Samsung Galaxy Buds Pro - reparát s ANC sa vydaril

Recenzia úplne bezdrôtových slúchadiel s konečne použiteľným ANC, jednoduchým prepínaním medzi režimami, kvalitným zvukom a dostatočnou výdržou na jedno nabitie.

Úplne bezdrôtové slúchadlá (true wireless) sa stávajú čoraz obľúbenejšími, a to aj "vďaka" absencii 3,5 mm konektora najmä na prémiových smartfónoch. Používatelia sú tak nútení buď používať redukciu z USB-C na 3,5 mm jack alebo si zaobstarať Bluetooth slúchadlá. 

Náhlavné slúchadlá sú veľké a vhodné skôr na domáce použitie. Malé a šikovné true wireless oceníte počas cestovania, alebo pri športe, keď si chcete vypočuť obľúbenú hudbu, podcast či audio knihu. Na trhu je už dostatočne veľký výber rôznych modelov s rôznou cenovkou, od tých lacných tridsaťeurových až po drahé, viac než dvestoeurové, určené náročným zákazníkom.

Najnovší model kórejského výrobcu Samsung Galaxy Buds Pro patrí u nás medzi najdrahšie zariadenia tohto typu. Či si zaslúžia cenovku viac než dvesto eur, rozhodnú kupujúci zákazníci, teda trh. Za seba môžem po niekoľkých týždňoch testovania povedať, že ide o veľmi vydarený produkt, nad kúpou ktorého by som naozaj uvažovala. 

Po sklamaní z minuloročného modelu s netradičnou konštrukciou otvoreného typu, ktorého recenziu si môžete prečítať v článku s názvom Samsung Galaxy Buds Live - atraktívne fazuľky, som z nových Galaxy Buds Pro nadšená. Naozaj. 

Kým v Buds Live som kritizovala za takmer nefunkčné ANC, teda aktívne potlačenie okolitých ruchov, v Buds Pro táto funkcia konečne funguje tak, ako má. Svoj podiel na tom má určite aj návrat k tradičnej štupľovej konštrukcii. 

Nabíjacie puzdro má rovnaký tvar ako pri Galaxy Buds Live, oproti predchádzajúcej generácii je ale o niečo menšie, vo vrecku tak zaberie ešte menej miesta. V ušiach sedia slúchadlá veľmi dobre a tesnia. Pokiaľ vám nesadne gumený nástavec pripevnený od výroby, v balení nájdete ďalšie dve veľkosti. 

Pri nasadzovaní do uší som už nemala problém s dotykovou plochou, ktorá mi robila problémy pri Buds Live, kedy sa nedalo vyhnúť neželaným dotykom. Pri ich nasadzovaní som často nechtiac spustila predtým prehrávanú skladbu. S Galaxy Buds Pro sa mi to nestalo ani raz. 

Po dlhodobom používaní, dve hodiny a viac, ma začali už mierne tlačiť v ušiach a musela som ich dať asi na polhodinu dole, aby si moje uši oddýchli. Zvyčajne som ale slúchadlá používala približne hodinu, hodinu a pol, takže problémov s nepríjemným pocitom v uchu som mala minimum. Možno mám len precitlivelé uši. 

Zvuk môžem len pochváliť. Nie som žiadny audiofil, a tak skúsenejší používatelia môžu mať iný názor,  no ja som bola príjemne prekvapená. Pri produktoch značky Samsung sa dobrá kvalita dá očakávať. Na svoje si príde fanúšik dunivých basov aj priaznivec popovej či vážnej hudby. V nastaveniach mobilnej aplikácie si môžete zvoliť ekvalizér s vhodným nsatvením zvuku a prepínať medzi rôznymi žánrami. 

Zvuk pri telefonovaní bol veľmi dobrý, dobre sme sa navzájom počuli. Druhá strana síce spoznala, že netelefonujem z mobilu, ale rozumela všetko, čo som rozprávala. 

Funkcia ANC funguje naozaj dobre. Samozrejme, nedá sa porovnávať s kvalitou odhlučnenia pri používaní veľkých Bluetooth slúchadiel, ale v tejto triede ponúkajú naozaj to, čo od ANC očakávate. Teda potlačenie ruchov z okolia, čo najviac oceníte v MHD, vo vlaku alebo aj pri chôdzi po ulici. 

Tam však treba dávať pozor na autá či električky, a tak je vhodné zapnúť prepúšťanie zvukov okolia. Aby ste počuli prichádzajúce vozidlo. To môžete urobiť buď dotykovým gestom, ktoré si na to nastavíte, alebo ručne v apke. Galaxy Wearable. 

Ovládanie pomocou dotykových gest je spoľahlivé a nemala som problém s rozpoznávaním ťuknutia na slúchadlo. No musíte sa rozhodnúť, či uprednostníte prepínanie režimov potlačenia hluku alebo pohodlné ovládanie hlasitosti podržaním prsta na slúchadle. Nedá sa mať oboje naraz. Ja som si zvolila zvyšovanie a znižovanie hlasitosti. Pokiaľ chcete blokovať úplne všetky dotyky, aj to sa dá nastaviť.

Jedno klepnutie pozastaví zvuk, dvojité preskočí na ďalšiu skladbu, trojité poklepanie vráti späť predchádzajúcu skladbu. Podržanie prsta buď upravuje spomínanú hlasitosť, prepína medzi režimami, spustí hlasového asistenta Bixby alebo Spotify. 

Výbornou funkciou je zisťovanie hlasu. Akonáhle počas počúvania hudby začnete rozprávať, napríklad s niekým vediete rozhovor, po dvoch sekundách sa prehrávaný zvuk výrazne zníži, takže nemusíte prehrávanie prerušiť, aby ste lepšie počuli. 

Ak slúchadlo váš hlas prestane registrovať, približne po desiatich sekundách sa zvuk vráti na pôvodnú úroveň a vy môžete naďalej nerušene počúvať hudbu. Funkcia nie je vhodná pre tých, čo si radi pospevujú obľúbené pesničky, pretože namiesto interpreta budete počuť najmä seba, a to asi nechcete. Dá sa to však vypnúť. 

V časti Laboratóriá nájdete Herný režim, ktorý minimalizuje oneskorenie zvuku pri hraní hier. Galaxy Buds Pro môžete tak ako ostatné zariadenia Galaxy pripojiť do aplikácie SmartThings. Môžete si ich nechať prezvoniť, keď zabudnete, kam ste ich odložili. Keď ich stratíte, na mape môžete vidieť, kde sa aktuálne nachádzajú. 

Cez apku SmartThings máte aj prístup k nastaveniam funkcií slúchadiel, napríklad aj automatické prepínanie na iné zariadenia Galaxy. Po začatí hovoru alebo spustení prehrávania sa môžete automaticky prepojiť k iným telefónom alebo tabletom pripojením do vášho Samsung konta. Pozeráte napríklad film na tablete a zazvoní vám prichádzajúci hovor, slúchadlá sa automaticky prepnú z tabletu na telefón. Podobne ako Apple, aj Samsung si zakladá na svojom prepojenom ekosystéme. 

Spárovanie s telefónom je jednoduché a v prípade Androidu prebieha buď cez apku Galaxy Wearable alebo jednoduchým ťuknutím na kontextové okno, ktoré sa zobrazí po otvorení puzdra so slúchadlami, ak používate smartfón Galaxy. 

Ak máte iPhone, párovanie prebehne cez nastavenia Bluetooth. Apka Galaxy Buds, ktorú som používala na správu a pripojenie Galaxy Buds Live, novú generáciu Buds Pro nenájde. Nemôžete si tak cez mobilnú aplikáciu pre iOS nastavovať funkcie dotykovej plochy. Škoda. Slúchadlá používajú posledné nastavenia, aké ste si zvolili na androide, ak teda nejaký používate. 

Slúchadlá sú odolné nielen voči potu, dažďu, ale zvládnu aj ponáranie pod vodu do hĺbky jedného metra po dobu maximálne 30-tich minút. Výdrž batérie na  jedno nabitie je veľmi slušná. Slúchadlá som používala tak dve hodiny denne, niekedy viac, inokedy menej a nabíjala som približne po týždni. 

Výrobca uvádza, že bez zapnutej funkcie potlačenia okolitých zvukov dokážu hrať až osem hodín, ďalších 20 hodín získate po dobití nabíjacím puzdrom. Pri zapnutom ANC výdrž klesne na približne päť hodín. Výdrž je podobná, ako pri minuloročných Galaxy Buds Live. 

Ani nové Galaxy Buds Pro tak neprekonali starší model Galaxy Buds+ (recenzia), ktorý sa pýši až 11-hodinovou výdržou na jedno nabitie a stále patrí s výborným pomerom cena / výkon i kvalitou zvuku medzi to najlepšie, čo si môžete k smartfónu kúpiť. 

Chýbajúcu energiu doplníte do nabíjacieho puzdra buď cez USB-C kábel, alebo aj bezdrôtovo, napríklad položením na zadnú časť smartfónu Galaxy s bezdrôtovým dobíjaním. 

Výhody: 

+ kvalitný zvuk

+ kompaktné rozmery

+ použiteľné aktívne potlačenie okolitých ruchov (ANC)

+ bezdrôtové nabíjanie z mobilu

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ vydarená mobilná aplikácia (iba pre Android)

+ funkcia zisťovania hlasu

+ certifikácia IPX7

Nevýhody: 

- chýba podpora aplikácie pre iOS

- nedá sa nastaviť gesto ovládanie hlasitosti na jednom slúchadle a prepínanie režimov na druhom

- vysoká cena

Orientačná cena: 229 €

Záver

Galaxy Buds Pro sú aktuálne najlepšími bezdrôtovými slúchadlami, ktoré si od Samsungu môžete kúpiť. Získate kvalitný zvuk, slušné aktívne potlačenie okolitých ruchov, dostatočnú výdrž na jedno nabitie a šikovnú funkciu stlmenia prehrávanej hudby, ak začnete rozprávať. 

Ak pre vás nie je problém zaplatiť 229 eur za bezdrôtové slúchadlá, určite vám ich odporúčam. Pokiaľ ale hľadáte zariadenie s najlepším pomerom cena / výkon, tým sú pre mňa stále Samsung Galaxy Buds+. V oficiálnom e-shope výrobcu majú cenovku 129 eur, ale donedávna sa dali v pravidelných víkendových akciách kúpiť aj za stovku. Dokonca majú aj podporu pre iOS, takže môžete využiť nastavenia funkcií cez mobilnú aplikáciu. 





 

 

Diskusia k článku:

Lenka Ivančíková07.03.2021 - 18:37 Trvalý odkaz

Co sa pohodlnosti tyka, su na tom Buds Live lepsie nez Buds Pro, prave vdaka konstrukcnemu rieseniu. A pokial niekto netuzi po ANC a upravi / vypne si dotykove ovladanie, su Live dobrou volbou.

Celá diskusia 1 príspevok