Počas dovolenky môžete volať aj bez signálu mobilnej siete a zadarmo. Vďaka zabudnutej technológii

Nielen počas letnej dovolenky, ale aj v zime, doma i v zahraničí, sa môžete dostať na miesta, kde mobilný signál nie je, alebo je príjem veľmi slabý a hovor nezrozumiteľný. V zálohe môžete mať náhradné riešenie, na ktoré si spomenie málokto.

Nielen na miestach so zlým signálom, napríklad vysokohorskej turistike, ale aj v dovolenkových destináciách, kde sú vysoké poplatky za roamingové služby, sa oplatí využívať technológiu, ktorá umožňuje zdarma komunikovať aj v miestach bez signálu mobilnej siete - vysielačky.

Na zaujímavú možnosť upozornila Telekomunikačná únia Slovenskej republiky, ktorá odporúča mať v zálohe toto cenovo nenáročné riešenie. Či už chcete komunikovať medzi účastníkmi dovolenky, viacerými autami, alebo si v prípade núdze zavolať vysielačkou o pomoc. 

Niektorí výrobcovia začínajú v niektorých modeloch smartfónov ponúkať satelitnú komunikáciu, no jej použitie je obmedzené na kompatibilné zariadenie a platia sa poplatky navyše. Pri rádiostanici (vysielačke) ide o iba jednorazovú investíciu v niekoľkých desiatkach eur. 

Na našom trhu je dostupných viacero modelov rôznych cenových úrovní, niektoré majú v balení viac kusov pre komunikáciu medzi viacerými osobami. Nadviazať spojenie na väčšie vzdialenosti umožňujú CB rádiostanice, ktoré sú k dispozícii aj vozidlové s externou anténou. Pracujú s kmitočtom 27 MHz a majú dosah spojenia až 15 km. Ponúkajú až 80 kanálov, pričom kanál 9 je pre privolanie pomoci. Ich cena je vyššia a pohybuje sa okolo 100 eur a viac.

Na horskú turistiku sú vhodnejšie ručné rádiostanice PMR 446, ktoré sa predávajú v pároch, môžu byť menšie, ľahšie a umožňujú spojenie na priamu viditeľnosť, podľa výrobcov až do vzdialenosti 3 až 5 km. majú menší počet kanálov a fungujú na frekvencii 446 MHz, ktorá je štandardom po celej Európe. Cena je prijateľná, v overených obchodoch ich kúpite aj za menej než 25 eur. Odolnejšia vysielačky s dlhším dosahom kúpite v cene od 50 eur  viac. 

V obchodoch hľadajte rádiostanice s označením "CE", ktoré spĺňajú medzinárodné podmienky. Určite poteší, že pri staniciach CB a PMR 446 si nepotrebujete vybavovať žiadne povolenie ani sa neplatí za využívané frekvencie. Je však zakázané robiť akékoľvek úpravy rádiostaníc, ktoré by zmenili ich vlastnosti. Tým by ste sa vystavili riziku pokuty. 

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu