Samsung Galaxy Watch6 Classic - pre fanúšikov klasiky

Recenzia inteligentných hodiniek s otočnou lunetou, kvalitnou výbavou, displejom v dvoch veľkostiach, pokročilým meraním zdravotných funkcií a jednodňovou výdržou batérie.

Tohtoročná séria smart hodiniek Samsung Galaxy Watch6 (základné info) prišla v dvoch dizajnoch a každý z nich v dvoch veľkostiach displeja. Okrem hladkého dizajnu obrazovky, aký ponúka dvojica Galaxy Watch5, priniesol Samsung fanúšikom otočnej lunety aj tento model. 

Testované hodinky Galaxy Watch6 Classic tak môžeme považovať za nástupcu Galaxy Watch4. Kto čakal na ďalšiu generáciu verzie Galaxy Watch5 Pro, ktorá ponúka odolnú konštrukciu a niekoľkodňovú výdrž na jedno nabitie, zrejme si bude musieť počkať na budúcoročný letný Galaxy Unpacked. 

Do redakcie dorazili Classic so 43 mm displejom v striebornej farbe. Presne tie by som si vybrala, ak by som tento rok kupovala nové. Už takmer rok používam 40 mm Galaxy Watch5, z ruky ich dávam dole iba pri nabíjaní, a tak som bola zvedavá, čím ma novší model prekvapí.

Otočnú lunetu na hodinkách oceňujem, nielen pre pohodlnejšie ovládanie, hlavne ak máte ruky špinavé, mokré alebo v rukaviciach, ale zvýšený okraj chráni displej pred poškriabaním. Treba však priznať, že ani moje Watch5 nevyzerajú po dlhodobom používaní opotrebovane. A to ich nešetrím, viackrát som nimi buchla do zárubne dverí a používam ich pri všetkých aktivitách, takže so mnou už zažili naozaj dosť. 

Na displeji nemám ani škrabanec, a to isté sa dá očakávať aj od Watch6. Takže ak chcete radšej lacnejší model s hladkým displejom bez fyzickej obruby a bojíte sa poškodenia, nemusíte. Zafírové sklo nechýba ani šestkám. Rozdiel medzi základnou a Classic verziou je v použitom materiáli konštrukcie. Watch6 majú hliníkový rám, Watch6 Classic dostali telo z nehrdzavejúcej ocele. 

Odolnosť voči vode a prachu ostala, pri testovaní získali všetky modely certifikáciu 5ATM, IP68 aj MIL-STD-810H. Takže s nimi môžete plávať, potápať sa v bazéne, prežijú prašné prostredie, tvrdší náraz aj výkyvy teplôt. Do sauny ich ale neberte. 

Zvyšné parametre (okrem rozmerov hmotnosti, batérie a ceny) majú obidva modely, vlastne spolu štyri, rovnaké. Vnútri pracuje čipset Exynos W930 spolu s 2 GB operačnou pamäťou RAM a 16 GB úložiskom, kam si viete uskladniť fotografie, hudbu a aplikácie stiahnuté z obchodu Google Play.

Vďaka platforme Wear OS 4 nad ktorou beží nadstavba One UI Watch 5.0, tak môžete inštalovať softvér tretích strán (ponuka však nie je úplne bohatá), bezkontaktne hodinkami platiť u obchodníkov alebo využívať apku WhatsApp na hodinkách. 

Ak používate rôzne modely s Wear OS a napríklad striedate dva smartfóny, stačí ak ste prihlásení v zariadeniach pod rovnakým Google účtom a nemusíte hodinky pred pripojením k druhému zariadeniu resetovať. Prejsť procesom opätovného párovania ale aj tak musíte. No v hodinkách ostanú všetky pôvodné nastavenia, ciferníky aj stiahnuté aplikácie. 

Obsah balenia je skromný, okrem hodiniek a nabíjacieho disku, ku ktorému je napevno pripevnený USB-C kábel, tam nenájdete nič užitočné. Ani druhú veľkosť remienka. Upevnenie remienkov je pri Watch6 iné než pri Watch5, no vzájomná kompatibilita ostala. Stačí, ak máte správny rozmer a viete ho použiť na päťke aj na šestke. 

Na Watch6 sa však pri výmene nemusíte trápiť s posuvným miniatúrnym prvkom, ktorý uvoľní uchytenie pásika. Stačí stlačiť oválne tlačidlo a remienok sa uvoľní. Šikovnejšie riešenie, vyžaduje však prax a cit. Dodávaný remienok je kožený jen zhora, dolná časť je silikónová a pri vyššej fyzickej záťaži sa ruka viac potí, než pri celokoženom prevedení. 

Na AMOLED displeji s funkciou Always On nájdeme jemné rozlíšenie 432 x 432 b. (40 + 43 mm) alebo 480 x 480 b. (44 + 47 mm). Jas sa oproti minulej generácii o niečo zvýšil, maximum je teraz 2000 nitov a môžem potvrdiť, že na priamom slnku, keď mám vedľa seba Watch5 a Watch6, rozdiel vidno. Displej šestky je jasnejší a lepšie čitateľný. 

Galaxy Watch6 Classic 43 mm sú oproti Galaxy Watch5 40 mm mierne hrubšie a ťažšie, takže zo začiatku testovania som ich na ruke cítila viac než moje päťky. Časom som si však zvykla a nevadili mi ani počas spánku. 

Aj tohtoročné modely nájdete v obchodoch v BT a LTE verzii, teda s možnosťou využitia eSIM. Podrobnejšie som sa téme elektronickej SIM karty v hodinkách venovala v článku Ako funguje eSIM v smart hodinkách Samsung Galaxy Watch5. Cenový rozdiel medzi BT a LTE verziou je 50 eur. Je tak len na vás, či výhody eSIM viete využiť a priplatíte si, alebo je pre vás zbytočná a ušetríte 50 eur. 

Veľkou výhodou inteligentných hodiniek Samsungu je podobne ako pri konkurencii pokročilé sledovanie zdravotných funkcií. Na spodnej strane konštrukcie sa ukrýva BioActive senzor, ktorý poznáme už z minuloročnej generácie a kombinuje v sebe optický snímač tepu, elektrický snímač tepu a analyzuje bio elektrický odpor. 

Okrem toho v hodinkách nájdeme teplotný senzor, akcelerometer, barometer, gyroskop, geomagnetický senzor, svetelný senzor, 3D Hallov senzor (iba Classic), zmerajú vám nasýtenie krvi kyslíkom, krvný tlak, EKG a rozpoznajú pád. 

Ak máte túto funkciu zapnutú a nadefinované tiesňové kontakty, v prípade detekcie tvrdého pádu odošlú hodinky na zvolené číslo informáciu spolu s vašou polohou, že potrebujete pomoc. Pred odoslaním správy sa vás hodinky po dobu 60 sekúnd pýtajú, či ste naozaj spadli a potrebujete pomoc. Ak to nezrušíte, odošle sa na tiesňové kontakty spomínané upozornenie. 

Aby ste predišli nedorozumeniam, v nastaveniach máte možnosť zvoliť, či sa pád bude zisťovať vždy, počas fyzickej aktivity alebo iba počas tréningu. Takisto si viete nastaviť SOS správy na tlačidlo Domov (horné tlačidlo). Po viacnásobnom stlačení sa odošle tiesňovým kontaktom správa s aktuálnou polohou a oznamom, že potrebujete pomoc. 

Pri odpovedaní na doručenú správu môžete použiť vopred nastavené odpovede, smajlíky (iba niektoré apky) alebo vlastný text, ktorý napíšete na qwerty klávesnici. No aj s mojimi menšími prstami som mala občas problém trafiť správne písmeno a hlavne trafiť sa do krížika, ktorým som chcela svoj preklep zmazať. Na vine bola otočná luneta, ktorá prstu bránila priblížiť sa presnejšie na želané miesto. Na Watch5 bez lunety sa mi píše pohodlnejšie než na Watch6 Classic. 

Na párovanie, nastavovanie funkcií, ciferníkov a iných vlastností, slúži mobilná aplikácia Galaxy Wearable (Wear). Všetky namerané dáta zasa nájdete po synchronizácii v apke Samsung Health, no a ak si plánujete merať krvný tlak a EKG, potrebujete tretiu apku - Samsung Health Monitor. Všetky tri spolu ale fungujú veľmi dobre.  

Prepracovanejší je monitoring spánku, ktorý sleduje vaše návyky, spánkové cykly, nasýtenie kyslíka v krvi, chrápanie a teplotu kože počas spánku. Senzor teploty zatiaľ slúži iba ako predikcia plodných dní pri sledovaní ženského zdravia. V budúcnosti má dostať aj nové možnosti využitia. Kto chce svoj spánok vylepšiť, k dispozícii má spánkový koučing s tipmi pre lepšie zaspávanie aj celý spánok.

Hodinky sú veľmi dobrým pomocníkom aj pri monitorovaní fyzickej aktivity a tréningov. Na výber máte z množstva druhov cvičení a nechýba ani automatické rozpoznávanie aktivít. Medzi ne sa vrátilo bicyklovanie, ktoré pri Watch5 záhadne zmizlo a stále v ponuke nie je. Divné.

Rozpoznanú aktivitu vám hodinky oznámia a automaticky začnú s meraním, nemusíte nič potvrdzovať tak, ako pri niektorej konkurencii. Po skončení aktivity sa automaticky meranie skončí a vy si údaje nájdete v apke Health. 

Výdrž na jedno nabitie patrí medzi hlavné nedostatky väčšiny modelov smart hodiniek od Samsungu. Výnimkou sú Galaxy Watch5 Pro, no aj tak je tam výdrž len približne 3 - 4 dni. Aj keď by sa mi páčilo nabíjať raz za týždeň oveľa viac než každý deň, zvykla som si. Testované Watch6 Classic majú pri rovnakom používaní len o možno tri-štyri hodiny dlhšiu výdrž než moje Watch5. Ak si zapnete funkciu AOD, výdrž sa rapídne, asi o 30 %, skráti. 

Keďže s hodinkami aj spím, nabíjanie cez noc pre mňa nie je vhodné. Zvykla som si nabíjať ich každý večer. Pokiaľ si vypnem funkciu vždy zapnutý displej, výdrž sa mi predĺži na deň a pol. Prvý deň po vybalení z krabice bola výdrž asi 23 hodín, no postupne používaním sa "vyladila" na približne 30 hodín. 

Nabíjanie z nuly do plnej kapacity (43 mm Watch6 Classic má 300 mAh) trvá približne hodinu a 15 minút. Využiť môžete aj bezdrôtové nabíjanie kompatibilným smartfónom, ale pre mňa to nie je pohodlné. Hodinky musia byť položené na presnom mieste, ak sa pohnú, nabíjanie sa preruší a nie každý obal smartfónu dovoľuje bezdrôtové nabíjanie. Navyše vtedy nemôžete telefón používať. Beriem to iba ako núdzovú možnosť. 

Orientačná cena: od 419 eur (43 mm BT model Classic)

Výhody:

+ kvalitná konštrukcia

+ výborný displej s vysokým jasom

+ fyzická luneta 

+ množstvo zdravotných funkcií

+ rýchly systém Wear OS s nadstavbou One UI Watch

+ možnosť doinštalovať aplikácie

+ BT aj LTE verzia

+ kvalitné hovory

+ platenie hodinkami cez Google Peňaženku

+ rýchla výmena remienkov

+ automatické rozpoznávanie aktivít bez nutnosti potvrdenia

Nevýhody:

- výdrž batérie

- nekompatibilné s iOS

- model Classic má cenu vyššiu o 100 eur

Záver

Samsung Galaxy Watch6 Classic sú hodinky, ktoré môžete nosiť k obleku, šatám aj športovému oblečeniu a nebudete sa za ne hanbiť. Stačí doladiť ciferník a máte štýlový doplnok. Výborne poslúžia ako predĺžená ruka smartfónu, vybavíte nimi hovor, odpoviete na doručenú správu a podrobne budú merať vaše zdravie a fyzickú aktivitu. 

Ako často a či vôbec, to všetko si nastavíte v mobilnej aplikácii alebo priamo v hodinkách. Spoľahnúť sa môžete na automatické rozpoznávanie vybraných aktivít, hodinky vás upozornia na nepravidelný tep s odchýlkami od normálu a poslúžia aj na orientačný monitoring krvného tlaku či EKG. Spánkový koučing vás naučí ako lepšie spať a cez deň byť viac oddýchnutí. Spárujete ich iba s Android 10 a novším, majitelia iPhonov sa musia poobzerať po inej značke. 

Prechod z Watch5 na Watch6 veľký zmysel nedáva, snáď iba ak by ste túžili po klasickom dizajne s otočnou lunetou. Pokiaľ ale máte starší model, kúpu novej generácie môžem len odporučiť. Navyše môžete využiť výkupný bonus a cenu hodiniek si tak ešte znížiť. Pri Watch6 je bonus 80 eur, pri Watch6 Classic 120 eur. A pri nákupe nových modelov do 31. 8. získate automaticky aj Galaxy Premier Service na 1 rok.

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu