Objavil sa nový čip, ktorý dokáže produkovať energiu aj z ľudského potu

Nový vedecký experiment priniesol zaujímavý test čipu, ktorý by v budúcnosti mohol napájať rôzne nositeľné príslušenstvo. Zdrojom energie by bol ľudský pot a baktérie.

Budúcnosť smeruje k tomu, aby ľudstvo využívalo čo najviac alternatívnych zdrojov energie. Jedným z nich by mohol byť nový čip, o ktorom informovali vedci v aktuálnej štúdii s názvom Microbial biofilms for electricity generation from water evaporation and power to wearables. Analyzovali v nej tenký čip na báze filmu, ktorý dokáže produkovať elektrickú energiu z vyparujúcej sa vody. 

Využíva pri tom mŕtve baktérie Geobacter sulfurreducens, ktoré sú známe tým, že za určitých podmienok dokážu produkovať elektrinu. Podmienkou je spomínaná vyparujúca sa voda, vďaka ktorej dokážu fungovať aj počas kontkatu s ľudskou pokožkou. Samozrejme za predpokladu, že sa človek potí. V budúcnosti by tak mohli poslúžiť na výrobu akýchsi bio filmov, ktoré sa dajú prilepiť na pokožku. 

Generovaná energia vďaka poteniu by tak teoreticky mohla napájať rôzne nositeľné zariadenia, ako chytré hodinky, náramky, prípadne mobily. Vedci s experimentálnym bio filmom testovali konkrétne napájanie snímača pulzu, ktorý nový čip dokázal poháňať 18 hodín. 

Zdroj: nature.com

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu