Poradňa: Ako na androidoch používať rozdelenú obrazovku a dve aplikácie naraz?

Viacero z vás sa nás pýta, kam v Androide 9 Pie zmizlo tlačidlo pre aktiváciu režimu rozdelenej obrazovku s dvoma aplikáciami pod sebou. Google ho trochu ukryl, no aj smartfóny s natiahnutými displejmi ho stále majú.

Viacerí sa nás pýtate, kam v novom Androide 9 Pie zmizla funkcia rozdelenia obrazovky a možnosť využívať dve aplikácie naraz, zobrazené pod sebou. S novým trendom natiahnutých displejov vo formáte 18:9 alebo dokonca 21:9, ako pri novej Sony Xperii 1 alebo Motorole One Vision, totiž teoreticky dostáva ešte väčší význam. 

Na vyššie obrazovky sa predsa zmestí ďaleko viac obsahu aj s vytiahnutou klávesnicou.   

V staršom Androide 8 Oreo bolo takéto rozdeľovanie jednoduché. Stačilo otvoriť ponuku multitaskingu (nedávnych aplikácií) a pri tých, ktoré takéto rozdelenie obrazovky na dve polovice podporujú, ste našli špeciálne tlačidlo. Vďaka nemu ste sa do split-screen režimu okamžite dostali. 

V androidoch bez grafických nadstavieb sa dala aplikácia tiež ručne pripnúť k hornej časti obrazovky potiahnutím prsta.

Androide 9 Pie už takéto tlačidlá nenájdete, neznamená to však, že funkcia rozdelenia obrazovky zo systému zmizla. Dizajnéri Googlu sa len opäť uchýlili k prílišnému zjednodušovaniu rozhrania bez dostatočne vysvetľujúcich popisov, za ktoré sú často kritizovaní. 

V multitaskingu skúste na požadovanom náhľade niektorej z aplikácií dlhšie podržať prst. Malo by sa objaviť menu s ďalšími možnosťami, medzi ktorými nechýba ani jej umiestnenie na rozdelenú obrazovku. Niektorí výrobcovia, napríklad Xiaomi vo svojom MIUI, zašli o niečo ďalej a voľbu vrátili už do základného zobrazenia Nedávnych aplikácií. 

Vlastné riešenia prináša aj Sony alebo Huawei. V nových Xperiách sa k rozdeleniu obrazovky dostanete cez tzv. Bočný snímač, teda vyskakovacie menu z okraja obrazovky ľahšie dostupné aj pri ovládaní jednou rukou. Huaweie zas reagujú na gesto hánkou prsta, ktorou prejdete cez stred displeja. 

Zaujímalo by nás, či takéto rozdelenie obrazovky v praxi používa viacero našich čitateľov. Hodí sa vám pri opisovaní rôznych údajov, alebo sa radšej prepínate medzi poslednými aplikáciami plnohodnotne, na celú obrazovku mobilu?  

Všetky podobné články nájdete po kliknutí na tento odkaz.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu