Poradňa: Ako sa zbaviť zálohy stiahnutých iOS aplikácií v iCloude?

Po raz stiahnutej aplikácií v App Store už stopy nikdy úplne nezahladíte. Problémom tiež býva záloha, ktorá zostáva uložená v iCloude a spôsobuje problémy.

Ak aj vás trápi nejaký problém s telefónom, mobilným operátorom alebo hľadáte špecifický mobil, napíšte nám e-mail na redakcia@fony.sk s predmetom správy "Poradňa". Z redakčnej pošty každý týždeň vyberieme najzaujímavejšiu otázku a tej sa budeme venovať formou takéhoto článku. 

Szilárd sa nás touto formou spýtal na to, čo presne znamená ikona oblaku so šípkou pri niektorých aplikáciách v obchode App Store a ako sa jej zbaviť. 

Táto ikona znamená len to, že aplikáciu ste už niekedy vo svojom iPhone alebo iPade stiahnutú mali, respektíve si ju "zakúpili" (iOS tento tremín používa aj pre bezplatné aplikácie). App Store si takéto "nákupy" pamätá a spomínanou ikonou vám signalizuje, že aplikáciu opäť môžete stiahnuť bez dodatočných poplatkov. 

Keďže je nákup previazaný s vaším Apple ID, ikony sa už nezbavíte a pôvodný nápis "Získať" neuvidíte. Museli by ste si vytvoriť nové Apple ID. 

Používatelia sa pri už stiahnutých aplikáciách stretávajú aj s ďalším problémom, kedy už raz používaná aplikácia ponechá v iCloude zálohu svojich údajov. Po opätovnom stiahnutí aplikácie z obchodu App Store teda systém stiahne aj ďalšie vaše dáta z iCloudu. 

Niekedy sa to hodí, používateľ totiž pravdepodobne nebude musieť opäť vypĺňať svoje prihlasovacie údaje. Inokedy, v prípade problémov alebo náhodných pádov aplikácie, je však táto funkcia iOS skôr na škodu. Vymazanie a opätovné stiahnutie takejto aplikácie totiž nevymaže všetky dáta a často tak vôbec nevyrieši ani problémy.

V takomto prípade budete musieť okrem aplikácie z domácej obrazovky vymazať ešte aj jej iCloud zálohu. Zamierte do nastavení, prvého riadku s vaším menom a kliknite na možnosť iCloud. Tu vyberte Spravovať úložisko a vyberte aktuálnu zálohu vášho telefónu

Aplikáciu budete musieť v zozname nájsť a vypnúť posuvný prepínač vedľa nej. Až tak sa zbavíte všetkých jej dát v iCloude.

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Eva Palková10.08.2019 - 13:22 Trvalý odkaz

Dobry den, chcela by som sa spytat k tejto vasej vete:
" Keďže je nákup previazaný s vaším Apple ID, ikony sa už nezbavíte a pôvodný nápis "Získať" neuvidíte. Museli by ste si vytvoriť nové Apple ID. "

Prave to nove Apple ID sa ma tyka , nakolko nim je emailova adresa a kedze budem menit poskytovatela internetu asi budem nutena zmenit Apple ID. To teda znamena, ze po zmene ID pridem o vsetky zakupene aplikacie a hry? Za tie roky co pouzivam iPhone je to dost slusna ciastka na to, aby som ich kupovala znova.
Viete mi pripadne poradit ako to riesit, aby som o to neprisla?
Srdecna vdaka za odpoved a prajem pekny den.

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne12.08.2019 - 17:05 Trvalý odkaz

In reply to by Eva Palková

Ano, ak sa prihlasis s novym emailom, o zakupene aplikacie na predoslom ucte prides. Co sa tyka prenosu aplikacii na ine apple ID, svoju otazku by som smeroval sem

https://support.apple.com/sk-sk

Zakaznicka podpora Apple ma s najvacsou pravdepodobnostou paky na overenie identity a pripadny prenos nakupov.

Eva Palková13.08.2019 - 12:27 Trvalý odkaz

Wayne,
velka vdaka za odpoved aj za radu, urcite tak urobim, ano mas pravdu, ze Apple by to malo overit a preverit, ved nie je myslitelne aby niekto prisiel o vsetko, preto pevne verim, ze sa to da a tebe este raz vdaka, prajem pekny den

Profile picture for user marek.ceman@gmail.com

Wayne13.08.2019 - 20:32 Trvalý odkaz

In reply to by Eva Palková

Ak nove appleID tak odporucam ich službu @icloud.com. tam je nejaká šanca že si to budú držať pri živote 🙂

Celá diskusia 4 príspevky