Samsung Galaxy Tab S9 - parťák pre prácu i zábavu

Recenzia tenkého tabletu s kvalitným hardvérom, odolnosťou IP68, vysokým výkonom, 11'' AMOLED displejom, viacfunkčným dotykovým perom S Pen a prostredím DeX.

Po roku a pol priniesol Samsung nástupcu prémiového radu tabletov, ktorý je určený náročným zákazníkom. Vďaka podpore dotykového pera S Pen, ktoré ponúka podobné vlastnosti a funkcie ako pero k telefónu radu Galaxy S Ultra a Galaxy Z Fold, je používanie tabletu o level vyššie nad konkurenciou.

Tohtoročnú trojicu tvorí 11'' Samsung Galaxy Tab S9, 12,4'' Galaxy Tab S9+ a 14,6'' Galaxy Tab S9 Ultra. Všetky modely disponujú kvalitnou kovovou konštrukciou s tenkým profilom, certifikovanou odolnosťou voči vode a prachu IP68 (vrátane pera S Pen), stereo reproduktormi vyladenými firmou AKG a silnou batériou so 54 W rýchlym nabíjaním.

Vo všetkých beží výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 2 a v balení sa nachádza spomínané pero S Pen. Ak si k tabletu dokúpite hardvérovú klávesnicu s obalom, ktorá má na zadnej strane integrovaný stojan, získate pracovný nástroj, ktorý v teréne aj doma nahradí notebook. V predaji sú aj verzie so slotom na SIM kartu, takže nemusíte byť odkázaní na Wi-Fi pripojenie, ale môžete byť online kedykoľvek a kdekoľvek. Stačí byť v pokrytí signálom. 

Cena testovaného Galaxy Tab S9 začína na sume 699 eur, za LTE verziu si Samsung vypýta 1049 eur, takže je jasné, že tento rad tabletov nie je určený masám, ale používateľom, ktorí vedia, načo ho potrebujú a využijú jeho funkcie. Získajú prémiové zariadenie, ktoré nesklame ani pri náročnej celodennej práci, ponúkne aj kvalitný zvuk a výbornú čitateľnosť displeja na priamom slnku. 

Na druhej strane, je to i investícia na dlhé roky, takže nemusíte po čase kupovať nový model, pretože ten pôvodný už "nestačí s dychom". Pre menej náročných zákazníkov má výrobca v ponuke lacnejšie série Tab. Takže z portfólia si vyberie podľa svojich potrieb každý. Navyše pri kúpe Tab S8 môžete využiť výkupný bonus, takže si konečnú cenu znížite a ušetríte. 

Galaxy Tab S9 váži necelých 590 gramov a v taške alebo batohu nezaberie veľa miesta. Na tele sa nachádza štvorica reproduktorov s dostatočne kvalitným zvukom aj hlasitosťou. Možno niekomu budú chýbať výraznejšie basy a občas sa zdal zvuk plochý, ale celkovo hodnotím reprodukciu zvuku ako dobrú. 

Na zadnej strane je v hornej časti magnetické miesto na nabíjanie pera S Pen. Magneticky sa dá uchytiť aj na hornej a spodnej hrane, no v týchto miestach sa nenabíja, iba vzadu. Hore a dole poslúži na odloženie S Pen v čase, keď ho nepoužívate. Po pripojení pera na nabíjaciu plochu, sa zobrazí kapacita batéria. Z nuly do 100 % sa nabije veľmi rýchlo, len za pár minút.

Možnosti S Pen v tabletoch Samsungu sú rovnaké ako pri používaní s kompatibilným smartfónom Galaxy. Na tele dotykového pera sa nachádza viacfunkčné tlačidlo, pričom si jeho funkcie môžete nastaviť v menu v časti Pero S Pen - Bezdotykové akcie. Podporované sú vybrané Samsung aplikácie, ako napríklad Fotoaparát, Galéria, internetový prehliadač, Poznámkový blok a podobne. 

Na boku obrazovky sa nachádza malá, nenápadná ikona pera (Bezdotykový príkaz), ťuknutím na ňu hrotom, vyvoláte ponuku so skratkami a často používanými funkciami. Môžete si tam pridať ktorúkoľvek aplikáciu pre rýchly prístup. 

Na obrazovku si môžete zapísať rýchlu poznámku aj pri zhasnutom displeji. Tá sa uloží do Samsung Notes. S perom môžete písať do adresného riadku v internetovom prehliadači, poznámkach alebo do textových polí, pričom rukou písaný text sa prevedie do digitálnej podoby. Softvér si prekvapivo dobre poradí aj so "škrabopisom", prípadne môžete text neskôr upraviť a zbaviť preklepov či chýb.

Na 12-palcovom AMOLED displeji nájdeme rozlíšenie 2560 x 1600 bodov a pred poškriabaním ho chráni odolné sklo Gorilla Glass. Obnovovacia frekvencia môže byť štandardných 60 Hz alebo si viete nastaviť adaptívne zobrazenie v rozpätí 60 - 144 Hz. 

Viete si upraviť farebné podanie, aktivovať štít pre pohodlie očí aj nastaviť automatické zapínanie tmavého režime. Čitateľnosť aj za slnečného počasia je veľmi dobrá. Nechýba nastavenie bočného panela, ktorý je súčasťou nadstavby One UI, kam si viete pridať odkazy na aplikácie, kontakty, úlohy, počasie, kompas a podobne. 

Na zabezpečenie obsahu poslúži čítačka odtlačkov integrovaná do displeja. Je rýchla a spoľahlivá, a dá sa kombinovať s rozpoznávaním tváre pomocou širokouhlej 12 Mpix prednej kamery. Tá umožňuje nahrávať aj 81K videá, čo oceníte napríklad pri video konferencii. Výhodou je 120° uhol, takže sa do záberu zmestí aj skupinka ľudí. 

Nechýba, samozrejme, ani zadný fotoaparát, ten ponúka 13 Mpix rozlíšenie a takisto vie nahrávať 4K videá, no pri tablete je podľa mňa dôležitejšia predná kamera, ktorú zrejme väčšina z nás využíva oveľa častejšie než zadný fotoaparát. 

V tablete beží Android 13 so známou používateľskou nadstavbou One UI v novej verzii 5.1.1 prispôsobené práci na veľkej obrazovke a s pokročilým multitaskingom. Vďaka funkcii Multi Windows  je možné naraz zobraziť až tri aplikácie v jednotlivých, úhľadne usporiadaných oknách. V režime Pop-Up View sa zase aplikácie zobrazia ako plávajúce okná, pod ktorými je stále vidieť štandardná pracovná plocha. 

Výrobca navyše sľubuje dlhoročnú softvérovú podporu, čo môže byť ďalším dôvodom pri rozhodovaní, ktorú značku tabletu kúpiť. 

Výhodou prémiového radu Galaxy Tab S9 je podpora režimu DeX, ktorý dokáže zmeniť tablet na bežný, ale stále ľahko prenosný počítač. Rozloženie ovládacích prvkov je podobné, ako to poznáme z Windows. Vďaka funkcii Second Screen  je možné na displeji tabletu zobraziť plochu z počítača alebo ju rozšíriť a použiť tablet ako druhý monitor.

Na ploche sú zvisle vľavo usporiadané odkazy na aplikácie, vpravo dole sa nachádza informačný panel, uprostred spustené aplikácie a vľavo dole nájdete vstup do menu a ovládacie tlačidlá. Viete si upraviť veľkosť a priehľadnosť zobrazených okien a rýchlo ich môžete minimalizovať na neskoršie použitie. Niektoré aplikácie tretích strán však môžu mať s rozhraním DeX problém. 

Srdcom tabletu je výkonný čipset Snapdragon 8 Gen 2 vyladený špeciálne pre zariadenia Galaxy. Pri kúpe Tab S9 máte na výber dve pamäťové verzie: 8 GB RAM + 128 GB úložisko a vyšší variant s kombináciou 12 GB + 256 GB. Obidve sú dostupné nielen ako Wi-Fi, ale aj 5G model, teda so slotom na nanoSIM kartu. Na tele tabletu nechýba ani miesto na microSD kartu, ktorou si rozšírite úložisko. 

Konektivitu zabezpečí široká podpora navigačných satelitov, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E a rýchly USB-C konektor, ktorým nabijete 8400 mAh batériu. Podporuje až 45 W rýchle nabíjanie, no nabíjačka nie je súčasťou balenia. Musíte si ju dokúpiť. 

Ak tablet nepoužívate, percentá batérie klesajú veľmi pomaly. Pri dennom používaní (dve, tri hodinky) na čítanie a písanie správ, sledovanie sociálnych sietí, prezeranie videí či občasné počúvanie hudby, stačí nabíjať tablet dvakrát do týždňa. 

Aj pri naozaj náročnom používaní, napríklad niekoľkohodinovom sledovaní videí počas dlhšej cesty, vám batéria postačí na celý deň. V prípade potreby môžete tablet použiť na reverzné káblové nabíjanie smartfónu. 

Výhody:

+ kvalitný displej

+ tenká konštrukcia s certifikáciou IP68

+ výkonný hardvér

+ stereo reproduktory AKG

+ vylepšené dotykové pero S Pen s IP68 v balení

+ širokouhlá predná kamera so 4K videom

+ prostredie Samsung DeX

+ slot na microSD kartu

+ podpora 5G

+ šikovná nadstavba One UI

+ rýchla čítačka odtlačkov

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ dlhá softvérová podpora

Nevýhody:

- vyššia cena

- reprodukcii zvuku chýbajú výraznejšie basy 

- nabíjačka nie je súčasťou balenia

Orientačná cena: od 899 eur (Wi-Fi), 1049 eur (5G)

Záver

Samsung Galaxy Tab S9 nie je lacné zariadenie, dostanete však tablet, ktorý vám výborne poslúži dlhé roky. Nielen na zábavu, ale aj na prácu. Dotykové, viacfunkčné pero v balení posúva prácu s tabletom na vyššiu úroveň. Spoľahnúť sa môžete na výkonný hardvér aj dlhú softvérovú podporu. Pohľad na plusy a mínusy v závere recenzie naznačujú, že tu naozaj nie je veľa čo kritizovať. 

Minuloročnej generácii sme vyčítali absenciu vode a prachu odolnosti, tá prišla so sériou Tab S9, takže sa už nemusíte obávať náhodného obliatia vodou alebo práce v prašnom prostredí. Certifikáciou IP68 disponuje aj dotykové pero. Na chýbajúcu nabíjačku v balení sme si už zvykli, aj tak zrejme aj vy máte doma nejakú staršiu, prípadne investícia do novej rýchlonabíjačky nie je vzhľadom na cenu tabletu až tak extrémna. 

Pokiaľ patríte k náročným používateľom, chcete to najlepšie, využijete výhody pera S Pen a plánujete kúpu zariadenia, ktoré vám vydrží niekoľko rokov, určite by ste mali pozrieť ponuku série Galaxy Tab S9. Aj konkurencia ponúka modely s dotykovým perom, no úprimne, kvalitám, funkciám a možnostiam, sa peru S Pen nevyrovná. 

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu