Poradňa: Je možné zvýšiť silu GSM signálu od operátora?

Náš čitateľ uvažuje o GSM opakovači, no lacnejšie bude zvážiť zmenu operátora alebo spojazdnenie služby VoWi-Fi.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte nejaký špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

Podobne spravil aj Maroš, ktorý píše: "Dobrý deň, starí rodičia bývajú v malej odľahlej dedine a vnútri v dome majú veľmi slabý mobilný signál. Našiel som niekoľko zosilňovacích antén atď., ale... Neviete mi poradiť ľahšie a ideálne finančne dostupnejšie riešenie?"

Je rok 2019, ale na Slovenskú máme stále oblasti bez kvalitného pokrytia mobilným signálom. V prípade Marošových rodičov je zrejme problém s tým, aby sa im vôbec dovolal. A vychádzať niekam na kopec, kvôli kontrole zmeškaných hovorov a SMS pre nich asi nie je práve ideálne. 

Najväčší zmysel nám dáva pouvažovať o zmene mobilného operátora. Kde na tom nie je dobre jeden, môžu byť lepšie zvyšní dvaja. Na ich webových stránkach by ste mohli nájsť virtuálne mapy pokrytia, ale lepšie bude overiť všetko v praxi. Kúpte si ich lacné predplatené karty a pokrytie v cielovej destinácii otestujte na vlastnej koži. Správne SIM-ky na test možno nájdete aj u niekoho vo svojom okolí.  

Na tomto mieste musíme spomenúť aj technológiu VoWi-Fi (voice-over-Wi-Fi), ktorá slúži na podobné prípady - volanie a SMS-kovanie v miestach s nedostatočným pokrytím ako sú garáže, odľahlé časti domu za hrubými stenami alebo pivnice. Nepotrebujete pri nej klasický mobilný signál, mobil bude s operátorom fungovať cez internet a domáci Wi-Fi router, ktorými sa dom pokrýva jednoduchšie. 

Samozrejme, sú tu dva háčiky. VoWi-Fi u nás zatiaľ prevádzkuje len Orange s telefónmi, ktoré nájdete v zozname na jeho webových stránkach, plus niekoľkých Samsungoch a modeloch od Huawei / Honor navyše. 

No a takéto riešenie predpokladá, že namiesto doma budú mať internet aspoň cez DSL (telefónnu linku) alebo miestnych dedinských "Wi-Fi" poskytovateľov cez 3,5 GHz pásmo, čo môže byť ešte väčší problém, než samotné zabezpečenie GSM signálu.

So zosilňovačmi GSM signálu, alebo ak chcete opakovačmi či repeatermi, o ktorých náš čitateľ uvažuje, skúsenosti nemáme. Malo by ísť o zariadenie podobné napríklad tomuto. Investícia v rádoch minimálne 200 eur sa nám ale nezdá ako rozumná. Predpokladá tiež, že dostatočný signál Marošovi rodičia majú aspoň vonku, na streche svojho domu. Linkovaný e-shop navyše upozorňuje, že na ich používanie vraj potrebujete dodatočné povolenia. 

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Juraj 050631.08.2019 - 14:12 Trvalý odkaz

V minulosti som tiež býval v malej odľahlej dedinke.V tejto dedine nemal žiaden mobilný operátor kvalitný signál ( vtedy boli traja,Orange,Telekom a O2. Takže viem o čom sa píše. Dlhé roky nebol,ani,len 2G signál a vtedy,už dávno bežalo 3G a 4G začínalo sa rozširoval. Dlhé roky sa písali petície a nič z toho. Koncom roku 2016 ( 19 December)vybudovali vysielač pre Orange a o týždeň spustil Telekom tiež 4G. O2 pokryli signálom,až neskôr po Orange a Telekome. Po veľmi dlhej dobe sa ľudia začali žiť,ako v civilizovanom svete. Kúpiť GSM repeater je otázne. Minimálne treba 200€ a viac Eúr. Otázne je,či to vôbec má zmysel?! Či to nebudú zbytočne vyhodené peniaze a výsledný efekt bude veľmi slabý. Vowifi podporuje,len Orange a navyše treba zistiť,v tej obci,či je možné zriadiť nejaký internet,nakoľko ide zrejme o zapadákov. Navyše treba smartfón,ktorý podporuje VoWifi. V prvom rade zistiť nejakého poskytovateľa internetového pripojenia a zriadiť ho. Pokiaľ nemajú čísla v Orangei,tak treba urobiť prenos čísla do Orangeu a potom zaobstarať si mobil s VoWifi.

- -31.08.2019 - 18:59 Trvalý odkaz

vy ste v redakcii komplenty? uvadzate odkaz na vyrobok, kde je vyslovene napisane, ze za nelegalne naistalovanie je pokuta 200 tisic. :) miesto toho, aby ste hned na uvod napisali, ze instalacia takychto zariadeni je nelegalna, tak ich este vrelo odporucate a jedine, co sa vam na to nepozdava je cena 200 eur za nakup. ale pokuta 200 tisic eur vas netankuje ani trochu. totalny amaterizmus v podani autora.

Profile picture for user zedenko@gmail.com

Ronn01.09.2019 - 02:06 Trvalý odkaz

Existuju este anteny pre zosilnenie mobilneho signalu. Asi ide o tzv. pasivny zosilovač. Na tie netreba povolenie. Ale problematike sa nerozumiem.

Celá diskusia 3 príspevky