Oppo MariSilicon X: špičkový 6 nm procesor s podporou umelej inteligencie pre 4K HDR videá

Nový procesor ponúka vysokú energetickú účinnosť, 20-bitový dynamický rozsah, spracovanie RAW dát v reálnom čase a režim Enhanced RGBW Pro.

Spoločnosť Oppo oficiálne predstavila svoj prvý špičkový obrazový procesor typu NPU (Neural Processing Unit – procesor pre strojové učenie) vlastnej konštrukcie – MariSilicon X. Vyrobený je 6 nm technológiou, kombinuje pokročilý NPU, ISP (Image Signal Processor) a viacúrovňovú pamäťovú architektúru.

Ponúka vysoký výkon s energetickou účinnosťou, čo umožňuje spracovanie RAW dát v reálnom čase pre vytváranie nočných videí v rozlíšení 4K. NPU MariSilicon X dosahuje 18 biliónov operácií za sekundu (TOPS), čo je viac než dostatočný výpočtový výkon pre podporu algoritmov umelej inteligencie.

Nový procesor má vyhradenú pamäť typu DDR s dodatočnou šírkou pásma až 8,5 GB/s. Jeho viacúrovňová pamäťová architektúra výrazne minimalizuje meškania a znižuje spotrebu energie, spôsobenú zbytočnými opakovanými cyklami čítania a zápisu.

Ako špecializovaný obrazový NPU predstavuje MariSilicon X novú éru vo výpočtovej fotografii. Vďaka obrovskému skoku vo výkone aj energetickej účinnosti podporuje silu algoritmov umelej inteligencie pre redukciu šumu a vytvára jasnejšie a ostrejšie videá. 

Je to prvýkrát, kedy je s telefónmi so systémom Android možné tvoriť nočné videá v rozlíšení 4K s HDR a vylepšením technológií umelej inteligencie. 

MariSilicon X bude mať premiéru v 1. štvrťroku roka 2022 v pripravovaných smartfónoch radu Find X.

Zdroj: tlačová správa

Diskusia k článku:

Začať diskusiu