Samsung Galaxy S21 Ultra 5G - premiant s bonusom navyše

Recenzia najväčšieho a najlepšie vybaveného modelu série Galaxy S21. Ponúka výborný displej, vysoký výkon, kvalitné fotoaparáty s periskopickým teleobjektívom a slušnú výdrž batérie. Navyše ako jediný z trojice podporuje pero S Pen.

V redakcii sa postupne vystriedali všetky tri novinky tohtoročného radu Samsung Galaxy S21. Skúsenosti s dvojicou veľmi podobných modelov S21 a S21+ si môžete prečítať v článku Samsung Galaxy S21 5G - očakávaný top štandard. To najlepšie k nám prišlo nakoniec a pre nedočkavých, ktorým sa nechce čítať dlhý text už teraz môžem napísať, že Galaxy S21 Ultra 5G nesklamal. 

Všetky tri smartfóny dostali vynovený dizajn a mne sa páči. Matné materiály v kombinácii s kovovým rámom, ktorý plynule prechádza cez zostavu zadných fotoaparátov, je vydareným riešením. Tohtoročná Ultra má menej vystúple objektívy fotoaparátov než jej predchodca. Na test dorazil spolu s telefónom aj priesvitný silikónový kryt, ktorý výšku pekne dorovnal a navyše ich chráni jemnou obrubou. 

Určite odporúčam nejaký kryt používať, telefón sa s ním istejšie drží v ruke. Odtlačky prstov na zadnej strane nie sú veľkým problémom ani bez krytu, matný povrch je tu výhodou. Konštrukcia už tradične spĺňa certifikáciu IP68, a tak zvládne aj ošplechnutie vodou, prípadne aj 30 minút pod vodnou hladinou do hĺbky 1,5 metra. 

Rozloženie hardvérových prvkov je rovnaké, na aké sme pri Samsungoch zvyknutí. Tlačidlá hlasitosti a vypínač sú vpravo, ľavá stena je prázdna. Oceníte to napríklad pri fotení, keď potrebujete telefón oprieť kvôli stabilite záberu o nejakú tvrdú podložku. USB-C konektor, reproduktor a slot na dve nanoSIM karty nájdeme v spodnej stene. 

Okrem dvoch fyzických SIM kariet môžete použiť aj eSIM. Stereo reprodukciu zabezečí druhý reproduktor nad displejom, ktorý slúži zároveň aj na hovory. Kvalite nemám veľmi čo vytknúť. Reproduktory sú dostatočne hlasné a aj pri vyššej hlasitosti sa snažia udržiavať kvalitný zvuk. No pokiaľ použijete svoje obľúbené slúchadlá, určite budete so zvukovým výstupom spokojnejší. 

Veľký 6,8-palcový displej je po stranách mierne zaoblený, zvyšná dvojica smartfónov S21 má displeje rovné. Zaoblenie je však malé a vôbec nie je pri dotykovom ovládaní rušivé, takže by podľa mňa nemuselo prekážať ani zástancom plochých obrazoviek. Ako jediný z radu S21 ponúka Ultra prepnutie na jemné WQHD+ rozlíšenie. Defaultne je tak, ako vždy, zapnuté len Full HD. 

V nastaveniach displeja máte okrem možnosti prepnúť na jemnejšie rozlíšenie aj možnosť nastaviť Plynulosť pohybu na adaptívne. Telefón si tak automaticky zvolí sám vhodnú obnovovaciu frekvenciu od 10 Hz do 120 Hz podľa zobrazeného obsahu (S21 a S21+ majú rozsah od 48 - 120 Hz). Určite odporúčam povoliť adaptívne zobrazenie, pretože sa to prejaví aj na lepšej výdrži batérie než pri stálom nastavení na 120 Hz.

Integrovaná ultrasonická čítačka odtlačkov ma tu počúvala o niečo viac než na S21+. Možno som teraz mala lepšie zaregistrovaný odtlačok prsta, ale fakt je, že počet úspešných odomknutí bol na S21 Ultra vyšší. Aj keď nebol stopercentný. 

Keďže čo najdlhšia výdrž batérie nie je pre mňa prioritou, vždy si zapínam funkciu Always On, pokiaľ to telefón dovoľuje. A na Samsungom je vypracovaná do detailov. Na výber máte buď stále zobrazenie, po ťuknutí na displej alebo podľa plánu. Zvolíte štýl hodín, farbu aj miniaplikácie, ktoré sa budú po ťuknutí na hodiny na zamknutej obrazovke zobrazovať. 

Spomenúť musím aj bočný panel, ktorý vyvoláte potiahnutím smerom od kraja na pravej časti obrazovky. V nastaveniach displeja si viete upraviť obsah aj poradie panelov, prípadne si z Galaxy Store stiahnuť nové. 

Pri doručení oznámenia môže blikať svetlo fotoaparátu alebo obrazovka. Celý displej vtedy dvakrát zabliká žltým svetlom. Funkciu hľadajte v zjednodušenom ovládaní - rozšírené nastavenia - oznamovanie bleskom. Alebo vám môže pri doručení notifikácie okolo displeja blikať farebný pás. Stačí si to len nastaviť. 

Tlačidlo v pravej bočnej stene, môžete naprogramovať. Buď vám pri dlhom stlačení poslúži zobrazí menu napájanie alebo prebudí hlasového asistenta Bixbyho. Dvojité stlačenie môže spustiť aplikáciu Fotoaparát, otvoriť ponuku Bixbyho alebo spustí vybranú aplikáciu. 

Menu nastavení telefónu obsahuje množstvo doplnkových a užitočných funkcií, niekedy sú ukryté hlbšie v menu, a tak si nájdite čas na podrobné oznámenie s každou podsekciou. Napríklad v nastavení zvuku nechýba zapnutie Dolby Atmos, úprava ekvalizéra a Adapt Sound vám nastaví zvuk do slúchadiel čo najlepšie práve pre vás. Podľa veku a otestovaním sluchu. 

Samsung si dáva záležať na ekosystéme a prepojiteľnosti zariadení rovnakej značky. Môžete tak prijímať a uskutočňovať hovory či odpovedať na SMS-ky z iného zariadenia, napríklad z tabletu. Podobne to funguje s Apple zariadeniami a je to veľmi návykové a pohodlné. 

Takisto si môžete zapnúť Pokračovanie v aplikáciách na iných zariadeniach, no podporované sú zatiaľ iba Samsung Internet a Samsung Notes. Stačí ťuknúť na ikonu, ktorá sa zobrazí na obrazovke nedávnych aplikácií na inom zariadení, v ktorom ste prihlásení pod rovnakým Samsung kontom a byť na rovnakej Wi-Fi sieti.

V Pokročilých funkciách nájdete aj možnosť prepojenia s Windows, Samsung DeX, Android Auto, nastavenie Bixby Routines a povoliť podporu pre S Pen. Práve využívanie dotykového pera je výsadou iba modelu Galaxy S21 Ultra, dvojica S21 a S21+ túto možnosť nemá. Displeju chýba špeciálna vákuová vrstva.

Na S21 Ultra môžete používať tradičný S Pen z niektorého modelu Galaxy Note alebo tabletu série Galaxy Tab S7. Funkcie prerá sú však oklieštené, nepodporuje tzv. gestá vzduchom, keďže nie je S Pen spárovaný so smartfónom cez Bluetooth. 

Displej ale rozpozná, že je pero v blízkosti a ťuknutím na ikonu pera pri okraji obrazovky sa zobrazí ponuka nástrojov, tak ako sme zvyknutí pri vytiahnutí pera z tela Galaxy Note. Podržaním tlačidla pera a následným dvojitým ťuknutím na displej začnete vytvárať novú poznámku. Využiť môžete aj Bezdotykové zobrazenie, keď sa podržaním S Penu nad displejom zobrazí ukážka informácií, textu alebo fotografií. 

Celý rad Galaxy S21 5G dostal v Európe výkonný 5 nm čipset Exynos 2100, ktorý je konečne Snapdragonu viac konkurencieschopný. Smartfón  sa neprehrieva tak výrazne ako minuloročná séria a zlepšila sa aj výdrž batérie na jedno nabitie. Svedčia o tom skúsenosti recenzentov aj používateľov. Stále síce môžeme považovať za nespravodlivé, že samsung nám nedáva pri kúpe na výber, či chceme Exynos alebo Snapdragon, rozdiel medzi nimi však už nie je tak priepastný, ako tomu bolo v minulosti.

V obchodoch máte na výber z troch pamäťových verzií: 12 GB RAM + 128 GB / 12 GB RAM + 256 GB / 16 GB RAM + 512 GB. Ani jedna z verzií neponúka rozšírenie pamäťovými kartami a chápem, že to môže niektorým používateľom chýbať. Bežným používateľom zrejme budú predávané kapacity stačiť. 

Absencia 3,5 mm jacku už nikoho asi neprekvapí. Sklamaním môže byť chýbajúca redukcia v balení, na ktorú sme boli pri top modeloch Samsungu zvyknutí. Výrobca odstránil z produktového balenia aj nabíjačku a nenájdeme tu ani slúchadlá. Možno máte doma nejaké bezdrôtové slúchadlá, takže vám to nebude až tak vadiť, alebo ste možno využili predobjednávku a získali tak najnovšie Galaxy Buds Pro ako darček. 

Zostavu zadných fotoaparátov tvorí hlavný so 108-megapixelovým snímačom, laserovým zaostrovaním a optickou stabilizáciou, 12 Mpix širokouhlý fotoaparát, ktorému nechýba automatické zaostrovanie a dvojica 10 Mpix teleobjektívov. Jeden ponúka 3-násobný optický zoom, druhý, periskopický, až 10-násobné optické priblíženie, ktorý produkuje naozaj použiteľné snímky. Svojou kvalitou ma dokázal viackrát príjemne prekvapiť. 

Zrejme budete najčastejšie využívať automatický režim. využiť ho môžete aj za zhoršených svetelných podmienok a výsledok nebude zlý, no v noci odporúčam zapnúť nočný režim. Rozdiel bude vidno. Režim Noc nájdete až v ponuke ďalších režimov a pokiaľ si ho chcete dať na lištu aplikácie Fotoaparát, stačí ikonu "stiahnuť" nižšie. Zaujímavý je režim Jednotlivé snímanie. Jedným stlačením spúšte vytvoríte štyri rôzne zábery s rôznym efektom. 

Pri hlavnom objektíve máte na výber, či budete fotiť so 108 Mpix rozlíšením (iba formát 4:3) alebo využijete spájanie deviatich pixelov do jedného, pričom výsledná fotografia bude mať 12 megapixelov. Zvoliť môžete aj pomer 16:9 1:1 a na celú obrazovku, teda 20:9.

Videá dokážete nahrávať až v 8K rýchlosťou 24 snímok za sekundu, 4K podporuje 30 fps aj 60 fps. Nechýba ani superspomalené 960 fps video, ale iba v HD rozlíšení. Zvolením režimu Režisérov pohľad nahráte video spolu s obrazom z prednej kamery a ťuknutím na displej môžete prepínať medzi jednotlivými objektívmi. 

Kvalita videa z hlavného fotoaparátu je veľmi dobrá, svoju zásluhu má na tom aj stabilizácia obrazu, no vadí mi, že pri prepínaní medzi širokouhlým a hlavný fotoaparátom dochádza v obraze k viditeľným skokom. Pri zapnutej zvýšenej stabilizácii sa dokonca nedá prstami zoomovať. Pri zvolenom UHD 60 fps zasa nemáte pri zázname videa k dispozícii ikonu na prepínanie medzi hlavným a širokouhlým objektívom. Skrátka, tých rôznych obmedzení pri rôznych režimoch a nastaveniach rozlíšení je veľa. Až sa v tom používateľ stráca. Ja som po rôznych experimentoch nechala nastavenia na 4K 30 fps. 

Výdrž 5000 mAh batérie je veľmi slušná. Určite vám pri náročnom používaní nevydrží dva dni na jedno nabitie, no nemusíte sa obávať, že by celý deň nepotiahla. Zvyčajne som mala večer ešte okolo 30 % zostávajúcej energie do ďalšieho dňa. Cez noc veľa percent nezmizlo. 

U mňa bol veľkým žrútom Always on displej, takže keby som chcela predĺžiť výdrž, vypnutím stáleho zobrazenia by som určite nejaké percentá ušetrila. Dni, keď telefón odpočíval na stole častejšie než cez náročnejší deň, som sa dostala aj na dvojdňovú výdrž. Použitím rýchlonabíjačky Applu sa telefón nabíjal z 10 % do 100 % približne hodinu a štyridsať minút. 

Orientačná cena: od 1249 eur (128 GB)

 

Výhody: 

+ zaujímavý dizajn s matnou zadnou stenou

+ výborný displej s adaptívnym nastavením frekvencie

+ šikovná nadstavba One UI

+ stero reproduktory

+ slušná výdrž 

+ kvalitné fotoaparáty, použiteľný 10-násobný zoom

+ podpora pre dotykové pero S Pen

+ čipset Exynos 2100 je dôstojným konkurentom Snapdragonu 888

Nevýhody: 

- chudobné balenie

- množstvo obmedzení funkcií pri nahrávaní videa

- chýbajúci slot na pamäťovú kartu

- vysoká cena 

Záver

Samsung Galaxy S21 Ultra 5G je výborný android a pokiaľ si viete pred sebou obhájiť vysokú cenovku, ktorá začína na sume 1249 eur, určite vám jeho kúpu odporučím. Je priamym konkurentom pre Apple iPhone 12 Pro Max, ktorý začína na rovnakej cene, prípadne pre Huawei Mate 40 Pro. Ten štartoval s podobnou cenovkou, aktuálne stojí niečo vyše tisíc eur. Chýbajú mu však Google služby, a tak má Galaxy S21 Ultra 5G v ruke silný tromf. 

Na veľkosť a vysokú hmotnosť si pri top modeloch už pomaly zvykáme, ani Ultra nie je výnimkou. Spoľahnúť sa môžete na vynikajúci displej, dostatok výkonu, kvalitné, všestranné fotoaparáty a slušnú výdrž na jedno nabitie. Bonusom je podpora pre dotykové pero S Pen, ktoré síce neschováte do tela telefónu, ale môžete použiť špeciálny kryt. 

Skúšobné fotografie:

 

 

 

 

 






 

Diskusia k článku:

rtg15.02.2021 - 20:48 Trvalý odkaz

Samsung TOP, ale po dizajnovej stránke tragédia.

Peter Fejfar16.02.2021 - 17:10 Trvalý odkaz

Na S21 Ultra funguje Spen aj zo starších tabletov ako Tab S7.

Celá diskusia 8 príspevkov