OnePlus 9 Pro - získa si vás výkonom aj nabíjaním

Recenzia top modelu s jemným 6,7'' displejom, výkonným hardvérom, kvalitnými fotoaparátmi, dobrou výdržou a super rýchlym nabíjaním.

Na testovanie smartfónov značky OnePlus sa vždy teším, lebo viem, že môžem čakať telefón s príjemným dizajnom, rýchlym systémom plným rôznych doplnkových nastavení, spoľahlivou čítačkou odtlačkov, fotoaparát, ktorý zodpovedá cenovke a dobrú výdrž batérie s možnosťou rýchleho nabíjania. 

Najmä posledná vlastnosť smartfónov OnePlus je mimoriadne návyková a úprimne musím povedať, že si super rýchle nabíjanie užívám. Už dávno však neplatí, že za vlajkovú loď OnePlus zaplatíte výrazne menej než za top modely iných výrobcov. Zo zabijaka vlajkových lodí sa rokmi stal ich dôstojný konkurent s podobnou cenovkou. 

Cena základnej verzie OnePlus 9 Pro (základné info) v kombinácii 8 GB RAM a 128 GB úložiskom má v oficiálnom európskom e-shope výrobcu cenovku 919 eur, 256 GB model atakuje tisíceurovú hranicu. To určite mnohých odradí a radšej zvolia buď starší, no stále výborný model, alebo cenovo dostupnejší, pri ktorom už výrobca musel prijať nejaké kompromisy. 

Sériu OnePlus 9 tvorí okrem modelu s prívlastkom Pro aj základná "deviatka". Od svojho súrodenca sa líši cenou nižšou o dvesto eur, za ktorou sa ukrýva o niečo menšia uhlopriečka, rovný, nie zaoblený displej s nižším rozlíšením, fotoaparátom chýba optická stabilizácia obrazu a absentuje aj teleobjektív. 4K videá nahráva "iba" rýchlosťou 60 fps namiesto 120 fps a pri bezdrôtovom nabíjaní je maximum 15 W, nie 50 W ako pri Pro verzii. Určite zamrzí aj chýbajúca vodeodolnosť. Slot na SIM kartu má síce gumené tesnenie, takže nejaké to ošplechnutie by OnePlus 9 mal vydržať bez ujmy na zdraví, ale potvrdené certifikáciou IP68 ako pri OnePlus 9 Pro to nemáme. 

Oceňujeme, že výrobca sa nevydal cestou ako Apple či Samsung a súčasťou balenia je stále rýchlonabíjačka a ochranný kryt. Aj keď sa dá s ekologickou myšlienkou absencie nabíjačiek v balení súhlasiť, 65 W rýchlonabíjačku asi nemá doma každý, a tak nemusíte dávať za adaptér 40 eur (cena v e-shope OnePlus) a ďalších približne 15 eur za obal.

Súčasťou obrieho novinárskeho testovacieho balenia boli ďalšie ochranné puzdra a biela bezdrôtová rýchlonabíjačka Warp Charge 50 Wireless Charger, ktorá má v obchode OnePlus cenovku 69,95 eur. Nabijete ňou akýkoľvek smartfón s podporou štandardu Qi, no samozrejme nie tak rýchlo ako OnePlus 9 Pro. 

Nabíjačka môže poslúžiť aj ako stojan pre telefón, ja som tam odkladala napríklad aj svoj iPhone 12 Pro Max, mala som tak lepší prehľad o dianí na obrazovke, než keď ležal na stole. Nabíjal sa však svojim bezdrôtovým maximom (do 15 W) a trvalo mu to viac než dve hodiny. 

Treba pripomenúť, že na 50 W rýchlonabíjanie musíte stanicu pripojiť na 65 W adaptér. Súčasťou balenia je iba USB-C kábel. Výrobca zrejme počíta s tým, že využijete nabíjačku z balenia smartfónu OnePlus. Alebo si ju budete musieť dokúpiť.

Na spodnej strane je mriežka ventilátora, ktorý sa ozve, akonáhle telefón umiestnite na nabíjaciu stanicu. Nie je hlučný (23 dB), na výber máte aj Tichý režim, kedy sa výkon zníži na 15 W a ventilátor sa stíši. Pri nabíjaní nemusíte dávať z telefónu dole ochranné puzdro, pokiaľ nie je hrubšie než dva milimetre, nabíja sa aj s ním. 

OnePlus 9 Pro má hmotnosť 201 gramov, no pri manipulácii v ruke som ju ani nevnímala. Určite aj vďaka 74 mm šírke, ktorá síce prekračuje pomyselnú 70 mm hranicu pre pohodlné používanie, ale vďaka zaobleným okrajom to nebolo také strašné. Zadná stena so zrkadlovým efektom je lapačom odtlačkov, a tak určite odporúčam využiť aspoň ochranný kryt z balenia. 

V pravej bočnej strane okrem vypínača nechýba posuvník na aktiváciu režimov zvuku. Rýchle a návykové, tak ako pri iPhonoch. Keby podobné riešenie pridali do svojich smartfónov ďalší výrobcovia, vôbec by som sa za to na nich nehnevala. Tlačidlá ovládania hlasitosti hľadajte vľavo. Spodná stena je využitá na maximum, svoje miesto tu našiel USB-C konektor, slot na dve nanoSIM karty a reproduktor. Pre stereo reprodukciu zvukov využíva telefón druhý reproduktor v hornej (nenápadnej) mriežke nad displejom. 

Hudbu si môžete cez stereo repro prehrávať naozaj hlasno a nepočujete žiadne "lacné chrčanie". V nastavení zvuku nájdete položku Dolby Atmos, kde si môžete vybrať prehrávanie podľa toho, či počúvate hudbu, film alebo to nechať na automatickú optimalizáciu. Lepší zvukový zážitok však získate po pripojení kvalitných slúchadiel. 

Sklenenú konštrukciu spevnenú kovovým rámom chráni vpredu aj vzadu ochranné sklíčko Gorilla Glass piatej generácie. Zostava štyroch fotoaparátov len jemne vystupuje nad povrch a celkový dizajn sa mi veľmi páči. 

Prednej strane dominuje 6,7-palcový Fluid AMOLED displej s jemným rozlíšením 1440 x 3216 bodov a adaptívnou zobrazovacou frekvenciou, ktorá sa v rozmedzí 1 Hz - 120 Hz prispôsobuje zobrazovanému obsahu. Zvoliť si môžete štandardných 60 Hz alebo inteligentnú 120 Hz frekvenciu. 

Od výroby je na obrazovke nalepená ochranná fólia a keby to nebola "testovačka", tak ju dávam dole. Má totiž veľmi ostré okraje, ktoré nekopírujú zaoblenie displeja po stranách, takže pri ovládaní telefónu gestami mi jej drsné okraje šmirgľovali bruško palca. Čitateľnosť displeja aj na priamom slnku je výborná. 

V nastavení v časti Ambientné zobrazenie si môžete povoliť rozsvietenie obrazovky po zdvihnutí telefónu alebo po ťuknutí, prípadne si môžete zvoliť Vždy zapnuté ambientné zobrazenie a jeho načasovanie. Doručenú notifikáciu vám môže oznámiť aj farebný pás okolo displeja, hľadajte to pod názvom Horizon light. 

Súčasťou displeja je čítačka odtlačkov a ako som už vyššie spomínala, v smartfónoch OnePlus patria medzi najrýchlejšie a najspoľahlivejšie. Inak tomu nebolo ani pri OnePlus 9 Pro. Tu treba len chváliť. 

Využiť môžete aj odomykanie tvárou, kde si nastavíte, či sa telefón hneď odomkne po zapnutí obrazovky alebo až po potiahnutí prstom. V zhoršených svetelných podmienkach pomáha asistenčné osvetlenie rozsvietením obrazovky, ktoré pomôže prednej kamere rozpoznať vašu tvár. V sérii OnePlus 9 beží Android 11 s používateľskou nadstavbou Oxygen OS, aktuálne vo verzii 11.2.4.4. 

K plynulosti systému nemám jedinú výčitku, a to nielen vďaka použitému výkonnému čipsetu Snapdragon 888 a 12 GB operačnej pamäti RAM, ktorá sa nachádzala v testovacom kúsku. Oxygen OS patrí medzi obľúbené nielen pre množstvo doplnkových funkcií a nastavení, ale najmä pre rýchlosť systému. Za toto patrí výrobcovi ďalšia pochvala. 

Možno niekomu bude prekážať, že tu chýba slot na pamäťové karty. Pri kúpe máte na výber medzi 128 GB a 256 GB úložiskom, 512 GB verzia nie je k dispozícii. Komu by to mohlo byť málo, zrejme si zvolí iného výrobcu. 

OnePlus 9 Pro nechýba podpora sietí piatej generácie ani NFC na bezkontaktné platby mobilom, avšak audio jack, FM rádio ani infraport nečakajte. 

Pri uvedení série výrobca chválil fotoaparát označený ako Hasselblad Camera for Mobile, ktorý prichádza s novým štandardom pre farebný výkon smartfónu Natural Color Calibration with Hasselblad a výkonným hardvérom pre vylepšenú kvalitu obrazu. V skratke povedané, ponúka lepšiu kalibráciu farieb. 

Hlavný fotoaparát je vybavený senzorom IMX789 s rozlíšením 48 Mpix a optickou stabilizáciou obrazu, 8-megapixelový teleobjektív ponúka 3,3-násobné optické priblíženie a takisto disponuje OIS na zníženie rozmazania. Maximum je 30-násobné digitálne priblíženie, málokedy reálne použiteľné. Poslúži skôr vtedy, ak si chcete priblížiť vzdialený objekt a bežným okom nevidíte jeho detaily. Videá zhotovíte v 8K 30 fps, ale aj v 4K rýchlosťou 120 snímok za sekundu. Čiernobiely fotoaparát  spolupracuje podľa výrobcu s hlavným fotoaparátom na pridávaní detailov a vrstvenia čiernobielym fotografiám. Pre mňa bol zbytočný.

Pýchou telefónu je širokouhlý fotoaparát s 50 Mpix rozlíšením. Využíva snímač Sony IMX766 a špeciálny objektív Freeform Lens s korekciou skreslenie na okraji fotografií, ktoré býva na širokouhlých objektívoch (rybie oko). 

Širokouhlý fotoaparát OnePlus 9 Pro s automatickým zaostrovaním umožňuje snímať makro fotografie so schopnosťou zaostrovať už zo vzdialenosti 4 cm od objektu a dokáže vytvárať aj časozberné video pri chôdzi. Aplikáciu Fotoaparát spustíte dvojitým stlačením vypínača aj pri zhasnutej obrazovke. 

Prostredie aplikácie je prívetivé, môžete rýchlo prepínať medzi objektívmi a režim makro sa spustí automaticky po priblížení k objektu. Už tradične pri OnePlus chýba možnosť snímania s pomerom strán 16:9, máte na výber 4:3, 1:1 alebo na celú obrazovku. 

Kvalita zhotovených fotografií či videí bola veľmi dobrá a konečne sa OnePlus "doťahuje" na top modely značky Samsung. Fotografiám nechýbajú detily, majú prirodzené farby a vďaka optickej stabilizácii boli snímky zvyčajne ostré. Dobré výsledky podáva OnePlus aj za šera alebo v noci. 

Spoľahnúť sa môžete aj na portrétový režim, softvér si veľmi dobre poradí s časťami, ktoré majú byť ostré a ktoré už rozostrené. Širokouhlý fotoaparát OnePlus 9 Pro je bez debaty výborný a aktuálne patrí na trhu medzi to najlepšie. 

Zaujímavý je efekt Tilt-Shift, kedy je snímaná scéna celá rozostrená, len stredný pás, ktorého šírku a uhol viete nastaviť, ostáva zaostrený. Funguje pri snímaní na šírku aj na výšku a poslúži napríklad vtedy, ak chcete zvýrazniť nejaký objekt alebo upriamiť na niečo pozornosť. 

Predná 16 Mpix kamera patrí medzi slušný štandard. Podrobnejšie sa kvalite fotoaparátu a jeho funkciám venoval Richard vo videorecenzii. Pozrieť si ju môžete na našom YouTube kanáli

Kapacita batérie 4500 mAh na prvý pohľad dnes už neohúri, ale bez väčších problémov vás prevedie aj náročným dňom na jedno nabitie. Bonus OnePlus 9 Pro sa ukrýva v nabíjaní. 

Telefón vyniká nielen káblovým 65 W nabíjaním, kedy sa na 100 % kapacity dostanete len za polhodinu, ale aj 50 W bezdrôtovým. Mne to zo 17 % na plnú kapacitu trvalo nabíjačkou Warp Charge 50 Wireless presne 50 minút. Prehrievania smartfónu počas nabíjania sa nemusíte obávať. 

Výhody: 

+ krásny displej s adaptívnou 120 Hz frekvenciou

+ výkonný hardvér

+ kvalitné fotoaparáty so 4K 120 fps videom

+ naozaj rýchle nabíjanie káblom aj bezdrôtovo

+ spoľahlivá čítačka odtlačkov v displeji

+ svižný systém

+ certifikácia IP68

Nevýhody: 

- chýba slot na microSD karty

- efektná, ale výrazne lesklá zadná stena

- cena, na ktorú pri OnePlus nie sme zvyknutí

- stereo repro neohúri

Orientačná cena: od 919 € (8 GB + 128 GB)

Záver

OnePlus 9 Pro je špičkový smartfón s krásnym displejom, výkonným hardvérom, svižným systémom, kvalitnými fotoaparátmi (pričom širokouhlý len ťažko hľadá konkurenciu), slušnou výdržou na jedno nabitie a super rýchlym nabíjaním. Káblom aj bezdrôtovo. Oceňujem, že výrobca nezabudol na certifikáciu IP68. 

Pokiaľ vám nechýba slot na pamäťové karty, 3,5 mm jack, neplánujte ovládať elektroniku v domácnosti cez infraport a ste ochotní za smartfón utratiť tisíc eur, s pokojom v duši vám tento model odporučím. Tak ako žiadny telefón ani tento nie je úplne bezchybný, ale pri pohľade na konkurenciu sa nemá za čo hanbiť, a bez väčších problémov by vám mal poslúžiť niekoľko rokov. 

Skúšobné fotografie:

 

 




 

Diskusia k článku:

Karol Sendrei09.05.2021 - 12:28 Trvalý odkaz

Tá aplikácia zdravie,ktorú vidím na jednej z fotografií,vypadá ako zdravie od Huawei. Či Oneplus má svoju aplikáciu zdravie?

Celá diskusia 2 príspevky