Poradňa: Môžem mobilom spĺňajúcim IP68 natáčať jazdu na tobogáne?

András sa pýta, či môže svoj Samsung Galaxy S10e nielen ponoriť pod vodu, ale či ním môže natočiť aj jazdu na vodnej šmykľavke.

Ingress Protection 68 znamená, že telefón ponúka certifikovanú odolnosť voči vniknutiu cudzieho telesa na stupni 6 a vniknutiu vody na úrovni 8. V prípade IP68 teda konkrétne hovoríme o úplnej odolnosti voči prachu. Je to najvyššia možná úroveň voči vnuknutiu drobných teliesok. 

V prípade odolnosti voči vode (druhá hodnota) sa môžete stretnúť s viacerými úrovňami, pričom vyššie číslo neznamená automaticky vyššiu ochranu. Od prvého do šiesteho stupňa sa certifikát venuje prúdiacej vode, v prípade IPx7 až IPx8 sa meria odolnosť proti ponoreniu pod vodu.

IP x0    - žiadna ochrana proti vode
IP x1    - kvapky vody padajúce kolmo
IP x2    - kvapky vody padajúce pod uhlom 15°
IP x3    - kropenie vodou (10 l / min.) pod uhlom 60° počas 10 minút
IP x4    - odolnosť proti ošplechnutiu vodou vo všetkých smeroch
IP x4K  - odolnosť proti striekajúcej vode vo všetkých smeroch so zvýšeným tlakom
IP x5    - odolnosť voči tryskajúcej vode (10 l / min.) počas 5 minút
IP x6    - odolnosť voči intenzívne tryskajúcej vode (100 l / min.) s tlakom  100 kPa počas 3 minút
IP x6K  - odolnosť voči intenzívne tryskajúcej vode (75 l / min.) s tlakom  1000 kPa počas 3 minút
IP x7    - odolnosť voči ponoreniu 0,15 - 1,00 m pod vodnú hladinu aspoň počas 30 minút
IP x8    - odolnosť voči trvalému ponoreniu 1 m alebo viac pod vodnú hladinu
IP x9K  - odolnosť voči horúcej vode

IP68 teda znamená ponorenie produktu viac než meter pod vodnú hladinu, presnú hodnotu však udáva výrobca. Samsung v prípade modelov Galaxy S10e, S10, S10+, Note9, S9, S9+, Note8, S8, S8+, S7, a S7 edge garantuje 30-minútové ponorenie 1,5 m pod vodnú hladinu.

Niekedy sa môžeme pri jednom výrobku stretnúť s certifikáciou IP65 aj IP68. To znamená, že daný smartfón odolá nielen ponoreniu pod vodu, ale aj tryskajúcej vode. Samsung sa však pri modeli Galaxy S10e takýmto niečím nepýši. Je teda možné, že zopár jázd tobogánom daný mobil vydrží, ale výrobca nič také negarantuje.

Ak máte aj vy podobnú otázku, napíšte nám na adresu redakcia@fony.sk e-mailovú správu s otázkou, ktorá vás trápi. Nezabudnite dať do predmetu správy slovo Poradňa, inak ju medzi množstvom iných emailov môžeme zapatrošiť. A to by sme neradi. 

Diskusia k článku:

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne17.09.2019 - 07:17 Trvalý odkaz

Môže. Ak ale mobil náhodou utopí, nevyreklamuje ho.

Pauli17.09.2019 - 15:12 Trvalý odkaz

Toto so, riesil na dovolenke jednoduchym univerzalnym vodotesnym puzdrom. V aqvaci som s tym nemal nikde problem. Len raz aj napriek tomu, ze puzdro malo snurku som ho stratil v divokej vode a chvilu som ho musel hladat pod hladinou :)
Dokonca je s tym mozne ist aj do slanej vody, co s vodeodolnym phonom mozne nie je.

Kvalita zaznamu cez to puzdro bola prekvapivo dobra. Ovladatelnost bola obmedzena na zakladne ukony, Swipe cez to nebol taky komfortny.

Celá diskusia 3 príspevky