Pangu-Weather: presné predpovede počasia pomocou umelej inteligencie

Spoločnosť Huawei Cloud predstavila nový model predpovede počasia poháňaný umelou inteligenciou, ktorý je rýchlejší a presnejší než štandardné numerické metódy.

Tradičné metódy predpovede počasia si vyžadujú na fungovanie obrovské množstvo výpočtového výkonu, sú relatívne nákladné a časovo náročné. Na zlepšenie rýchlosti predpovedí vedci skúmali, ako používať metódy hlbokého učenia.

Presnosť predpovedí pomocou umelej inteligencie (AI) pre strednodobé a dlhodobé predpovede počasia bola doteraz nižšia než numerické predpovede. Pre AI boli problémom extrémne výkyvy a neobvyklé počasie, napríklad tajfúny. Pangu-Weather AI od Huawei uľahčuje skoré predpovede a poradí si aj nečakanými javmi. 

Model je prvýkrát bezplatne dostupný verejnosti na webovej stránke Európskeho centra pre strednodobé predpovede počasia (ECMWF). Umožňuje zobraziť 10-dňové globálne predpovede. Stránka zobrazuje predpovede Pangu-Weather v šiestich rôznych typoch máp v rôznych geopotenciálnych výškach a úrovniach tlaku. Všetky tieto informácie sú rozhodujúce pre predpovedanie vývoja poveternostných systémov, trajektórií búrok, kvality ovzdušia a vzorcov počasia.

Predpovedné schopnosti modelu Pangu-Weather boli v minulom roku testované v extrémnych situáciách (silné búrky a horúčavy) a skúsenosti ukázali, že modely založené na údajoch sú schopné predpovedať nečakané poveternostné situácie a poskytovať usmernenia pre strednodobé predpovede počasia. Tento model tak v budúcnosti umožní včasnú predikciu a prípravu na extrémne počasie.

Zdroj: tlačová správa 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu