Samsung má obmedziť výrobu LCD displejov a zamerať sa na nové QD-OLED

Informácie priniesla správa The Korea Herald. Hovorí, že Samsung už obmedzuje výrobné linky LCD displejov a presúva pracovnú silu k novým QD-OLED. Ponúknu vernejšie zobrazenie farieb a nižšiu spotrebu energie.

Samsung patrí k popredným výrobcom displejov na svete. Najnovším prírastkom v produktovom rade budú panely Quantum Dot OLED (QD-OLED). Kórejský výrobca už používa technológiu Quantum Dot v televízoroch, zatiaľčo OLED je na poli mobilných telefónov doma už zhruba 10 rokov. Samsung sa teraz snaží spojiť to najlepšie z oboch technológií do jedného riešenia. 

Nová správa The Korea Herald tvrdí, že Samsung už začal obmedzovať výrobné linky LCD displejov vo svojich závodoch v Južnej Kórei. Hlavným dôvodom má byť najmä znížená ziskovosť a dopyt. Tento krok by tiež umožnil alokovať viac zdrojov spoločnosti práve na výrobu nových QD-OLED, ktorých uvedenie sa očakáva už čoskoro. Zatiaľ však nie sú k dispozícii žiadne podrobnosti o tom, kedy presne a v akom zariadení novinky uvidíme. 

Displeje Quantum Dot sú v podstate kombináciou medzi tradičnými LCD a OLED panelmi. Vďaka filtrom dokážu premieňať svetlo modrých LEDiek na zelenú a červenú, pričom celý proces spotrebuje menej energie. Panely QD-OLED budú energeticky šetrnejšie s vyššou presnosťou a vernosťou farieb. Analytici odhadujú, že nová technológia bude najskôr debutovať v televízoroch. 

Zdroj: The Korea Herald


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user mental.disease@centrum.cz

mental.disease21.08.2019 - 14:08 Trvalý odkaz

Quantum Dot je technológia polovodičových nanočastíc (kvantových bodov). Využíva sa o.i. v solárnych článkoch, laseroch, jednoelektrónkových tranzistoroch.
V zobrazovačoch LCD sa vkladá vrstva QD medzi LED podsvietenie, farebné filtre a pole polarizačných tekutých kryštálov. Pričom sa namiesto konvenčného bieleho svetla využíva monochromatické modré svetlo. Po excitácii externým zdrojom svetla emitujú farbu podla velkosti (2 - 10 nm) a tým vytvoria aj čistú červenú, zelenú (RGB).
Výsledkom je výrazne lepší farebný gamut (škála farieb) a jas.

Prvým výrobcom využívajúcim Quantum Dot technológiu bol Sony (Triluminos) v 2013.
Samsung, TCL, LG sa pridali v 2015, neskôr Philips alebo HiSense. Niektorí výrobcovia už QD nepoužívajú (LG, Philips).

Obmedzenie výroby vôbec nesúvisí s nasadením QD-OLED, ale s klesajúcim odberom LCD panelov samsung a profitom z nich (medziročný pokles o 27%) - ako je aj v článku uvedené.
Z rovnakých dôvodov plánuje škrty vo výrobe aj LG.
Dôvod je masívna čínska (+taiwan) produkcia a stlačenie cien na čele s korporáciou BOE..

QD-OLED je eštelen na "papieri" v štádiu vývoja. Technické podrobnosti nie sú známe. Takže nepredpokladám skorú produkciu a uvedenie na trh.
Kdežto Micro LED už má funkčné prototypy.

Celá diskusia 1 príspevok