sa už dá zahrať aj na TV a má odnímateľné ovládače pre pohodlné hranie dvoch hráčov. Ak si priplatíte ešte 40 eur, k dispozícii je aktualizovaná verzia s kvalitnejším OLED displejom.

Xbox Series S 512 GB

Cena: od 232 eur

Veľmi tesne za cenovou hladinou Nintenda Switch Lite začína Xbox Series S. Ten už ponúka klasické konzolové hranie na televízore a z aktuálnej generácie je najlacnejší. Je to preto, že má najnižší výkon, ktorý však stačí na hranie najnovších hier pre menej náročných hráčov. Zároveň nedisponuje fyzickou mechanikou a je odkázaný len na digitálnu distribúciu hier. Ponúka však ideálnu kombináciu s predplatným Game Pass, ktoré začína na sume 6,99 eur mesačne. Za tento poplatok získate prístup k stovkám rôznych titulov a spoľahlivo si zahráte v rôznych žánroch. Samotnému Game Passu sme sa venovali v tomto článku

Výkon Xboxu Series S je na úrovni 4 teraflopy a má úložisko s kapacitou 512 GB. Nepodporuje 4K a väčšina hier na ňom spoľahlivo funguje v rozlíšení 1 440p. Microsoft síce sľubuje aj 120 fps, ale tie si vzhľadom na výkon konzoly užijete iba v niektorých starších tituloch. Väčšina hier tu beží so snímkovaním na úrovni 30 alebo 60 fps pri dynamickom rozlíšení. Zároveň je tu mierny rozdiel v detailoch. Vo výsledku sa však nejedná o nič dramatické a Xbox Series S je skvelým pomerom ceny / výkonu. Značka je domovom hier ako Gears of War, Starfield, Redfall, Forza, Halo alebo  Microsoft Flight Simulator. 

Xbox Series X 1 TB

Cena: od 406 eur 

Kým Series S je na hranie s kompromismi, plnohodnotnú novú generáciu reprezentuje Xbox Series X. Náležite tomu je drahší takmer o dve stovky a ponúka všetko, čo je pre aktuálne konzoly charakteristické. Čakať teda môžete vysoký výkon, tichý chod aj pri hraní náročných hier, expresne rýchly systém a minimálne načítacie časy. Vďaka výkonu 12 teraflopov si tu zahráte aj v 4K rozlíšení a množstvo hier podporuje snímkovanie na úrovni 60 fps. O dostatok úložného priestoru sa postará 1 TB disk.

Konzola má tiež sympatický, minimalistický dizajn, ktorý hravo zapadne do každej obývačky a kvalitné ovládače. Rovnako, ako v prípade Series S, aj tu si môžete dokúpiť Game Pass a mať bohatú knižnicu hier za malý mesačný poplatok. Xbox Series X má navyše optickú mechaniky a hry si tak môžete kupovať aj na fyzických diskoch. Okrem hrania poslúži konzola tiež na prehrávanie Blu-Ray filmov. Xboxu Series X sme sa podrobnejšie venovali v našej recenzii.

PlayStation 5 Digital Edition 825 GB

Cena: od 449 eur 

Sony tento rok predstavila nové verzie svojej PS5 konzoly, ktoré sú menšie a majú 1 TB disk. Tie však aktuálne u nás ešte nie sú dostupné a vybrať si môžete z pôvodných verzií. Plusom je, že sú lacnejšie a výrobca už vyriešil aj problém s dostupnosťou. Väčšina e-shopov ich teda má skladom a cena digitálnej edície začína na 449 eurách. Jej jediným kompromisom oproti klasickej verzii je, že nemá optickú mechaniku.  

To sa však už teraz neukazuje ako veľký problém, pretože Sony nedávno predstavilo aj externú mechaniku, ktorú si ku konzole časom viete dokúpiť. Aktuálne si môžete dokúpiť aj službu PlayStation Plus. S ňou získate v závislosti od úrovni členstva prístup ku katalógu stoviek hier, kde si určite vyberie každý. Predplatné členstva Extra s knižnicou hier stojí aktuálne 13,99 mesačne.

PlayStation 5 825 GB

Cena: od 469 eur 

V prípade, že plánujete hry kupovať aj vo fyzickej distribúcii, určite sa oplatí priplatiť 20 eur, za ktoré máte PS5 v klasickej verzii s optickou mechanikou. Okrem hrania tiež poslúži aj ako Blu-Ray prehrávač. Výkon je tu na úrovni 10,28 teraflopov a stačí na hranie v 4K / 30 fps alebo v dynamickom rozlíšení a 60 fps. Samozrejmosťou je tiež svižný systém a veľmi rýchle načítanie vďaka SSD disku. Jeho kapacita je na úrovni 825 GB, čo je ešte stále pomerne dostačujúce. V prípade potreby sa však dá rozšíriť. PS5 je navyše charakteristická aj pokrokovým ovládačom DUALSENSE, ktorý sa pýši haptickou spätnou väzbou a adaptívnymi spúšťami. Hranie s ním je tak ešte väčším zážitkom.

PlayStation je domovom hier ako The Last of Us, God of War, Horizon či série Marvel's Spider-Man. Oproti Xboxu láka aj na zaujímavé príslušenstvo, ktoré si môžete kúpiť neskôr. Medzi najžiadanejšie patrí headset pre virtuálnu realitu PS VR2, ktorému sme sa venovali v samostatnej recenzii. Aktuálne vychádza tiež remote player PlayStation Portal, ktorý oceníte v prípade, že máte v domácnosti jeden televízor a niekto sa bude chcieť hrať, zatiaľ čo iný sledovať TV. S Portalom si môže PS5 hry vychutnať na menšom displeji v podobe zariadenia, ktoré pripomína vreckovú konzolu. Slúži však iba na streamovanie hier z PS5. Samotnej PS5 sme sa venovali v tejto recenzii.

Steam Deck 64 GB

Cena: od 489 eur

Tento rok je zaujímavý aj segment počítačových handheldov, ktorý sa postupne pekne rozširuje. Najlacnejším je v tomto prípade Steam Deck začínajúci na sume mierne pod päťsto eur. Je postavený na staršej architektúre AMD Zen 2 s výkonom na úrovni 1,6 teraflopov. Hardvér dopĺňa 16 GB RAM a slabší 7" IPS displej s rozlíšením 1280 x 800 bodov. Najlepšie na tom nie je ani úložisko s kapacitou 64 GB, ktoré je na dnešné pomery naozaj malé a bude stačiť iba nenáročným hráčom. Našťastie je tu aj podpora pamäťových kariet.

Na rozdiel od iných PC handheldov, Steam Deck nebeži na Windowse. Má vlastný operačný systém SteamOS postavený na architektúre linuxu. Napriek tomu však ponúka širokú kompatibilitu s hrami, ale najlepšie si rozumie so Steamom. Pripraviť sa treba tiež na to, že si k nemu budete zrejme musieť kúpiť redukciu, pretože nabíjačka v balení nemá európsku koncovku. Daňou za nižšiu cenu je tiež vyššia hlučnosť a občasné prehrievanie. V prípade PC hráčov však ide o cenovo najlepšie riešenie, aj keď s kompromismi. 

ASUS ROG Ally 512 GB

Cena: od 569 eur

Pre PC hráčov môže byť zaujímavý aj handheld ASUS ROG Ally, ktorý aj keď pripomína vreckovú konzolu, je skôr herným počítačom v kompaktnom balení. Ponúka 7" dotykový Full HD displej so 120 Hz, 6-jadrový procesor AMD Ryzen Z1, 16 GB RAM a 512 GB úložisko. Jeho výhodou je kompatibilita s PC knižnicami ako Steam, Epic či GOG. Samozrejmosťou je aj podpora Game Passu, ktorého trojmesačné členstvo nájdete rovno v balení. Nič vám tak nebráni v tom, aby ste začali okamžite hrať. 

ROG Ally navyše oproti konzolám ponúka aj výhody počítača, keďže funguje na platforme Windows 11. Dá sa pripojiť na monitor alebo k TV a jeho výkon postačí na väčšinu dnešných hier, aj keď s kompromismi v nastaveniach. ROG Ally sme sa venovali v samostatnej recenzii.

Lenovo Legion Go 512 GB

Cena: 799 eur

Najčerstvejším prírastkom v kategórii PC handheldov je novinka Lenovo Legion Go. Stojí však až 799 eur, čo je cena, za ktorú už viete nájsť aj herný laptop. Ten môže byť v mnohom praktickejší, aj keď všetko záleží od preferencií. Ak sa rozhodnete pre Legion Go, dostanete 8,8-palcový OLED displej s QHD rozlíšením, 144 Hz obnovovacou frekvenciou či jasom až 500 nitov. Ten vo svojej kategórii nemá konkurenciu a umožní vám vychutnať si hry na krajšej obrazovke. 

Vo vnútri tiká čip AMD Ryzen Z1 Extreme, ktorý sľubuje výkon na úrovni 8,6 teraflopu. Je teda rovnaký, ako má ROG Ally. Kvalitnejší a väčší displej tu dopĺňa možnosť odnímateľných ovládačov, čo sa môže hodiť v prípade hier pre viacerých hráčov. Lenovo myslelo aj na touchpad, ktorý oceníte pri ovládaní Windowsu a vzhľadom na vyššiu cenu poteší aj puzdro dodávané v balení. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu