Nový iOS 14 ponúkne vylepšené widgety, Knižnicu aplikácií aj Mapy s cyklotrasami

Tohtoročná konferencia WWDC bole už tradične venovaná aj novým verziám operačných systémov pre Apple zariadenia. iOS sa dočkal výrazných vylepšení aj úplných noviniek.

V dôsledku prebiehjúcej pandémie bola celá konferencia vysielaná iba online a podľa všetkého natočená v predstihu. To ale neprekážalo, fanúšikovia Applu sa dozvedeli všetky novinky. 

Tim Cook začal prezentáciu iOS 14 vylepšenými widgetmi, ktoré sa budú dať premiestniť aj na domácu obrazovku, tú si tak viac prispôsobíte svojim potrebám. Obsah pripnutých widgetov sa môže meniť podľa dennej doby. 

Prekvapením je Knižnica aplikácií, ktorá automaticky roztriedi nainštalovaný softvér do niekoľkých kategórií. Novú funkciu ocenia tí, čo majú nainštalovaných veľké množstvo aplikácií a sami už v nich strácajú prehľad. 

Vylepšenia sa dočkala aj hlasová asistentka Siri, ktorá okrem iného dokáže posielať aj hlasové správy. V Správach si budete môcť dôležité konverzácie pripnúť hore, aby ste k nim mali rýchly prístup. V skupinovom čete sa bude dať označiť konkrétna osoba, ktorej odpovedáte, prípadne jej pošlete samostatnú správu. A, samozrejme, pribudli aj nové Memoji.

Aplikácia Translate je pripravená na konverzácie aj v offline režime. Otočením telefóny na šírku sa obrazovka rozdelí na dve časti, pričom v jednej sa zobrazuje hovorený text a v druhej jeho preklad. Jazyk rozpozná automaticky, ale podporuje ich iba niekoľko základných. Slovenčinu ani blízku češtinu nenájdeme. 

V Mapách pribudla navigácia pre cyklistov a zatiaľ iba v niekoľkých vybraných mestách sa budú na mape zobrazovať aj nabíjačky pre elektromobily. Pri plánovaní trasy sa bude brať ohľad na nabíjačky po ceste a do konečnej dĺžky cesty sa započíta aj čas strávený nabíjaním. 

Funkcia Obraz v obraze umožní sledovať video či film aj pri používaní inej aplikácie. Obraz môžete voľne premiestňovať po dispeji alebo úplne skryť, a počúvať iba zvuk. 

Zaujímavou novinkou je odomykanie a naštartovanie vybraných automobilov pomocou digitálneho kľúča uloženého v Peňaženke. Kľúč budete môcť odoslať aj iným používateľom a pritom obmedziť niektoré funkcie auta, napríklad akceleráciu, najvyššiu rýchlosť, ale aj hlasitosť audia. I keď bude batéria iPhonu takmer vybitá, budete mať prístup k naštartovaniu vozidla ešte päť hodín.

App Clips je malá časť aplikácie, ktorá sa objaví v okamihu, kedy ju potrebujete a je zameraná na konkrétnu úlohu. Napríklad na zaplatenie za parkovanie, za kávu, na objednanie jedla a podobne. Po použití klipu môžete neskôr pomocou jediného klepnutia prevziať aj plnú verziu aplikácie.

Obrazovka prebiehajúcich hovorov bude oveľa kompaktnejšia než doteraz. Keď prijmete tradičný hovor alebo FaceTime, zobrazí sa na displeji ako banner, namiesto aby zaberal miesto na celej obrazovke. Slajdnutím prstom nadol získate prístup k rozšíreným funkciám telefónu. 

Celá prezentácia Applu na videu:

Internetový prehliadač Safari ponúkne preklad celých stránok a monitoring hesiel bude sledovať, či sú vaše uložené heslá bezpečné. Ak Safari zistí možné narušenie, môže navrhnúť jeho zmenu, alebo automaticky vygeneruje nové bezpečné heslo.

Najskôr bude dostupná vývojárska beta verzia iOS 14, vydanie verejnej bety sa očakáva v júli. Oficiálna aktualizácia zvyčajne prichádza na jeseň spolu s novými iPhonmi. Update s iOS 14 bude sprístupnený pre iPhony 6s a novšie, vrátane iPhonu SE prvej generácie. 

Novej verzii iPadOS a watchOS sa budeme venovať v samostatnom článku.


 

Diskusia k článku:

Profile picture for user grabec.tibor@gmail.com

TBK24.06.2020 - 07:53 Trvalý odkaz

Teda teda.. widgety a spol, nove Iphony 12, uz predstavene SE 2020 a k tomu zvysene ceny za genericke androidove placky.. Buduci rok vidim na hromadny priliv novych oveciek..

Tomas24.06.2020 - 17:16 Trvalý odkaz

Som zvedavy, co predstavi OnePlus a jeho model "Z" (Nord). Lebo Apple je rozbehnuty a ak bude cena rovnaka ako u jedenastky, mozno este aj nizsia, vela ludi si rozmysli, ci da 700 za iPhone alebo tisicku za nejake Xiaomi, Moto, Samsung, OnePlus...

Nemanja Brkljacic26.06.2020 - 09:57 Trvalý odkaz

Páči sa mi niektoré nové widgety, ktoré majú telefóny Apple, ale Samsung je stále moja obľúbená značka. HTC sú tiež skvelé a štýlové.

Celá diskusia 3 príspevky