Samsung Galaxy S24 Ultra

Vlajková loď s integrovaným dotykovým perom S Pen, kvalitným 6,8'' QHD+ displejom, certifikáciou IP68, až 1 TB úložiskom, 200 Mpix fotoaparátom s OIS, periskopickým 50 Mpix teleobjektívom a 5000 mAh batériou s rýchlym nabíjaním.

Základné parametre:

OS: Android 14 + One UI 6

čipset: Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, 4 nm

procesor: osemjadrový, 1 x 3,3 GHz + 5 x 3,2 GHz + 2 x 2,3 GHz

grafický procesor: Adreno 750

frekvencie: GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz, UMTS 900 / 2100 MHz, LTE 800 / 1800 / 2100 / 2600 MHz (frekvencie LTE v Európe), 5G

rozmery: 162 x 79 x 8,6 mm

hmotnosť: 233 gramov

displej: 6,8'' (173 mm), Dynamic AMOLED, QHD+, 1 - 120 Hz, Gorilla Glass Armor, max 2600 nitov

hlavný fotoaparát: 200 Mpix, f/1.7, video 8K (30 fps) / 4K (60 fps), PDAF, OIS

širokouhlý fotoaparát: 12 Mpix, f/2.2, 120°

periskopický teleobjektív: 50 Mpix, f/3.4, 5x optický zoom, PDAF, OIS

teleobjektív: 10 Mpix, f/2.4, 3x optický zoom, PDAF, OIS

predný fotoaparát: 12 Mpix, f/2.2, video 4K (60 fps), AF

pamäť: 128 / 256 GB / 1 TB UFS 4.0 + 12 GB RAM

globálny prenos dát: 2G, 3G, 4G / LTE, 5G

lokálny prenos dát: Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, NFC, USB-C, USB OTG, UWB

ostatné: GPS, Glonass, Galileo, Beidou, QZSS, čítačka odtlačkov (v displeji), zvýšená odolnosť voči vode (IP68), stereo repro

dual SIM: 2 x nanoSIM + eSIM 

batéria: 5000 mAh, rýchle 45 W nabíjanie, bezdrôtové 15 W nabíjanie, výmena v servise 

Neobsahuje/nepodporuje: FM rádio, IrDA (infraport), pamäťové karty

Pravdepodobná cena a dostupnosť na Slovensku: od 1449 eur / január 2024

Samsung ešte pred oficiálnym uvedením lákal na novú sériu Galaxy S24 tajomným náznakom o umelej inteligencii. Po prezentácii nových produktov je jasné, že umelá inteligencia je prepletená celým systémom a pomôže používateľom aj pri bežných úlohách, ale aj úpravách fotografií. 

Galaxy AI, to je zmysluplná umelá inteligencia zameraná na najrôznejšie súčasti každodenného života, najmä na oblasť, ktorá je telefónom najvlastnejšia, teda na komunikáciu. Pomáha napríklad prekonať jazykovú bariéru. Nielen pri písanom texte, ale aj telefonickom hovore a funguje to veľmi dobre. 

K dispozícii sú síce zatiaľ iba svetovo dôležitejšie jazyky než slovenčina, ale kto vie napríklad anglicky alebo nemecky, bez problémov môže volať s niekým zo Španielska a porozumejú si. Obojsmerný hlasový a textový prekladač hovorov Live Translate v reálnom čase funguje priamo v telefónnej aplikácii, nemusíte nič inštalovať a nepotrebujete žiadne aplikácie tretích strán.

Ak sa budete s niekým rozprávať osobne, napríklad na ulici, Tlmočník (Interpreter) preloží váš hovor na rozdelenej obrazovke, takže každý uvidí, čo ten druhý práve povedal. Nepotrebujete mobilné dáta ani Wi-Fi pripojenie. 

Asistent pre písanie (Chat Assist) je nástroj na úpravu formulácií textu. Hodí sa to v prípade, že chcete napríklad poslať zdvorilú správu kolegovi z práce alebo vymyslieť chytľavý slogan na sociálne siete. O preklady správ sa vie postarať umelá inteligencia vo virtuálnej klávesnici Samsung Keyboard, ktorá zvláda v reálnom čase 13 jazykov.

Ak budete šoférovať, nová funkcia Android Auto dokáže automaticky zhrnúť prichádzajúce správy a navrhne vhodné odpovede, napríklad pošle predpokladaný čas príchodu, takže môžete komunikovať a pritom venovať plnú pozornosť riadeniu.

Písanie poznámok s Asistentom pre poznámky (Note Assist) bude ešte jednoduchšie. Pomocou umelej inteligencie dokáže vytvárať ich zhrnutie, formátovať poznámky pomocou vopred nastavených šablón alebo k nim dotvorí titulné strany s náhľadom. 

Asistent pre prepisy (Transcript Assist) pomôže sprevodom hlasu na text. Dokáže prepisovať záznamy, zhŕňať ich obsah a dokonca ich aj prekladať. AI implementoval Samsung aj do online vyhľadávania a v sérii S24 zaviedol intuitívnu službu Circle to Search with Google založenú na gestách. 

Ide o nový spôsob, akým dokážete na internete zisťovať informácie. Stačí dlho stlačiť domovské tlačidlo a na displeji môžete čokoľvek zakrúžkovať, zvýrazniť, pripísať poznámku alebo na čokoľvek kliknúť, a telefón vám okamžite zobrazí výsledky vyhľadávania. 

Samsung Galaxy S24 Ultra je vôbec prvý telefón Galaxy s titánovým rámom, čo podľa výrobcu prispieva k jeho odolnosti a dlhovekosti. Konštrukcia je odolná voči prachu a vode, spĺňa certifikáciu IP68, rovnako aj integrované dotykové pero S Pen. S24 Ultra je zároveň jediným modelom z trojice noviniek, v ktorej pracuje čipset Snapdragon 8 Gen 3, zvyšné dva smartfóny bežia s Exynosom 2400 od Samsungu. 

Veľký 6,8-palcový AMOLED displej je rovný, čo oceňujeme. Ponúka QHD+ rozlíšenie, integrovanú čítačku odtlačkov a obnovovaciu frekvenciu 1 - 120 Hz. Na priamom slnku poslúži vysoký jas až 2600 nitov. V exteriéri navyše vylepšuje viditeľnosť technológia Vision Booster. Krycie sklo Corning Gorilla Armor sa postará o odolnosť voči poškriabaniu a výrazne znižuje odlesky. 

Predávať sa budú tri pamäťové verzie, 256 GB, 512 GB a 1 TB, všetky párované s 12 GB operačnou pamäťou RAM. Slot na microSD karty už tradične chýba. Nad operačným systémom Android 14 beží používateľská nadstavba One UI 6.1 a Samsung prekvapil dĺžkou podpory. Majiteľom nových modelov bude dodávať aktualizácie systému až sedem rokov a rovnaký počet rokov majú sľúbené bezpečnostné záplaty. 

Pýchou S24 Ultra je zostava fotoaparátov. Hlavný 200 Mpix snímač s clonovým číslom f/1.7 disponuje optickou stabilizáciou obrazu a dokáže nahrávať 8K videá. 12 Mpix širokouhlý fotoaparát doplní dvojica teleobjektívov. Periskopický 50-megapixelový s 5-násobným optickým priblížením a 10 Mpix s 3-násobným optickým zoomom. Nechýba im automatické zaostrovanie ani OIS.

O kvalitu fotografií sa postará rozsiahly set nástrojov ProVisual Engine, ktorý si na pomoc berie umelú inteligenciu. Výrazného vylepšenia sa dočkali aj funkcie pre fotografovanie a natáčanie v slabom svetle alebo v tme, pre ktoré sa v rade Galaxy tradične používa súhrnný názov Nightography.

Pri natáčaní videozáznamov funguje na prednej i zadnej kamere samostatný obrazový procesor na redukciu šumu. Galaxy S24 Ultra navyše dokáže analyzovať informácie z gyroskopického senzora, vďaka ktorým odlíši pohyb filmára od pohybu objektu v zábere. To znamená efektívnejšiu redukciu šumu a jasnejšie videozáznamy v šere či v tme, dokonca aj z diaľky.

Pri úprave nasnímaných fotografií a videí môžete využiť funkciu s podporu AI Návrhy úprav (Edit Suggestion). Ďalším nástrojom je Generatívna úprava (Generative Edit), ktorá do pozadia pridáva objekty vytvorené generatívnou umelou inteligenciou. Tá dokáže narovnať krivo vyfotografovaný záber alebo posunúť osobu či objekt tak, aby kompozícia pôsobila lepšie. Potom podľa toho zodpovedajúcim spôsobom upraví aj pozadie. 

Medzi špecifikáciami sa uvádza široká podpora navigačných satelitov, 5G konektivita, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 7, stereo reproduktory, USB-C konektor a 5000 mAh batéria so 45 W káblovým a 15 W bezdrôtovým nabíjaním. 

Samsung Galaxy S24 Ultra sa na slovenskom trhu začne predávať 31. januára, na výber budú v bežnej predajnej sieti farbené verzie Čierny titán, sivý titán, fialový titán a žltý titán. Exkluzívne na e-shope samsung.sk budú dostupné ďalšie farby: zelená Titanium Green, oranžová Titanium Orange a modrá Titanium Blue.

Cena 256 GB modelu je 1449 eur, za 512 GB pamäťovú verziu zaplatíte 1569 eur a za 1 TB 1809 eur. Od 17. januára štartujú predobjednávky a na zákazníkov čaká viacero bonusov. Prvým je dvojnásobne vyššia pamäť za cenu nižšej, druhou je obľúbená výkupný bonus 100 eur. Na jeho získanie je potrebná registrácia telefónu cez aplikáciu Samsung Members v sekcii Výhody a odpredanie akéhokoľvek starého zariadenia. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu