Snapdragon 8 Gen 3 je tu. Výkonnejší, inteligentnejší, rýchlejší

Najnovší čipset od Qualcommu je určený pre top modely smartfónov a tabletov. Platforma je zameraná na podporu umelej inteligencie, kvalitný zvuk a vysoký výkon, ktorý nájde uplatnenie spolu s AI pri snímaní fotografií a nahrávaní videí.

Snapdragon 8 Gen 3 ponúka v porovnaní s predchádzajúcou generáciou Snapdragon 8 Gen 2 viacero vylepšení. Na svoje si prídu hráči mobilných hier, výrobca hovorí o 25 % vyššom výkone GPU, energetickej efektivite a podpore 240 fps. Nový čip umožňuje cez Bluetooth pripojenie prenášať 24-bitové 96 kHz audio, čo poteší audiofilov. 

Umelá inteligencia a vysoký výkon platformy sa prejaví na kvalite fotografií a videí. Prejaviť sa to má aj pri nočných scénach a vylepšenom HDR. Reakcie AI asistenta môžu byť ešte rýchlejšie, čip dokáže spustiť až 20 tokenov za sekundu. 

Osemjadrový čipset je vyrobený 4 nm technológiou a tvorí ho jedno jadro Cortex-X4 s taktom 3,3 GHz, tri 3,2 GHz výkonné jadrá kombinované s dvojicou 3,0 GHz jadier a dve 2,3 GHz jadrá pre bežné a menej náročné úlohy. Čip prináša Wi-Fi 7 a 5G modem X75 s rýchlosťou sťahovania do 10 Gbps a odosielania dát až 3,5 Gbps.

Nechýba podpora pamätí RAM LPDDRX5 a frekvenciou až 4800 MHz a úložiska UFS 4.0. Čipset dokáže spolupracovať s displejom, ktorého QHD+ rozlíšenie dosahuje 144 Hz obnovovaciu frekvenciu, pri 4K rozlíšení obrazovky je maximom 60 Hz, pri 8K 30 Hz. 

Prvé smartfóny s najnovším Snapdragonom 8 Gen 3 prídu na trh už čoskoro. Nájdeme ho v top modeloch viacerých známych značiek.

Zdroj: qualcomm.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu