Sony Xperia 10 V - tvrdohlavo svojou cestou

Recenzia ľahkého a relatívne kompaktného androidu s pekným 6,1'' displejom, štandardným výkonom, slušným fotoaparátom s teleobjektívom a výbornou výdržou batérie.

Ak dnes niekto hľadá kompaktný smartfón, nemá veľmi na výber. Výrobcovia sa už dávnejšie zamerali na veľké displeje a model so šesťpalcovou uhlopriečkou a menej, je iba vzácnosťou. Okrem Asusu, ktorý ponúka top model s výbavou pre náročných používateľov, čomu ale zodpovedá cena, tu máme Sony. 

Už niekoľko rokov prináša model strednej triedy, ktorý výkonom síce až tak nenadchne, no poteší hmotnosťou tesne pod hranicou 160 gramov. Šírka konštrukcie nepresahuje 70 milimetrov, čo je približne hranica na jednoduchšie ovládanie telefónu jednou rukou bez zbytočného prehmatávania. 

Sony Xperia 10 V (základné info) sa od predchodcu až tak veľmi nelíši. Spája ich typický dizajn a veľkosť uhlopriečky narástla len o 0,1''. Obrazovka s pomerom strán 21:9 je podľa výrobcu jasnejšia než pri Xperii 10 IV, tu sme na test nemali, a tak neviem reálne porovnať. 

Výraznejšou zmenou je hlavne vyššie rozlíšenie hlavného fotoaparátu s väčším snímačom, ktorý by mal ponúknuť kvalitné snímky aj v zhoršených svetelných podmienkach. Či sa to podarilo, ozrejmíme v časti recenzie venovanej fotografovaniu. 

Keď chytíte telefón do ruky, na prvý dotyk ucítite rozdiel od porovnateľného modelu konkurencie. Xperia 10 V je naozaj ľahká, veľmi dobre sa drží a z vrecka nohavíc nevytŕča. Vďaka matnej úprave zadnej steny (z plastu) sa na nej nezachytávajú odtlačky ani iné nečistoty. 

Použitie plastu namiesto skla a kovu nie je potrebné kritizovať, pretože plast je menej náchylný na poškriabanie či rozbitie a prejaví sa na nižšej hmotnosti zariadenia. Mne osobne by plast nevadil ani na prémiovom smartfóne. 

Trojica zadných fotoaparátov zoradená pod seba vystupuje nad povrch len veľmi mierne, takže sa telefón pri položení na stôl až tak nekýve. Bočné steny sú mierne zaoblené, čo oceníte pri dlhšom používaní, netlačia do dlane. 

Konštrukcii nechýba certifikovaná odolnosť voči vode  a prachu IP68, a tak by mala zvládnuť 30-minútový pobyt v sladkej vode ponorená do hĺbky 1,5 metra. Na tele smartfónu nájdeme aj 3,5 mm audio jack, dostatočne hlasné stereo reproduktory bežnej kvality, USB-C konektor a v ľavej strane slot na jednu nanoSIM kartu a microSD. Vpravo je umiestnený ovládač hlasitosti a vypínač s integrovanou čítačkou odtlačov. 

Xperia podporuje aj eSIM, vtedy môžete mať z telefónu dual SIM. Šuplík na karty otvoríte aj bez špeciálneho "špendlíka", Sony je snáď jediným výrobcom, ktorý používa tento retro spôsob otvárania, na ktorý vám stačia nechty. 

K rýchlosti a spoľahlivosti čítačky odtlačkov nemám veľké výhrady, vo väčšine prípadov reagovala tak, ako som očakávala. Vyhovovala mi aj výška umiestnenia. V nastaveniach si zvolíte, či má reagovať na dotyk hneď alebo až po stlačení vypínača. Tým eliminujete náhodné odomknutie telefónu. Stále sa neviem rozhodnúť, či mi vyhovuje viac čítačka v bočnej stene alebo v displeji. Ale zrejme na boku, nemám aspoň upatlaný displej.

Samotné balenie Xperie 10 V je veľmi úsporné. Oblá krabička vyrobená z recyklovaných materiálov je štíhla, pretože v nej okrem telefónu a povinnej dokumentácie nenájdeme nič iné. Ani nabíjačku ani USB kábel, a už vôbec nie ochranné puzdro. Takže ak nemáte doma nejaké staršie použiteľné príslušenstvo, čakajú vás po kúpe telefónu výdaje navyše. 

Xperia sa od konkurencie líši aj umiestnením selfie kamery. Namiesto dnes bežného otvoru alebo výrezu v displeji, či dokonca umiestnenia pod displej, trvá Sony na starom mieste - v ráme nad displejom. Ani s bočným a spodným rámom si výrobca veľkú starosť nerobí a minimalizovanie čiernych okrajov inými výrobcami tvrdohlavo ignoruje. Či je to dobré alebo zlé, to zhodnotia najmä zákazníci. 

Na 6,1-palcovom OLED paneli s podporou HDR je použité Full HD+ rozlíšenie 1080 x 2520 bodov a proti poškriabaniu ho chráni odolné sklíčko Gorilla Glass Victus. Čitateľnosť na priamom slnku bola veľmi dobrá a farebné podanie zobrazenia si viete upraviť v nastaveniach. Výčitku máme k 60 Hz obnovovacej frekvencii, tu je konkurencia už dávno inde, štandardom sa stáva 120 Hz. Škoda.

V Xperii 10 V beží Android 13 s vylepšeniami od Sony. Takým je napríklad vyvolanie bočného panelu s aplikáciami pre rýchly prístup k vybranému softvéru. Stačí dvakrát ťuknúť na bočný snímač umiestnený tesne pri pravej strane obrazovky. Nastaviť si môžete aj rýchle spúšťanie dvoch aplikácií naraz.

Takisto si viete spustiť vybranú aplikáciu v kontextovom okne a používať ju nezávisle od zobrazeného obsahu na obrazovke. Polohu bočného snímača a ponuku aplikácií viete konfigurovať podľa vlastných preferencií 

Štandardný Always on displej tu nenájdeme. Informácie na uzamknutej obrazovke vrátane doručených notifikácií sa zobrazia až po stlačení bočného tlačidla. Z uzamknutej obrazovky máte rýchly prístup k fotoaparátu, Google asistentovi, Peňaženke a službe Google Home. Všetko si viete upraviť. 

V menu sa našťastie nenachádza žiadny extra zbytočný softvér, ako zvykne byť u čínskej konkurencie. Čo nepotrebujete odinštalujete, prípadne zastavíte. 

Výkon má na starosti dnes už starší čipset Snapdragon 695, ktorý bol použitý aj v predchádzajúcej Xperii 10 IV. Spolu so 6 GB operačnou pamäťou RAM a 128 GB úložiskom ide o hardvér (nižšej) strednej triedy a nijak neohúri. 

Na bežné používanie však stačí a je pravdou, že som nezaznamenala žiadne výrazne pomalé reakcie alebo oneskorenia. Nie je to rýchlik, ale pokiaľ nemáte skúsenosti s drahým smartfónom, zrejme žiadne spomalenie nepostrehnete. Kritickejšie oko ich však zopár uvidí. Hranie graficky náročných hier neodporúčam, zrejme by vám to želaný zážitok neprinieslo. 

Zostava zadných fotoaparátov je na prvý pohľad ideálna. Okrem hlavného tu máme širokouhlý aj približovací objektív. Teda tri rôzne ohniskové vzdialenosti, žiadny zbytočný makro a bokeh fotoaparát. Za to Sony chválim. Za dobrých svetelných podmienok získate zo 48 Mpix hlavného snímača, ktorému nechýba optická stabilizácia obrazu, primerane kvalitné výsledky so slušným dynamickým rozsahom. 

Obrazový senzor využíva spájanie štyroch pixelov do jedného, a tak výsledné fotografie majú 12 Mpix veľkosť, pri zachovaní dostatku detailov. Možnosť snímať v plnom 48 Mpix rozlíšení v nastaveniach foto aplikácie nenájdete, no mne to nechýba. 

Ani k širokouhlému objektívu nemám veľké výhrady, na snímke nájdeme dostatok detailov a farby sú prirodzené. Teleobjektív ponúka dvojnásobný optický zoom a približovať viac než desaťnásobne (digitálne) nemá veľký význam. Pri fotografovaní máte na výber formáty 1:1, 4:3, 16:9 a 21:9. 

Pri snímaní v noci môžete využiť nočný režim, no veľké rozdiely medzi automatickým a nočným režimom som nevidela, aj keď jasnejšie miesta tam predsa len boli. Najmä pri širokouhlom zábere alebo použití teleobjektívu. Výsledok nie je na strednú triedu zlý. Šumu bolo menej, než som očakávala. 

Medzi objektívmi prepínate na hlavnej obrazovke pri spustenom fotoaparáte pomocou ikon 0,6x (širokouhlý), 1x (hlavný) a 2x (teleobjektív). Ak chcete nahrávať video, ťuknete na ikonu kamery. Aj pri videu máte k dispozícii všetky tri objektívy. Sklamaním je maximálne rozlíšenie nahrávaného videa vo Full HD. 4K s Xperiou 10 V nezhotovíte, čipset Snapdragon 695 4K videá nepodporuje. 

Na selfie zábery tu máme 8 Mpix prednú kameru s podporou umelej inteligencie a so slušným dynamickým rozsahom. Automatické zaostrovanie chýba. Cez deň budete s kvalitou zrejme spokojní, s príchodom šera už menej. Detaily sa zlievajú a nastupuje šum. 

O výdrž sa stará 5000 mAh batéria a ani pri náročnom používaní sa nemusíte obávať, že by vám kapacita nestačila na celý pracovný deň. Pri mojom štandardnom používaní som mala výdrž približne 1,5 dňa, počas voľnejších dní stačilo nabíjať každý druhý deň. Rýchlosť nabíjania výrobca nešpecifikoval, no závratná nie je, z nuly do plnej kapacity to trvá takmer dve hodiny.

Ak chcete výdrž ešte predĺžiť, v nastaveniach si zapnite režim Stamina, ktorý ale obmedzí niektoré aplikácie bežiace na pozadí, vypne vizuálne efekty a iné energeticky náročné funkcie, aby sa predĺžila výdrž batérie. Ochrániť akumulátor dokáže aj zapnutie Správcu batérie, ktorý sleduje vaše návyky pri nabíjaní a prispôsobuje tomu čas úplného dobitia.

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia s matnou úpravou

+ nízka hmotnosť

+ certifikácia IP68

+ relatívne kompaktné rozmery

+ pekný displej s dobrou čitateľnosťou na priamom slnku

+ stereo reproduktory

+ všestranné fotoaparáty so slušnou kvalitou

+ výborná výdrž batérie

Nevýhody:

- menej výkonný čipset

- iba 60 Hz obnovovacia frekvencia displeja

- pomalé nabíjanie batérie

- absencia nahrávania 4K videa

- chudobné balenie

- veľké rámy okolo displeja

Orientačná cena: 449 eur

Záver

Sony Xperia 10 V patrí na trhu aktuálne k najľahším smartfónom a vyniká aj vysokým 6,1-palcovým displejom s pomerom strán 21:9. Ide o dobre vybavený smartfón, ktorému môžeme vyčítať použitie starého čipsetu s obmedzeniami (slabší výkon pri náročnejších úlohách a nemožnosť nahrávania 4K videí), zastaralú 60 Hz obnovovaciu frekvenciu obrazovky a pomalé nabíjanie. Naopak, chváliť môžeme za veľmi dobrú výdrž na jedno nabitie, konštrukčné spracovanie, pekný displej a slušné fotoaparáty. 

Poteší plnohodnotná certifikácia IP68, stereo reproduktory, 3,5 mm jack a niektorých aj slot na microSD karty. Tohtoročná Xperia 10 stojí za pozornosť, no vzhľadom na spomínané nedostatky, to zrejme na trhu nebude mať jednoduché. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu