Rozhranie Android Auto vo vašom vozidle dostane nový vzhľad

Rozhranie Android Auto zobrazované na displejoch novších automobilov po pripojení smartfónu sa dočká novej grafiky. Presunú sa ovládacie prvky a pribudne podpora širších obrazoviek v stredových konzolách.

Umiestnenie mobilného telefónu v aute je v poslednom čase veľmi diskutovanou témou. Samotné telefonovanie počas jazdy už dávno nie je takým problémom ako chatovacie aplikácie, sociálne siete a surfovanie na interente počas jazdy. 

Kdesi na druhom konci zas stojí kvalita tzv. infotainmentov, teda multimediálnych rozhraní v novších vozidlách. Aj v drahších značkách sú často pomalé, s nelogickým a zložitým ovládaním.

Platformy Android Auto Apple Car Play majú oba svety spájať dohromady. Po pripojení smartfónu k autu sa na veľkom displeji zobrazia vaše obľúbené aplikácie ako Spotify, Google Maps či Apple Podcasts. Tie následne ovládate cez stredovú konzolu, hlasom či priamo na volante, čo odpútava pozornosť menej ako ťukanie do mobilu. No a online mapové podklady či hudobné služby zas s prehľadom zahanbia neaktualizovanú ponuku vo výbave auta. 

Android Auto malo v krátkom čase dostať úplne nový vzhľad, ako Google oznámil na svojom blogu

Pribudnúť má najmä nový Launcher, vďaka ktorému budú aplikácie bližšie na dosah ruky a tie najpoužívanejšie sa dokonca automaticky zoradia úplne hore. Spodná lišta bude obsahovať rýchle ovládanie hudby a prepínanie na naposledy aktívnu aplikáciu. Pri niektorých apkách pribudne ikona Google Asistenta, čo znamená, že údaje z nich vám dokáže prečítať systém aj bez toho, aby ste ich otvárali. Príklad uvádza napríklad Kalendár, Pripomienky či Počasie. 

Aplikácie využívajúce audio, teda Spotify, Podcasty alebo audioknihy by teraz mali prehrávanie vždy spustiť z rovnakého miesta, na akom bolo prerušené pri poslednom vypnutí zapaľovania a vystúpení z auta.  

Mapové podklady sa zas budú môcť spúšťať automaticky vždy po naštartovaní, pričom dokážu ponúknuť vybrané ciele aj automaticky (Domov alebo Práca) alebo ich prebrať z už aktívnej navigácie v smartfóne. 

Ikona zvončeka vpravo dole bude združovať všetky notifikácie, ako zmeškané hovory a neprečítané SMS. Na ne by malo byť možné odpovedať aj hlasom. 

Pravdepodobne najzaujímavejšou zmenou však zostáva podpora pre rôzne rozlíšenia displejov v stredovej konzole auta. Ak máte širší, okrem ponuky aplikácií by sa na obrazovku mohol zmestiť aj stĺpec s neustále aktívnou navigáciou a aktuálnym časom. Základná lišta potom bude vľavo. 

Grafické zmeny by do aplikácie mali prísť v priebehu najbližších týždňov. Aplikácie, ktoré môžete s Android Auto využívať, nájdete tu. Okrem Spotify a Máp Google môžeme vypichnúť Facebook Messenger, WhatsApp či Waze. Podpora Android Auto pre túto pôvodne izraelskú službu pribudla len nedávno. Pri obchádzaní dopravných zápch na Slovensku bude pravdepodobne najúspešnejšia.  

Zdroj: blog.google 

Diskusia k článku:

Martin04.08.2019 - 09:01 Trvalý odkaz

Tak na toto som čakal. Po pripojení sa automaticky spustí hudba. Super. Z Android autom idem od jej vzniku, no a túto verziu považujem konečne za "dospelú". Nemôžem zabudnúť na podporu slovenčiny, hlasové vyhľadávanie funguje výborne. A to automatické ponúkanie rýchlejšej trasy podľa aktuálnej premavky. Vybornė.

ML14.08.2019 - 11:19 Trvalý odkaz

Podpora slovenciny ? Teta na mna stale hovori anglicky a pocuva iba na prikazy typu "Play Queen", aj ked mam v mobile nastavenu slovencinu. Ako to pls myslis ?

Celá diskusia 2 príspevky