Sony Xperia L4 - dvestoeurový základ

Prvý kontakt s kompaktným androidom, ktorý zaujme natiahnutým 6,2'' displejom s pomerom strán 21:9 a slušnou výdržou na jedno nabitie.

Nedávno sa v našich obchodoch začala predávať nová Xperia, ktorá je určená nenáročným používateľom, ktorí hľadajú android s úzkou konštrukiciou a dostupnou cenovkou. Redakčná váha zobrazila hmotnosť 178 gramov a potvrdila údaj výrobcu. 

Pokiaľ teda hľadáte aspoň šesťpalcový smartfón, ktorý neatakuje hranicu 200 gramov a dobre sa drží v ruke, Sony Xperia L4 môže patriť k vaším favoritom. Zadná stena je z matného plastu, takže nehrozí ani žiadne šmýkanie v ruke. 

Trojica zadných fotoaparátov je pekne zarovnaná s konštrukciou, žiadny objektív nevystupuje nad povrch. Pri položení na tvrdú podložku sa telefón pri dotyku displeja nekolíše, čo je dnes takmer vzácnosťou. Konštrukčne je Xperia L4 veľmi podareným modelom. 

V pravej bočnej stene je umiestnená čítačka odtlačkov, ktorá až na pár zaváhaní telefón rýchlo odomkla. Využiť môžete aj rozpoznávanie tváre. Funkciu hľadajte hlbšie v systéme, konkrétne v zabezpečení zariadenia pomocou funkcie Smart Lock -> Dôveryhodná tvár. Využijete ju iba cez deň, v zhoršených svetelných podmienkach vám na odomknutie zariadenia ostane funkčná iba čítačka, PIN alebo vzor. 

Na miestach, ktoré označíte v sekcii Smart Lock ako dôveryhodné, sa telefón zamykať nebude. Rovnako môžete pridať dôveryhodné zariadenia, napríklad smart hodinky, v blízkosti ktorých ostane telefón odomknutý. 

V hornej stene nechýba 3,5 mm jack, v dolnej časti sú umiestnené dva reproduktory, no stereo reprodukciu zvuku nečakajte. USB-C konektorom nabijete 3850 mAh batériu, ktorá som pri bežnom používaní smartfónu nabíjala každý druhý deň. Cez víkend alebo dni, kedy telefón nebudete používať tak často sa možno dostanete aj cez túto hodnotu. Pokiaľ telefón nebudete využívať vôbec, len ho necháta zapnutý napríklad v šuplíku, nabitý vám vydrží aj viac než týždeň. 

IPS displej so 6,2-palcovou uhlopriečkou a malým výrezom na prednú 8 Mpix kameru ponúka HD+ rozlíšenie 720 x 1680 bodov a pomer strán 21:9. Podľa výrobcu je tento pomer vhodný nielen na pozeranie filmov, ale aj ma používanie dvoch aplikácií naraz na jednej obrazovke. 

Na spustenie dvoch aplikácií naraz môžete využiť Bočný snímač, ktorý zároveň uľahčuje používanie telefónu v jednej ruke. Vyvoláte ho dvojitým ťuknutím na malú lištu zobrazenú na pravej strane displeja. Zobrazia sa často používané aplikiácie máte tu aj prístup k rôznym skratkám a rýchlym nastaveniam. Všetko potrebné si viete upraviť v menu nastavení. 

Bočný snímač ponúkne aj Ovládanie jednou rukou a Režim viacerých okien. Po ťuknutí na ikonu si z ponuky vyberiete aplikáciu, ktorá má byť spustená v hornej a spodnej časti obrazovky. Posuvnou lištou si viete upraviť veľkosť zobrazovaného okna, prípadne ňou posunutím hore či dole zrušíte druhé okno. 

Ja som si na Bočný snímač zvykla a vďaka rýchlemu prástupu k často používaným aplikáciám som ani nemusela zavítať do klasického menu. Chce to len cvik nájsť ten správny dotyk palcom ruky na vyvolanie bočnej lišty. 

Hardvérovou výbavou Xperia L4 neoslní, to ani nie je jej cielom. Čipset od MediaTeku vyrobený 12 nm technológiou dopĺňa 3 GB operačná pamäť RAM. Pripravte sa na pomalšie reakcie a občasné oneskorenia, no menej náročnému zákazníkovi, ktorý nie je zvyknutý na rýchlosť prémiových smartfónov, to zrejme nebude prekážať.

64 GB úložisko si môžete rozšíriť microSD kartami, prídete tým však o dual SIM funkciu. Operačný systém Android beží v staršej verzii 9 Pie a je takmer bez úprav výrobcom. Okrem napríklad spomínanej bočnej lišty Side Sense. 

Xperii L4 nechýba NFC, takže ju môžete využiť ne bazkontaktné platby mobilom. Samozrejmosťou je podpora LTE, Bluetooth 5.0, FM rádio nenájdete. 

Vzadu sú tri fotoaparáty: hlavný 13-megapixelový, širokouhlý 5 Mpix so 117° uhlom záberu a 2 Mpix senzor určený na rozostrovanie pozadia. Fotoaparáty zrejme nebudú dôvodom, prečo nad toutpo Xperiou budete uvažovať, no na bežné momentky poslúžia. 

Fotografie zhotovené za dobrých svetelných podmienok sú celkom uspokojivé, s pribúdajúcim šerom pribúda digitálny šum a kvalita sa znižuje. Práve pri snímaní a používaní aplikácie Fotoaparát, či prípadnej úprave fotografií po zosnímaní cítite slabý procesor. 

Širokouhlý objektív môžete využiť aj na nahrávanie Full HD videí. Predná 8 Mpix kamera zvládne aj selfie s rozostreným pozadím. Úroveň bokeh efektu si viete upraviť. Zvyšné možnosti úprav ako jas pokožky, jemný odtieň či zväčšenie očí sú podľa mňa zbytočné. Aj po ich zapnutí sa výseldná selfie výrazne nezmenila. 

Kompletné údaje o hardvérovej výbave vrátane podrobností o fotoaparátoch nájdete v základnom infe

Orientačná cena: 199 eur

Záver

Sony Xperia L4 má cenovku tesne pod dvesto eur. Dostanete za to android kompaktných rozmerov, ktorý sa vďaka úzkej a nešmykľavej konštrukcii dobre drží v ruke, ponúka natiahnutý displej vhodný na zobrazenie dvoch aplikácií naraz a veľmi slušnú výdrž na jedno nabitie. 

Nechýba jej 3,5 mm jack a medzi výhody môžem zaradiť aj bočný snímač, vďaka ktorému som do menu chodila minimálne. Hlavný 13 Mpix fotoaparát využijete na bežné momentky, širokouhlý je tam skôr iba ako "povinná jazda". Fanúšikov selfie poteší rozostrovanie pozadia na prednej kamere, ktoré zvláda celkom dobre. 

V tejto cenovej kategórii má Xperia L4 silnú konkurenciu, najmä zo strany čínskych výrobcov. Preto to zrejme na trhu nebude mať jednoduché. Jej zbraňou sú najmä kompaktné rozmery a matná povrchová úprava. Kto chce lepšie vybavenú Xperiu, navyše vodeodolnú, musí si priplatiť. V obchodoch nedávno odštartovali predobjednávky na Xperiu 10 II za 379 eur, navyše s darčekom

Diskusia k článku:

Začať diskusiu