Samsung Galaxy Z Fold4 - mesiac s prémiovou skladačkou

Čitateľské skúsenosti s najnovšou generáciou smartfónu s ohybným displejom. Nechýba výkonný hardvér, funkcie, ktoré inde nenájdete ani podpora pre dotykové pero.

Čitateľ Peter sa s nami podelil o svoje dojmy a skúsenosti s prémiovým zariadením, ktoré je určené pre špecifického zákazníka. Je ťažké, hrubé, drahé, no napriek tomu si ho mnohí túžia aspoň vyskúšať. Aké sú jeho postrehy? 

Hneď v úvode musím povedať, že medzi mnou a modelom Fold4 to nebola láska na prvý pohľad. Posledný rok som žil v ekosystéme Applu. Používal som iPhone 13 Pro Max, Apple Watch a 12,9-palcový iPad Pro. S Apple zariadeniami som sa začal trochu nudiť a to bol dôvod vyskúšať ohybné zariadenie. 

So skladacími telefónmi už mám svoju skúsenosť, prečítate si ju v článku Samsung Galaxy Z Fold 2 5G - praktická extravagancia. Takže ma neprekvapila hmotnosť ani stále viditeľný ohyb vnútorného displeja po jeho otvorení. Cez to všetko, pokiaľ ste zvyknutí na dnešné štandardné placky, Fold 4 vám na prvé použitie bude pripadať ako hrubá tehlička s miernou nadváhou, najmä v zatvorenom stave. 

Myslím si, že toto je jedna z priorít, na ktorej by Samsung mohol zapracovať - znížiť hrúbku celého zariadenia. Prvé dni som doslova nevedel, ako telefón správne chytiť bez toho, aby som omylom niečo nestlačil, alebo si neaktivoval displej. Otváranie vnútorného displeja je kapitola sama o sebe. Chce to zopár dní, kým si človek nájde svoj grif. Svalová pamäť bola zvyknutá na klasické zariadenie.

Po otvorení sa dojem z robustného zariadenia stráca, pretože Fold sa premení na malý tablet s príjemnými rozmermi aj hmotnosťou. Aj napriek hrubším rozmerom v zatvorenom stave som po niekoľkých dňoch ocenil jednoručné používanie smartfónu cez predný displej. 

Na Folde bolo zrazu všetko možné vybaviť jednou rukou bez prehmatov. Dokázal som jedným palcom odpovedať na správy bez toho, aby mi telefón takmer vypadol z ruky. Zasvietil u mňa prvý svetlý bod oproti iPhone. Ten je hlavne v Max verzii obojručným zariadením, najmä pri písaní na klávesnici. 

Častokrát sa objavujú názory, že predný displej Fold4 je príliš úzky. Z jednej časti je to pravda, najmä ak ide o písanie dlhšieho textu. Úzka klávesnica palcom veľa miesta neponúka. Pomáha inštalácia klávesnice od Google, ktorá mi vyhovuje viac než originálna od Samsungu. Navyše podporuje aj režim rozdelenej klávesnice. V každom prípade, vonkajšiemu displeju by pomohli také 3 - 4 mm naviac do šírky, písanie by bolo pohodlnejšie. Napriek tomu opäť musím vyzdvihnúť, ako pohodlne sa telefón celkovo na prednom displeji ovláda. Je to istým spôsobom úľava od dnešných veľkých placiek. 

Odomykanie telefónu je riešené cez snímač odtlačkov prstov na bočnej strane telefónu. Najskôr som si myslel, že ide o výborné riešenie, ale trápil ma aj malý nedostatok. V zatvorenom stave sa mi tlačidlo občas ťažko nahmatalo. Palec mi totiž dopadal skôr na vrchnú polovicu zatvoreného telefónu a nie na spodnú. 

Na druhej strane, rýchlosť a presnosť snímača je výborná. Snímač odtlačkov prstov navyše podporuje aj gesto stiahnutia hornej lišty potiahnutím palca po snímači, avšak táto funkcia je primárne vypnutá. Je potrebné si ju aktivovať v nastaveniach.

Snímač odtlačkov môže byť stále aktívny a k otvoreniu stačí zľahka priložiť registrovaný prst, alebo si môžete zvoliť jeho aktiváciu až po prebudení obrazovky, prípadne po fyzickom stlačení tlačidla odtlačkov prstov. Mimochodom, displej smartfónu je možné prebudiť aj uspať dvojitým poklepaním, túto možnosť si však musíte aktivovať v nastaveniach.

Po otvorení zariadenia tu máme vnútorný displej, kvôli ktorému si pravdepodobne zariadenie kupujete. K nemu sa vzťahuje hneď niekoľko otázok. Koľajnicu, alebo stredový deliaci vrub je vidno. Nechcem nasilu písať, ako mi stredový vrub absolútne neprekážal a všetko bolo za každých okolností v poriadku. 

Telefón som mal dosť dlho na to, aby som ho vyskúšal v rôznych podmienkach. V tmavom prostredí nevadí a pri používaní neprekáža. Avšak na silnom svetle, najmä vonku, sú odrazy v stredovej časti nepríjemné. Bol som v lietadle, svietilo zo strany prudké slnko a pri písaní poznámok mi deliaci vrub vadil. Je to ďalšia výzva pre Samsung z pohľadu hardvéru. Spraviť vrub menej viditeľným. Dá sa povedať, že vrub som nevnímal pri 90 % používania.

Ďalšou veľkou otázkou je odolnosť vnútorného displeja. Vnútorný displej, resp. ochranná fólia, je určite náchylnejšia na poškodenie. Kamarát má Fold4 tiež a stalo sa mu, že po dvoch týždňoch používania si na fólii našiel malinký škrabanec. Pozitívom je, že kúpou vám vzniká automatický nárok na bezplatnú výmenu fólie počas prvého roka v autorizovanom stredisku Samsung. Službu kamarát využil a potvrdzujem tak jej funkčnosť.

Týmto prípadom nechcem nikoho vystrašiť. Škrabanec možno spôsobil náhodou a mal smolu. Manželka s dlhšími nechtami má už pol roka Flip3 a vnútorný displej je bez škrabancov.

Keďže som načrtol otázku odolnosti zariadenia, dokončím ju pomerne prekvapivým zistením. Na vnútorný displej si dávať pozor treba, ale možno ešte viac to platí pre ten vonkajší. Oproti predošlým generáciám Samsung bohužiaľ neaplikoval od výroby ochrannú fóliu na predný displej, čo zamrzí. Aj pri opatrnom zaobchádzaní si viacerí používatelia na displeji našli mikro škrabance už po prvých dňoch. 

Predný displej totiž slúži aj ako stojan, keď si napríklad chcete spraviť fotku a nemáte tripod, alebo keď si prezeráte obsah telefónu na vnútornom displeji pod uhlom a máte ho položený na stole práve prednou obrazovkou dole. Určite odporúčam na predný displej aplikovať fóliu. 

Z praktického pohľadu mi vnútorný displej prišiel najskôr príliš malý na to, aby som mohol zariadenie používať ako tablet. Dovtedy som stále používal iPad s uhlopriečkou displeja 12,9 palca a preto mi 7,6-palcový displej Foldu pripadal malý. Lenže po niekoľkých dňoch používania sa môj pohľad zmenil. Často cestujem, takmer vždy vláčim v jednej ruke príručnú batožinu a nie vždy mi je pohodlné vyťahovať 12,9-palcový tablet. 

Práve v týchto situáciách sa začal naplno prejavovať potenciál Foldu 4. Bolo neskutočne pohodlné v letiskovej hale kedykoľvek vytiahnuť z vrecka Fold, otvoriť ho, vybaviť emaily, pripojiť sa k porade cez Teams, sledovať zdieľanú obrazovku a paralelne v režime rozdelenej obrazovky odpovedať na WhatsApp správy. Akonáhle som sa potreboval na letisku niekam presunúť, stačilo Fold zaklapnúť a vložiť do vrecka. Tá praktickosť ma dostala a je absolútnym benefitom tohto zariadenia. Od týchto momentov sa ryska váh začala preklápať zo strany iPhone na stranu Fold4. Môj iPad mi začal pripadať obrovský a nemotorný.

Z pohľadu softvéru robil Fold na 95 % všetko, čo som od neho očakával. Stále však platí, že iOS je optimalizovaný lepšie. Plynulosť systému alebo otváranie aplikácií je stále hladšie na iOS. Niektoré aplikácie majú Androide  svoje muchy. Napríklad pri aplikácii Teams mi občas nefungoval krok späť pri konverzáciách. Alebo sa mi stávalo, že keď som mal otvorený konkrétny e-mail, po otočení obrazovky do horizontálnej polohy sa mi zobrazila predošlá správa. 

Toto nie je ani tak problém Foldu, ako optimalizácie aplikácií pre Android. Neduh sa týka aj niektorých aplikácii pre sociálne siete. Kauza s apkou Instagram sa na Foldoch ťahá už od prvej generácie. Tá na vnútornom displeji nie je optimalizovaná. Síce funguje, ale všetko je na nej príliš veľké.

Na druhej strane Samsung vyšperkoval svoju nadstavbu so zameraním na multitasking. Určite ste už počuli o možnosti používať niekoľkých aplikácii naraz. Pravú pohodlnosť prináša spodná lišta s aplikáciami, ktorá ponúka instantné prepínanie medzi nimi. Je to návykové, praktické a rýchle. Zároveň určite odporúčam v nastaveniach telefónu zájsť do položky “Labs”. V nej nájdete množstvo vychytávok, ako napríklad minimalizáciu aplikácie potiahnutím z rohu displeja, alebo potiahnutím dvoch prstov z ľavého kraja pre aktiváciu rozdelenej obrazovky. 

Samsung pri Fold 4nerobil z pohľadu výkonu žiadne kompromisy. Nájdete v ňom procesor Snapdragon 8+ Gen1 a 12 GB RAM pamäte. Vnútorné úložisko máte k dispozícii v 256 GB, 512 GB alebo 1 TB kapacite, ktorú nie je možné rozšíriť pamäťovými kartami. Telefón má vstup pre dve klasické plastové SIM karty, ale máte možnosť pridať si aj eSIM.
 

Fotoaparát Fold4 je podľa mňa oproti iPhone 13 Pro Max lepší, najmä v oblasti približovania. Teleobjektív iPhonu je slabý a pevne dúfam, že Apple sa v roku 2023 konečne odhodlá k riadnému periskopickému teleobjektívu. Na druhej strane sa dá argumentovať, že aj Fold4 by pri svojej cenovke už mohol mať periskopický objektív. S tým samozrejme súhlasím a ide o tretiu oblasť, ktorú by som pri nástupcovi štvorky očakával vylepšenú. 

Celkovo sú fotografie z Fold4 viac než uspokojivé a uprednostňujem ich oproti iPhone 13 Pro Max, z pohľadu ostrosti a farieb. Jediná oblasť fotografie, kde má iPhone navrch, je makro. Fold4 makro režim nepodporuje a pre tento účel mám použiť teleobjektív. Ak vás zaujíma skrytá selfie kamera pod vnútorným displejom, tak jej výstup je vhodný maximálne pre videohovory. V oblasti videa sa situácia obracia, čo nie je nič nové. Apple na poli videa kraľuje už dlhodobo.

Výdrž telefónu na jedno nabitie je pre mňa, ako častého cestovateľa, kľúčová. iPhone 13 Pro Max v tejto kategórii exceluje. Nikdy som nemal úzkosť z toho, že by sa mi predčasne vybil, alebo ma nechal bez navigácie napospas v neznámom meste. Na rovinu treba povedať, že Fold4 v tejto oblasti nebude iPhone ohrozovať. To ale neznamená, že sa jedná o batériový prepadák. 

Vzhľadom na to, aký veľký displej musí batéria napájať, si Fold4 vedie veľmi slušne, stále však ide o jednodňový telefón. Uvediem konkrétne príklady. Ráno mám telefón nabitý na 85 %. Túto hodnotu si mimochodom môžete nastaviť ako maximálnu pri nabíjaní a zabránite tak nežiaducemu prebíjaniu batérie na 100 %. V telefóne mám aktívne dve SIM karty, som nonstop pripojený na dátach a mám zapnuté GPS. Vybavím asi 50 správ cez WhatsApp, počúvam dve hodiny Spotify, pravidelne som na sociálnych sieťach. Telefón ma navigoval 1,5 hodiny cez Google Mapy a večer bol stav batérie 30 %. To vôbec nie je zlé. 

Veľmi bude záležať aj od toho, ako dlho budete používať telefón cez vnútorný displej. Druhý príklad odráža práve túto situáciu. Ráno bola batéria na 79 %. Navigáciu som používal 30 minút, následne som bol hodinu na porade cez Teams, kde som sledoval zdieľanú obrazovku. V lietadle som mal 1,5 hodiny zapnutý vnútorný displej, na ktorom som mimochodom napísal takmer celú túto recenziu. Batéria pri tomto používaní klesla na 30 % už poobede. Čiže pri používaní len vnútorného displeja je možné telefón vybiť skôr.

K Foldu 4 si viete dokúpiť aj kryt s perom S Pen. Som bývalým nadšeným používateľom radu Galaxy Note, takže pero vysoko oceňujem. Výhoda je, že sa nemusí nabíjať. Nevýhoda, že nie je súčasťou konštrukcie telefónu. Toto je štvrtá oblasť, ktorú by mohol Samsung v budúcej generácii vylepšiť. S Pen by mal byť súčasťou konštrukcie, ako je tomu v prípade S22 / S23 Ultra. 

Spomeniem malú poznámku k originálnemu krytu. Zadná časť krytu je šikovná. Dorovnáva plochu objektívov fotoaparátov, má praktickú vymeniteľnú časť pre stojan alebo S Len, podľa toho, čo práve potrebujete. Predná časť krytu je labilná. Nemá sa kde poriadne uchytiť a rámiky tvoria len tenký plast. Treba dávať pozor, aby ste ho nezlomili.

Cenovka Foldu bola vždy odstrašujúca. V súčasnosti sa stále pohybuje v oficiálnom Samsung obchode na úrovni 1799 € za 256 GB verziu. V e-shope Samsungu ale často môžete nájsť rôzne akcie a zľavy, ktoré pomôžu znížiť konečnú cenu aj o niekoľko sto eur.

K cenovke je treba spomenúť ešte ďalšiu vec. Samsung dlhodobo ponúka program výkupu starého zariadenia, pri ktorom navyše pridával štedrý bonus až 400 € k výkupnej cene vášho starého zariadenia. Neskôr sa bonus znížil, na stále atraktívnych 300 €. Ak sa rozhodnete kúpiť telefón v iných e-shopoch, cena Foldu 4 dramaticky klesá. Niektoré spoľahlivé obchody ho ponúkajú už za približne 1400 €. Keď uvážime, že iPhone 14 Pro Max stojí 1449 €, Fold4 z pohľadu ceny na tom nie je zle. 

Záver

Po mesiaci odovzdávam Fold 4 ďalej a bude mi smutno. Pokiaľ často cestujete, riešite veci cez biznis aplikácie ako Outlook a Teams, Fold4 bude správnym spoločníkom. V ďalšej generácii Fold5 by som rád uvítal S Pen ako súčasť konštrukcie, potešil by menej viditeľný ohyb na vnútornom displeji, periskopický teleobjektív a tenšie rozmery zariadenia. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu