Redmi Note 12 Pro 5G – solídna ponuka

Recenzia cenovo dostupného a pritom veľmi dobre vybaveného smartfónu so 6,7‘‘ OLED displejom, 6 nm čipsetom, schopným 50 Mpix fotoaparátom s OIS a 5000 mAh batériou, ktorá poteší 67 W nabíjaním.

Najnovšia série Redmi Note 12 od Xiaomi ponúka na slovenskom trhu výber z trojice modelov, ktoré sa od seba líšia výbavou a, samozrejme, cenovkou. Model Note 12 Pro+ s 200 Mpix fotoaparátom sa u nás nepredáva, v susedných Čechách ale áno. Rozhodnutie výrobcu. 

Smartfóny spája 6,67-palcový displej s Full HD+ rozlíšením, trojica zadných objektívov s 50 Mpix resp. 48 Mpix hlavným snímačom, 8 Mpix širokouhlým a 2 Mpix makro fotoaparátom, 5000 mAh batéria s rýchlym nabíjaním a konštrukcii nechýba odolnosť voči ošplechnutiu vodou s certifikáciou IP53. Vo výbave nájdeme aj 3,5 mm jack, infraport a NFC. 

Takže v podstate všetko dôležité, čo bežný používateľ od smartfónu môže očakávať. Niekomu však môže chýbať slot na microSD karty a zamrzí aj príchod Note 12 5G a Note 12 Pro 5G v staršej verzii operačného systému Android 12. Novší Android 13 má iba najlacnejší Redmi Note 12 4G, ale beží nad ním staršia nadstavba MIUI 13. Novšiu MIUI 14 nájdeme iba pri Note 12 5G a Note 12 Pro 5G s Androidom 12. Chaos. 

Na test sme mali v redakcii  na Slovensku predávaný najvyšší model Redmi Note 12 Pro 5G. Predáva sa s cenou pod 400 eur, a tak nečakajte super výkon ani super fotografie. Ale vzhľadom na cenovku vás môže telefón príjemne prekvapiť. Ponúkne dostatok výkonu na bežné používanie, výrazne sa nezadýcha ani pri náročnejších úlohách a výrazne nesklame ani pri fotení či nahrávaní videí. Plusom je aj slušná výdrž batérie a jej rýchle dobíjanie. 

Xiaomi pri obsahu produktového balenia ostáva štedrý. V krabici tak nájdete okrem telefónu, dokumentov a nabíjacieho kábla USB-A -> USB-C aj 67 W nabíjačku a priesvitné puzdro, ktoré nielen ochráni lesklú zadnú stranu konštrukcie, ale pomôžu aj pri istejšom držaní v ruke. 

Telefón má mierne hranaté bočné steny, ktoré pri dlhšom používaní bez obalu môžu občas jemne rezať do dlane. S obalom je používanie príjemnejšie a v ruke sa tak nešmýka. Zadná stena je extrémne lesklá, poslúži aj ako zrkadlo, takže sa aj rýchlo zašpiní od nečistôt a odtlačkov. 

Zadné objektívy umiestnené na vyvýšenom ostrovčeku mierne vystupujú nad úroveň konštrukcie a dodávaný obal pekne dorovná výšku. V pravej stene nájdeme tlačidlá ovládania hlasitosti a vypínač s integrovanou čítačkou odtlačkov, ľavá je prázdna. Čo poteší tých, čo si telefón pri fotení občas oprú o pevnú podložku pre lepšiu stabilizáciu alebo nahrávaní videí. 

V spodnej je umiestnený slot na dve nanoSIM karty, USB-C konektor a reproduktor. Druhý nájdeme hore, spolu s 3,5 mm jackom a infraportom. Ten poslúži na ovládanie techniky v domácnosti, napríklad televízora alebo klimatizácie. Vyskúšala som, funguje aj so starším typom TV Samsung. 

Reproduktory s technológiou Dolby Atmos kvalitou neohúria, ale vzhľadom na cenu hrajú slušne a dostatočne hlasno. Pri pozeraní filmov alebo videí poslúžia veľmi dobre. Na ozvučenie domácej párty ale radšej použitie Bluetooth reproduktor. 

Plochý OLED displej so 6,67-palcovou uhlopriečkou, podporou Dolby Vision, Full HD+ rozlíšením a až 120 Hz obnovovacou frekvenciou ponúka dnes už bežný štandard. Pekné farby, ktoré si viete vyladiť v nastaveniach, slušné pozorovacie uhly a veľkým problémom nie je ani slnečné počasie. A to napriek maximálnemu jasu 900 nitov, čo nie je číslo, ktoré dnes dokáže ohúriť. Na displeji však vidíte všetko dôležité, aj keď je jasný, slnečný deň. 

Obnovovaciu frekvenciu si viete nastaviť na 60 Hz, 120 Hz alebo nechať rozhodovanie na systém, ktorý si sám určí podľa aktuálne zobrazeného obsahu, akú rýchlosť zvolí. Čo ma zamrzelo, bola absencia Always on displeja, ktorý by sa zobrazoval stále. Možnosť zobrazenia bola iba na 10 sekúnd po ťuknutí na obrazovku. 

Na doručené notifikácie a prichádzajúci hovor sa môžete nechať upozorniť svetelným efektom po okraji telefónu. Nájdete to v nastaveniach zamknutej obrazovky. Nechýba prebudenie obrazovky po zodvihnutí telefónu ani dvojité ťuknutie na prebudenie. 

Nastavenie notifikácií, spôsob doručovania, zobrazenia a podobne nájdete v sekcii Upozornenia a Centrum ovládania. Takisto si viete zvoliť štýl, akým sa bude zobrazovať notifikačná roletka. Či v starej verzii alebo v novom zobrazení, kedy potiahnutím po ľavej strane obrazovky vyrolujete stavový riadok, potiahnutím nadol po pravej strane sa otvorí Centrum ovládania.

Na zabezpečenie telefónu máte k dispozícii čítačku i funkciu rozpoznávania tváre. Oboje funguje rýchlo a dá sa kombinovať. Skener odtlačkov musím pochváliť. Málokedy sa stalo, že by môj palec nerozpoznal. 

Výkon má na starosti 6 nm čipset Dimensity 1080 od MediaTeku spolu so 6 GB operačnou pamäťou RAM (náš testovací kus mal 8 GB RAM). Tu si viete virtuálne rozšíriť o ďalších 2 GB, 3 GB alebo 5 GB, čo sa môže hodiť pri náročnejších úlohách. Ukrojíte si tým ale z interného úložiska, v prípade testovačky to bolo papierových 128 GB. 

Systém zaberá približne 25 GB, takže dostupných ostáva po vybalení a nainštalovaní základných aplikácií menej než 100 GB. Slot na microSD karty chýba. Preto si pred kúpou premyslite, či si radšej nepriplatíte a nekúpite 256 GB verziu s 8 GB RAM. Z oficiálnych predajcov je dostupná iba v Datarte, zvyšní predávajú iba 128 GB pamäťový variant.

Ja som počas testovania žiadny problém so sekaním, zahrievaním, výrazným oneskorením a podobne, problém nemala. No nehrala som žiadne graficky náročné hry, telefón som používala na bežnú činnosť, ako je telefonovanie, písanie mailov, sledovanie videí, sociálne siete, fotografovanie, počúvanie hudby a podcastov a podobne. 

Konektivitu zabezpečuje Bluetooth 5.2, Wi-Fi 6, 5G, široká podpora navigačných satelitov a nechýba NFC na bezkontaktné platby mobilom. FM rádio tu už nenájdeme. Väčšine to ale zrejme vadiť nebude. 

Na fotografovanie a nahrávanie videí poslúži hlavný 50 Mpix fotoaparát doplnený širokouhlým objektívom s 8 Mpix snímačom a 2 Mpix makro fotoaparát, ten je tu skôr ako marketingový nástroj pri počte zadných fotoaparátov. Oceňujem, že aspoň zbytočný 2 Mpix bokeh fotoaparát chýba. Rozostrovať pozadie vie veľmi pekne softvér, na to nie je nutný špeciálny objektív. 

Kvalitou fotografií Redmi Note 12 Pro neohúri, ale ani nesklame. Od smartfónu s cenovkou okolo 370 eur ponúka to, čo očakávam a možno aj niečo navyše. napríklad optickú stabilizáciu obrazu, ktorá pomáha pri snímaní v zhoršených svetelných podmienkach, aj keď digitálneho šumu fotografiu nezbaví. Po priblížení snímky tam stále je, no pri tejto cenovke ma až tak neruší. 

Za denného svetla získate veľmi pekné fotografie s celkom vernými farbami bez výraznej saturácie. No občas boli snímky až príliš bledé. Ani farebný rozdiel medzi hlavným a širokouhlým fotoaparátom so 119° uhlom záberu nie je veľký. Vidno tam však zlievanie detailov po okrajoch. 

K dispozícii máte 2-násobné optické priblíženie, samostatný teleobjektív ale chýba. Pravdepodobne ide o výrez z 50 Mpix rozlíšenia, kvalita je veľmi dobrá. Maximom pri videách je 4K s 30 fps, pri použití širokouhlého objektívu sa dá ale snímať iba v HD alebo Full HD kvalite.  

Prednú 16 Mpix kameru považujem za bežný štandard, nahráva maximálne Full HD videá so 60 fps a zázraky nečakajte. Na tradičné selfíčka určené pre sociálne siete ale stačí. 

Pri bežnom nastavení využíva fotoaparát spájanie pixelov pre kvalitnejší výsledok, a tak z 50 Mpix snímača dostanete výsledné 12 Mpix fotografie. Ak chcete snímať do plného 50 Mpix rozlíšenia, napríklad pri makro záberoch, túto možnosť nájdete v ponuke Viac. Je tam napríklad aj šikovný režim Vlog s vopred nastavenými filtrami pre rôzne príležitosti a efekty. 

O celodennú výdrž sa stará 5000 mAh batéria s podporou 67 W rýchleho nabíjania. Ako sme už písali vyššie, adaptér nájdete v balení, takže si ušetríte počiatočnú investíciu do rýchlonabíjačky. Z nuly do 100 % to trvá necelú hodinu a ak budete nabíjať pri poklese kapacity na 20 %, do plna to potrvá asi 40 minút. 

Pri mojom spôsobe používania som nabíjala každý druhý deň a verím, že aj náročný používateľ nebude musieť hľadať nabíjačku v priebehu dňa. Pri smartfónoch Xiaomi veľmi oceňujem, že ak sa telefón nepoužíva, kapacita mu klesá len veľmi postupne. Takže ak ho necháte odložený aj niekoľko dní v šuplíku, nenájdete ho vybitý, ako tomu býva pri niektorých konkurentoch. 

Výhody:

+ dostatočný výkon

+ pekný displej s certifikáciou Dolby Vision

+ rýchla a spoľahlivá čítačka odtlačkov

+ bohaté balenie

+ infraport

+ 3,5 mm jack

+ slušná výdrž na jedno nabitie

+ spoľahlivý fotoaparát (najmä cez deň)

+ rýchle nabíjanie

+ verzia MIUI 14

Nevýhody:

- výrazne lesklá konštrukcia

- absencia pamäťových kariet

- Always on displej so stálym zobrazením

- zbytočný makro fotoaparát

- starší Android 12

Orientačná cena: 379 eur (6 GB + 128 GB)

Záver

Redmi Note 12 Pro 5G je veľmi dobrý model, ktorý bez väčšieho váhania odporučím každému, kto hľadá smartfón s prijateľnou cenou, pekným displejom, dostatočným výkonom, slušným fotoaparátom a rýchlym nabíjaním. Plusom je určite bohaté produktové balenie. Nech si o eko prístupu myslíte hocičo, zákazníci stále počujú na cenu a čo za to dostanú. A originálna rýchlonabíjačka v balení ich stále poteší. 

Novinke nechýba odolnosť voči ošplechnutiu, rýchla čítačka odtlačkov, infaport, 3,5 mm jack a potešia aj stereo reproduktory. Vyčítať jej môžeme absenciu pamäťových kariet, 128 GB predsa len môže byť niekomu málo. Lesklý dizajn si určite nájde svojich priaznivcov aj odporcov. Kto chce niečo viac a túži po 200 Mpix fotoaparáte a 120 W nabíjaní modelu Redmi Note 12 Pro+, musí nakupovať z neoficiálnej slovenskej distribúcie alebo využiť niektorý zahraničný obchod. Napríklad v susedných Čechách.

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu