One UI Watch 5 prinesie na Samsung hodinky aktívne upozornenie na nepravidelný srdcový rytmus

Do monitorovania elektrokardiogramu (EKG) bude pridané proaktívne upozornenie na nepravidelný srdcový rytmus, čo pomôže pri ešte lepšom sledovaní zdravia. Pomôže odhaliť odchýlky v rytme v priebehu dňa.

Záznam činnosti srdca, tzv. EKG, už nie je na smart hodinkách žiadnou horúcou novinkou. Výrazne môže pomôcť používateľom, ktorí potrebujú sledovať srdcový rytmus kvôli jeho poruchám. Neslúži na medicínske účely, ale ako orientačný ukazovateľ zdravia. 

Aktuálne sa po meraní EKG, ktoré musíte sami iniciovať, objaví na displeji správa, či záznam vykazuje alebo nevykazuje známky fibrilácií predsiení, čo môže byť príznakom srdcového ochorenia. EKG nerozpozná, či máte infarkt, ale ak sa necítite dobre a zdá sa vám, že vaše srdce bije inak, než je bežné, je vhodné si pravidelnosť činnosti srdca overiť na hodinkách, ak máte takú možnosť. 

Pripravovaná nová verzia používateľského prostredia One UI Watch 5 pre inteligentné hodinky Samsungu prinesie nové funkcie, medzi ktorými nebude chýbať aktívne upozornenie na nepravidelný srdcový rytmus. Výrobca informoval o tom, že na implementovanie novinky získal potrebné povolenie úradu FDA.

Hodinky vás tak sami proaktívne upozornia, ak senzor zistí nepravidelnosť srdcového rytmu, ktorý by mohol naznačovať fibriláciu predsiení (AFib). Množstvo ľudí týmto ochorením trpí, no nevedia o tom, nepociťujú žiadne symptómy, čo môže pri neliečení viesť k rozsiahlejším poruchám, než keby sa na ochorenie prišlo včas. Fibrilácia predsiení je príznakom aj iných, závažných srdcových chorôb. Nová funkcia tak môže prispieť k skorému zachyteniu problému, a tým včasnej liečbe. 

Funkciu si budete môcť po sprístupnení aktivovať v aplikácii Samsung Health Monitor a nepravidelný srdcový rytmus sa bude na Galaxy Watch merať na pozadí prostredníctvom senzoru BioActive. Ak bude určitý počet po sebe idúcich meraní nepravidelný, zariadenie upozorní na potenciálnu aktivitu AFib a vyzve vás, aby ste pomocou hodiniek vyhotovili presnejší EKG záznam.

One UI Watch 5 bude súčasťou pripravovaného nového modelu smart hodiniek Galaxy Watch. Funkcia upozornenia na nepravidelný srdcový rytmus bude k dispozícii koncom tohto roka a neskôr sa rozšíri aj na predchádzajúce modely.

Zdroj: news.samsung.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu