Samsung Galaxy A20e - kompaktný a hlavne lacný

Recenzia androidu s natiahnutým 5,8'' HD+ displejom, pekným dizajnom a širokouhlým fotoaparátom navyše.

Samsung najprv predstavil základný model tohtoročnej série A s značením A20. A hoci sa stále ženieme za veľkými displejmi, 6,4'' obrazovka bola v tejto triede už priveľká. Preto vznikla verzia A20e. Menší displej, menšie rozmery, menšia batéria. Inak úplne to isté. A ja som rád, že to dopadlo takto.

Samsung tak za 179 eur na našom trhu ponúka smartfón, ktorému by ste tak priaznivú cenovku určite netipovali.

Na stole mi leží telefón pripomínajúci iPhone 5C - s tmavou prednou stenou prilepenej na zaoblenej bielej vaničke, ktorá sa veľmi dobre drží v ruke.


Vľavo veľký slot pre dve nanoSIM karty aj pamäťovku a žiadne otravné Bixby tlačidlo. Vpravo pohdlne nahmatateľná regulácia hlasitosti a vypínač. A dole audio jack, moderný USB-C konektor a reproduktor.


Dva fotoaparáty zo zadnej steny vystupujú len minimálne (0,3 mm), preto môžete A20e šupnúť do najtenšieho obalu, aký nájdete. Čítačky odtlačkov sa dotkne ukazovák tiež vzadu, pri tejto cenovke je to štandardná vec.


Vpredu sa totiž rozprestiera HD+ displej na takmer celej ploche prednej steny. S jeho rozlíšením som nemal problém ani sekundu, ak však túžite po Full HD+ displeji a rýchlejších reakciách, určite zaostrite zrak na drahší Samsung Galaxy S40 s ešte o trochu menšími rozmermi, ale trocha väčšou a jemnejšou obrazovkou.


Ak vás zaujímajú parametre A20e, určite si prečítajte naše doplnené základné info Samsungu Galaxy A20e. Ak ich chcete porovnať s drahším súrodencom veľmi podobných rozmerov, otvárajte aj základné info Galaxy A40.

Displej sa nerozsvieti ani po prijatí správy (ako napríklad na Huaweioch), ani po zamávaní nad ním (ako na Motorolách), ani po dvojitom poklepaní po displeji (ako na Galaxy A40) či jeho zodvihnutí. Nikde som nenašiel takúto možnosť, a tak som obrazovku zásadne rozsvecoval vypínačom.

Keď A20e rozpozná vašu tvár, môže hneď preskočiť na domácu obrazovku, alebo čakať na posun prsta. O tom už musíte rozhodnúť vy, a to v nastaveniach rozpoznávania tváre (položka Zostať na zamknutej obrazovke).

Nová nadstavba od Samsungu prináša oproti tým starším viacero vylepšení. Keď otvoríte správy prvá (najnovšia) sa nenachádza úplne hore, ale v dosahu vášho palca. To isté platí po otvorení nastavení alebo skratiek v hornej lište.

Na výber máte niekoľko zaujímavých možností už na domácej obrazovke. Potiahnutím prsta od stredu obrazovky nadol môžete stiahnuť hornú lištu. Otvorte nastavenia mobilu - Zobrazenie - Domovská obrazovka a tam Rýchlo otvoriť panel oznámení.

Alebo chcete namiesto tlačidiel používať ovládacie gestá? V nastaveniach mobilu - Zobrazenie otvorte sekciu Navigačný panel a tam zvoľte Gestá na celej obrazovke. A po pár dňoch, keď sa trpezlivo naučíte krok späť, domov a nedávne aplikácie, môžete vypnúť aj takzvané tipy na gestá (tie tri čiarky dole). 

Skrátka, aj v mobile za necelých 180 eur sa nachádzajú takmer všetky vymoženosti nových, oveľa drahších Samsungov. Jediným rozdielom sú reakcie. Galaxy A20e je pomalý mobil. Mrzí ma, že to takto otvorene píšem, no už len kvôli tomu by som uvažoval nad A40-kou s rovnakými rozmermi. Tú budem testovať o pár dní, tak si na jej recenziu určite počkajte.

Milým prekvapením Galaxy A20e sú fotografické schopnosti tohto smartfónu. Širokouhlý fotoaparát je slabý, no na HD+ displeji vyzerajú aj fotky z neho celkom schopne.

Teda, ak boli vytvorené cez deň. Večer je to bieda. Hlavný, štandardný fotoaparát nesklamal, to isté môžem povedať o prednom fotoaparáte.

Viac informácií o foto schopnostiach nájdete v článku Takto fotí Samsung Galaxy A20e.

Výhody:

+ príjemný dizajn

+ ešte príjemnejšia cenovka

+ USB-C konektor s rýchlym nabíjaním

+ kompaktné rozmery a príjemné tvary

+ veľký displej a ovládanie gestami

+ nová nadstavba od Samungu a jej vymoženosti známe z drahších modelov

Nevýhody:

- pomalé reakcie

- displej nevýrazný na slnku

- chýba prebudenie poklepaním či zodvihnutím mobilu

- slabý širokouhlý fotoaparát

Orientačná cena: 179 eur

Záver

Samsung Galaxy A20 je pekný mobil, ktorý vám sadne akurát do ruky. Vyzerá dobre, ponúka všetky moderné vymoženosti hodné cenovky 180 eur a nemá sa vlastne za čo hanbiť. Ak chcete Full HD+ displej a rýchlejšie reakcie, investujte do A40 s takmer zhodnými rozmermi. 

Diskusia k článku:

Tomas13.02.2020 - 13:06 Trvalý odkaz

Vcera sa mi dostal do ruky. Celkom prijemny low-end. Tak som oprasil a prebudil staru Moto G5, ze skusim, o kolko tento Samsung lepsie foti.
Zostal som prekvapeny, aky velky rozdiel je medzi nimi... ale v prospech Moto G5. Samsung sa moze hanbit. Spravil som len asi 5 fotiek vecer v obyvacke za nie idealneho svetla. Vsetky lepsie od Motoroly. Tipujem ale, ze exterierove fotky za denneho svetla by boli k sebe blizsie.

Celá diskusia 1 príspevok