Obchodníci môžu mať platobný terminál aj v mobile

SLSP prináša unikátnu aplikáciu, ktorá premení smartfón na platobný terminál. Inovácia pomôže najmä malým obchodníkom a umožní ich klientom platiť za tovar či služby bezhotovostne.

Novinku spúšťa Slovenská sporiteľňa v spolupráci so spoločnosťou Global Payments a kartovými asociáciami Visa a Mastercard. Počas koronakrízy viac platíme bezhotovostne. Oproti roku 2019 vzrástol počet platieb kartou minulý rok o tretinu. 

Veľký počet obchodníkov už platobný terminál má, no stále je na Slovensku potenciál ich počet zvýšiť. Nie každý obchodník však potrebuje klasický platobný terminál, najmä, keď ho nevyužíva často. 

Digitálna novinka tak poslúži najmä malým podnikateľom s menším objemom platieb. Slováci budú mať možnosť využiť túto inováciu medzi prvými v regióne. Obchodník môže začať prijímať karty v priebehu niekoľkých hodín od podpisu zmluvy. 

Mobilná aplikácia s názov GP atom funguje na všetkých telefónoch s operačným systémom Android 8 a vyšším a s NFC čipom. Platby kartami môžu obchodníci prijímať kdekoľvek, kde je dátový signál. Doklad o platbe si zákazník môže nechať poslať cez SMS, e-mailom alebo QR kódom. 

Aplikáciu je možné doplniť aj o pokladničné systémy a obchodník priamo vo svojom telefóne uvidí prehľad všetkých transakcií. Platba prebieha podobne ako pri klasickom termináli, obchodník zadá sumu, zákazník priloží kartu, telefón či hodinky, podľa potreby zadá PIN-kód, aplikácia sa spojí s autorizačným centrom a platbu autorizuje. 

Peniaze prídu obchodníkovi na účet hneď nasledujúci deň po vykonaní transakcie. Stále platí, že bezhotovostné platby do výšky 50 eur nie je nutné potvrdzovať PINom. 

Mobilná aplikcáia je dostupná iba pre zariadenia s operačným systémom Android, či sa pripravuje aj pre iOS nemáme zatiaľ informácie. 

Zdroj: slsp.sk

Diskusia k článku:

Začať diskusiu