Poco X5 5G – rozumná voľba

Recenzia 6,7'' smartfónu s veľmi dobrým pomerom cena / výkon, slušným fotoaparátom, dostatočným výkonom a veľmi dobrou výdržou batérie na jedno nabitie.

Značka Poco, ktorá patrí pod krídla Xiaomi, je dôverne známa používateľom, ktorí chcú pekný telefón s moderným dizajnom a slušnou výbavou za dostupnú cenu. Novinka série X5, ktorá nedávno prišla na slovenský trh, ponúka všetko dôležité, čo by bežný používateľ u smartfónu zrejme hľadal. 

Do redakcie nám na test prišiel Poco X5 5G (základné info) v tradičnom čiernom prevedení. Na výber máte v obchodoch ešte peknú modrú a zaujímavú zelenú farbu. Výrobca stavil na kombináciu matného plastu a skla. Zadná stena nie je hneď upatlaná od odtlačkov, no aj tak sa im nevyhnete. Ani rôznym nečistotám, ako sú prach a jemné vlákna. Vyčistiť konštrukciu pred fotením tak, aby tam neostala žiadna smietka, bolo nemožné. Úradovala statická elektrina. 

Konštrukcia je pevná, telefón sa vďaka jemne zaobleným hranám dobre drží v ruke a nikde nič nereže do dlane. V pravej stene sa okrem tlačidiel hlasitosti nachádza vypínač s integrovanou čítačkou odtlačkov, ktorá je rýchle a presná. Nemala som s ňou žiadny problém. Na zabezpečenie obsahu využijete aj rozpoznávanie tváre pomocou prednej kamery, ktorá je ukrytá v malom otvore displeja. 

Od výroby je súčasťou obrazovky ochranná fólia, kvôli ktorej sa okolo selfie fotoaparátu usádza prach. Nezabudnite si pred každým odfotením poriadne utrieť kameru. Predídete tak neostrým fotografiám zosnímaným ako keby v zahmlenom počasí. To isté platí pre zadné fotoaparáty, ich očistenie by malo byť rutinou. 

Na protiľahlej strane nájdeme hybridný slot na dve nanoSIM karty alebo kombináciu nanoSIM a microSD karty. Šuplíku nechýba gumené tesnenie, takže ochráni vnútro zariadenia pri náhodnom ošplechnutí vodou. V spodnej stene našiel svoje miesto USB-C konektor a reproduktor. Pohľad na hornú časť poteší zástancov 3,5 mm audio konektora a infraportu. Ani jeden nechýba. 

Zadnej stene dominuje čierny obdĺžnik s výrazným logom a vyvýšeným plastovým ostrovčekom pre trojicu fotoaparátov. Okolo neho sa zachytáva prach, ktorý odstránite len veľmi ťažko. Pomôcť môže silikónové priesvitné puzdro, ktoré nájdete v balení. Ochráni konštrukciu pred poškodením, nečistotami a dorovná sporný foto modul. 

Produktové balenie je na dnešné pomery bohaté. Výrobcovia zvyčajne šetria na obsahu pri prémiových modeloch s vyššou cenovkou, kde sa vytrácajú nabíjačky a ostávajú maximálne nabíjacie káble. Pri lacnejších smartfónoch sú balenia paradoxne bohatšie a okrem rýchlonabíjačiek, v prípade Poco X5 ide o 33 W akumulátor, nájdeme vnútri aj ochranný kryt. Zákazníci sú tak ušetrení prvotných investícií. 

Prednej strane dominuje 6,67-papcový AMOLED displej s rozlíšením 1080 x 2400 bodov, ktorý chráni odolné sklíčko Gorilla Glass tretej generácie. Síce staršia generácia, ale stále dobre poslúži. Rámy okolo displeja sú úzke, v spodnej časti je ale silnejšia brada, ktorá sa dnes už "nenosí".

Displej patrí k výhodám Poco X5. Nemám mu veľmi čo vytknúť. Farby sú verné, prípadne si ich môžete upraviť v nastaveniach. Obnovovacia frekvencia je od výroby zapnutá na 60 Hz, máte na výber aj 120 Hz frekvenciu pre plynulejší zážitok pri pohybu na obrazovke. Adaptívna technológia, vzhľadom na cenu zariadenia, chýba. 

Samozrejmosťou nadstavby MIUI, ktorá tu beží nad Androidom 12 vo verzii 13.0.2, je plánovanie Tmavého režimu, nastavenie Režimu čítania, úprava písma a podobne. Nechýba Always on displej, ktorý hľadajte pod názvom Aktívny displej. Môžete si zapnúť farebný efekt upozornenia na doručenú notifikáciu, ktorý vtedy rozsvieti bočné steny obrazovky. Slúži tak ako notifikačná dióda. Obrazovku môžete prebudiť zodvihnutím i dvojitým poklopaním.

na každom androide si pri prvom nastavovaní zapínam ovládanie gestami, veľmi som si na to zvykla a napríklad na iPhone je to jedna z vecí, čo mi tam chýba. Stále nechápem, prečo Apple tvrdohlavo neumožňuje vrátiť sa o jeden krok späť slajdnutím prsta z bočnej strany. Takisto rada využívam gesto vyvolania menu potiahnutím prsta zdola nahor a zobrazenie informačnej lišty opačným smerom. Pri Poco X5 je všetko tak, ako som zvyknutá. 

V menu nájdete okrem štandardných aplikácií aj balast, najmä rôzne hry, nie je však problém ich odinštalovať. Na test prišiel vyšší pamäťový variant s 8 GB operačnou pamäťou RAM a 256 GB úložiskom. Na Slovensku sa ale predáva iba verzia s 6 GB RAM a 128 GB vnútorným priestorom. Vyšší variant som v obchode nevidela. 

Operačnú pamäť si môžete virtuálne rozšíriť o 2 GB, 3 GB alebo až 5 GB, čo sa môže hodiť v prípade viacerých spustených aplikácií naraz a náročných úlohách. Môžete ale túto možnosť úplne vypnúť. Niektorí používatelia tvrdia, že pri vypnutej funkcii je telefón rýchlejší. 

O výkon sa stará známy 6 nm čipset Snapdragon 695 5G. Nie je to žiadny trhač asfaltov, na bežné používanie ale stačí. Slabší výkon sa občas môže prejaviť pri fotografovaní (rýchlosť snímania fotografií rýchlo za sebou občas "drhlo"), postprocessingu alebo graficky náročných hrách. Normálny používateľ bez extra vysokých nárokov na nulové oneskorenie by mal by spokojný. 

Na fotografovanie máte k dispozícii tri zadné snímače a prednú selfie kameru. Hlavný 48 Mpix fotoaparát s clonovým číslom f/1.8 nahráva maximálne Full HD videá rýchlosťou do 30 snímok za sekundu. Pri dostatku svetla sú výsledky veľmi slušné a nechýbajú detaily, tie sa s pribúdajúcim šerom strácajú. Na bežné dokumentovanie životných okamihov, zaujímavých udalostí a na zdieľanie na sociálne siete však úplne stačí. 

Za širokouhlým objektívom je 8 Mpix senzor a využijete ho v interiéri aj exteriéri, ak chcete  aby sa do záberu zmestilo viac objektov. Napríklad aj pri skupinovej fotografii. Farebné podanie je o niečo tmavšie než pri použití hlavného fotoaparátu a pri horšom svetle sa detaily zlievajú. Aj so širokouhlým objektívom môžete nahrávať Full HD videá, pričom môžete približovať a odďaľovať záber. 

Príjemným prekvapením je 2 Mpix makro fotoaparát, ktorý zvyčajne kritizujem. Tu ale ponúka pri snímaní zblízka slušné výsledky a podporuje nahrávanie makro videa v HD. Automatické zaostrovanie ale chýba. Vzhľadom na cenovku to nekritizujem. Softvér si celkom dobre poradí aj rozostrovaním pozadia v portrétovom režime. 

Predná 13 Mpix kamera ma nenadchla. Ponúka slabší priemer, nahrávanie Full HD videa a aj pri dostatku svetla je tvár bledá, miestami zašumená a ak nechcete vyzerať umelo s tvárou vyhladenou ako od žehličky, odporúčam vypnúť si skrášľovanie. 

Silnou stránkou Poco X5 5G je určite výdrž 5000 mAh batérie. Pri mojom bežnom používaní, niekoľko telefonátov, sledovanie sociálnych sietí, čítanie správ, počúvanie hudby a zopár fotografií či videí som nabíjala každý druhý deň. Aj pri náročnom používaní sa zrejme môžete spoľahnúť na celodennú výdrž. Dodávaný adaptér nabijete telefón z 20 % do 100 % za približne hodinu. Žiadna extra rýchlosť, ale stačí. 

Vo výbave nájdeme nielen infraport na ovládanie domácej techniky ako sú televízor alebo klimatizácia, ale aj FM rádio. To sa dnes už len tak nevidí. Súčasťou balenia nie sú slúchadlá s 3,5 mm jackom, bez nich si rádio nespustíte, keďže slúžia ako anténa. Ak však máte nejaké doma, dobre pre vás. No ak máte doma slúchadlá s USB-C konektorom, tie na spustenie FM rádia pri Poco X5 neposlúžia. USB-C tu je iba na nabíjanie, prípadne prenos dát, neslúži ako zvukový výstup, a tak ak máte záujem o využívanie FM rádia, musíte ich zapojiť do 3,5 mm jacku. 

Výhody:

+ cena

+ pekný displej

+ slušný fotoaparát

+ solídna výdrž batérie

+ bohaté balenie

+ možnosti nastavenia v MIUI

+ infraport aj 3,5 mm jack

Nevýhody:

- napriek matnej konštrukcii sa zachytávajú odtlačky a nečistoty

- nahrávanie videí maximálne vo Full HD s 30 fps

- predná kamera neohúri

- zbytočný balast (nainštalované hry)

Orientačná cena: 269 eur (6 GB + 128 GB)

Záver

Poco X5 5G si určite nájde svojich fanúšikov, najmä medzi mladými používateľmi, ktorí sú zároveň cieľovou skupinou. Má na to všetky predpoklady. Pekný dizajn, veľký displej na konzumáciu obsahu, ktorému nič podstatné nechýba, dostatočný výkon, slušný fotoaparát a batériu, ktorá bez väčších problémov potiahne zariadenie aj do druhého dňa. 

Bonusom je balenie, v ktorom okrem tradičného nástroja na šuplík so SIM kartami, nutných dokumentov a USB kábla, nájdete aj šikovný ochranný obal a 33 W rýchlonabíjačku. Konkurentom mu je jeho braček X5 Pro 5G (základné info), ktorý je približne o sto eur drahší, za čo dostanete hlavný fotoaparát s vyšším rozlíšením, o niečo výkonnejší čipset, stereo reproduktory a rýchlejšie 67 W nabíjanie. Či to stojí za stoeurový príplatok, sa musí rozhodnúť každý sám. Ak ale nechcete dať za nový smartfón viac než 270 eur, je Poco X5 5G rozumnou voľbou. 

Skúšobné fotografie:

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu