Samsung Galaxy SmartTag - majte veci pod kontrolou

Praktický prívesok kompaktných rozmerov poslúži na lokalizáciu stratených vecí, ale aj na automatizované ovládanie kompatibilných vecí v domácnosti.

Rôzne lokalizačné prívesky, ktoré vám pomôžu nájsť hľadanú peňaženku či kľúče, sú na trhu už dlhé roky. Samsung nedávno spolu s novou sériou smartfónov radu Galaxy S21 uviedol aj Galaxy SmartTag - príslušenstvo, ktoré ponúka oveľa viac.

Okrem bežného použitia, teda pripevnenia na kľúče či peňaženku, je ideálnym GPS príveskom pre vášho domáceho miláčika a umožňuje zdieľať polohu viacerých zariadení v rámci nastavenej skupiny. Máte tak napríklad prehľad o pohybe vašich detí alebo aj starých rodičov, ktorí už vzhľadom na vek môžu mať občas problém s orientáciou a zablúdia. 

Výhodou Galaxy SmartTag je dosah Bluetooth spojenia až do 120 m, výdrž batérie až niekoľko mesiacov a odolnosť voči prachu a vode s certifikáciou IP53. Vďaka malým rozmerom 39 x 39 x 9,8 mm ho môžete nenápadne umiestniť na všetky veci, ktoré chcete mať pod kontrolou a pri ktorých hrozí, že by sa mohli stratiť, napríklad bicykel, kufor či kabelka. Ale aj pes. 

Keď si SmarTag spárujete so smartfónom, viete si dvojitým stlačením tlačidla na tele prívesku telefón "prezvoniť". Pokiaľ ho máte spárovaný s viacerými smartfónmi, po stlačení tlačidla budú prehrávať melódiu všetky naraz. Na prepojenie so smartfónom a zdieľanie jeho polohy so členmi domácnosti slúži mobilná aplikácia SmartThings a jej služba SmartThings Find.  

Nechýba možnosť vyhľadávania v offline režime za pomoci iných zariadení. Nový spôsob umožňuje lokalizovať stratený smartfón, tablet, smart hodinky, slúchadlá Galaxy Buds a práve aj prívesok SmartTag pomocou technológie Bluetooth Low Energy (BLE) a ultra-wideband (UWB).

Po odpojení po dobu viac než 30 minút začne zariadenie vysielať BLE signál, takže ho blízke zariadenia Galaxy zaregistrujú. Mobilné zariadenia "skenujú" svoje okolie pri zapnutom displeji do doby, než sa displej vypne, pri vypnutom displeji sa frekvencia skenovania zmení na dve minúty v intervale každé dve hodiny.

Ak v aplikácii SmartThings označíte svoje zariadenia za stratené, môžu ich prístroje iných majiteľov lokalizovať a zaslať ich polohu na server služby, ktorá vám o tom pošle upozornenia. Slúži na to voľba "Oznámiť mi, keď sa nájde" v službe SmartThings Find. 

Všetky dáta používané v systéme sú šifrované a bezpečne chránené, takže sa o polohe vašich zariadení nedozvie nikto iný, iba vy.

Galaxy SmartTag viete využiť aj na automatizované ovládanie vašej smart domácnosti. Stačí ho naprogramovať. Potom jediným stlačením tlačidla na prísvesku dokážete zapnúť/vypnúť svetlo, televízor alebo termostat. Všetko si viete nastaviť v aplikácii SmartThings. 

Pripojiť lokalizačný Bluetooth prívesok Galaxy SmartTag k smartfónu je jednoduché. Po otvorení aplikácie SmartThings v mobilnom telefóne značky Samsung sa na displeji zobrazí malá ikona zariadenia. Ťuknutím na ňu sa SmartTag aktivuje, čo spoznáte podľa akustického signálu, ktorý vydá. Objaví sa nové vyskakovacie okno, vyberiete možnosť Pridať a hotovo.

Pokiaľ sa vyskakovacie okno neobjaví, v pravom hornom rohu aplikácie ťuknite na tlačidlo + a vyberte položku Značka/monitor. Zvláštny prekľad, ale o SmartTag sa v menu aplikácie hovorí ako o značke. 

O kapacite vymeniteľnej batérie CR2032 nájdete informácie v aplikácii po ťuknutí na písmeno "i" v časti batéria pri zariadení SmartTag. V menu si viete zobraziť mapu, povolíte prívesku nájsť váš telefón, nastavíte aj hlasitosť, vyzváňací tón a priradíte akciu ku krátkemu a dlhému stlačeniu tlačidla. 

Počas krátkeho testovania som prišla len na jednu zásadnú nevýhodu, a to kompatibilitu iba so smartfónmi značky Samsung. Na iných telefónoch  sa mi SmartTag do aplikácie SmartThings pridať nepodarilo. Samsung SmartTag kúpite v oficiálnom internetovom obchode výrobcu za 29,70 eur. Momentálne je dostupný iba v čiernej farbe, v druhej polovici februára príde aj v svetlobéžovej.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu