Nokia 4.2 - ďalší pokus

Recenzia kompaktného 5,7'' smartfónu s čistým Androidom, no opäť prekvapivo pomalými reakciami. 

Kedysi boli Nokie úplne všade. Udalosti po roku 2010 však zrejme navždy zostanú zapísané ako jeden z najznámejších prípadov pádu giganta až na úplné dno. Neúspešné spojenie s Microsoftom, stávka na operačný systém Windows Mobile a prepad z pozície najväčšieho výrobcu telefónov dostali tieto zariadenia až kdesi na hranicu prvej desiatky.

Aj na Nokii 4.2 je cítiť, že jej akosi chýba niečo špeciálne. Je to zástupca lacných telefónov za menej než dvesto eur, ktorý by však namiesto loga Nokia pokojne mohol nosiť nálepku Huawei / Honor, Alcatel, Xiaomi či dokonca ľubovoľné iné. Zrejme by ste si nič nevšimli. 

V tejto triede to však môže dávať význam. Nenáročný zákazník sa pravdepodobne nebude orientovať podľa detailných technických parametrov a známe meno ho ku kúpe môže presvedčiť o niečo rýchlejšie. Ak vás predsa len zaujímajú nami overené parametre, prečítajte si základné info o Nokii 4.2

Generický dizajn navyše prináša viacero používateľmi žiadaných prvkov. Je tu natiahnutý displej s pomerom strán 19:9, menší kvapkový výrez okolo prednej kamery, ktorá rozpozná aj vašu tvár pri odomknutí. Alebo môžete využiť čítačku odtlačkov prstov na chrbte. 

Bližší pohľad odhalí hrubý rám obrazovky, HD+ rozlíšenie a starý microUSB konektor. Za pohodlnejším pripájaním nabíjacieho kábla mi je síce trochu smutno, jemnejší displej mi, naopak, nechýbal vôbec. 

Netradičná 5,7-palcová uhlopriečka Nokiu 4.2 radí medzi vytrácajúce sa kompakty pohodlne ovládateľné aj menšími rukami. TFT LCD panel svojimi vlastnosťami, teda farebnosťou a kontrastom nikoho neohúri, ale podobne ako pri rozlíšení, aj tu musíme brať ohľad na celkovú cenu.

Čitateľnosť na ostrom letnom slnku bola dobrá a milým prekvapením je tiež zožltnutie prostredia v automaticky aktivovanom Nočnom režime. Až potiaľto sa Nokia javí ako príjemný spoločník. Možno tie QHD, HDR a zaoblené displeje v smartfónoch za 4-násobné cenovky nevyhnutne nepotrebujeme.

Budúceho majiteľa poteší nový Android 9 Pie a zaradenie do programu Android One. Takže, hoci ide o lacný kúsok, o bezpečnostné záplaty a aktualizácie by ste prísť nemali. Nebudú vás rušiť ani žiadne prečačkané grafické nadstavby. 

Vypínač na pravej strane je šikovne skombinovaný s informačnou diódou. Po prijatí upozornenia bliká celý obvod tlačidla. LED-ky nad displejom považujem za zbytočné, no túto vidno aj z väčšej vzdialenosti.

Dokonalé by bolo, ak by reagovala len na zmeškané hovory alebo SMS, a nie každú hlúposť v hornej lište. V nastaveniach viete kontrolku upozornenia len zapnúť / vypnúť.

Prekvapením je Ambientné zobrazenie, teda obdoba Always on obrazovky. Tu však displej svieti iba v režime nabíjania, po prijatí nového upozornenia sa ambientné zobrazenie rozsvieti len na pár sekúnd.

Prekvapením číslo dva je prítomnosť odomykania rozpoznaním tváre. V praxi totiž prakticky nefunguje a využívať teda budete radšej PIN / vzor alebo odtlačok prsta. Analýza vašej podobizne je zúfalo pomalá. Trvá aj tri sekundy, bez preháňania, takže kapitulujú aj tí najtrpezlivejší a rovno priložia ukazovák na chrbát. 

Nokia 4.2 nie je práve rýchlik. V našich obchodoch sa objavila verzia s 3 GB operačnou pamäťou a pokiaľ prepínate medzi už spustenými aplikáciami cez multitasking vysúvajúci sa potiahnutím pravého dolného rohu nahor, tempo je v poriadku. 

Samotné spúšťanie vypnutých aplikácií ale už chvíľu trvá a načítavanie animácií tomu príliš nepomáha. Spúšťanie fotoaparátu si už vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti, prepínanie fotografických režimov tiež. A vlastne aj samotné snímanie fotografií, večer pokojne aj s niekoľkosekundovým oneskorením spúšte. Je to taká náhodná časovaná samospúšť.

Pohľad do technických špecifikácií ukáže, že vo vnútri beží len Snapdragon 439 s grafickým jadrom Adreno 505. Naše skúsenosti hovoria, že plynulejší chod treba na nových androidoch očakávať až od tých zo série 600. 

Pre niekoho môže byť limitujúce aj 32 GB úložisko. Základ po nainštalovaní nevyhnutného softvéru zaberá približne polovicu, takže na fotografie, videá alebo hry vám ostane asi 15 GB voľného miesta, ktoré môžete rozšíriť pamäťovou kartou microSD. Tá navyše neuberie z miest pre SIM karty. Ak teda chcete mať v Nokii 4.2 aj dve SIM karty, aj pamäťovú kartu plnú fotografií, videí či hudby, môžete.

Štandardný 3,5 mm audio jack v hornej stene dovolí využívanie FM rádia, žiaľ, v balení chýbali slúchadlá, s ktorými by som ho mohol vyskúšať. A dva audio káble, ktoré som do jacku strčil, FM rádio k životu neprebrali. 

Lacných konkurentov s logom Xiaomi môže poraziť prítomnosť NFC. Aj s týmto lacným mobilom si teda v obchodoch užijete bezkontaktné platby.

Po softvérovej stránke čistý Android ničím neohúri, nové ovládanie gestami je však návykové a využitie som našiel aj pre špeciálne tlačidlo vľavo, ktorého podržanie spustí Asistenta Google s rýchlym vyhľadávacím riadkom a prehľadom správ z navštevovaných webov. Nie každý však holduje Google službám, a preto by sme uvítali, keby sa toto tlačidlo dalo prispôsobiť a nie len zapnúť / vypnúť. 

Vzhľad aplikácií pre telefonovanie, posielanie SMS správ a podoba softvérovej klávesnice sú vám známe aj z ostatných smartfónov bez grafických nadstavieb. Zaujme možno len automatické zálohovanie fotografií do cloudu cez Google Fotky alebo prehľad noviniek zo slovenských webov cez Správy. Normálna Galéria na prehliadanie fotografií mi v systéme chýbala, tak som si nainštaloval svoj obľúbený QuickPic. 

Nokiu chválim, že zadné objektívy takmer zarovnala s ostatnou časťou zadnej steny. Len 0,2 mm vysoká obruba ich chráni a súčasne nespôsobuje kývanie telefónu na stole. 

Kvalita krajiniek snímaných počas dňa je v poriadku a štandardom tejto cenovej kategórie.

Večerné zábery sú slabé, občas večerné objekty Nokia 4.2 ani nedokáže zaostriť, nepomáha ani označenie prstom a doladenie expozície. Skrátka, ak máte hlboko do vrecka, ale chcete ako tak slušný fotoaparát, porozhliadnite sa napríklad po Samsungu A20e alebo ešte lepšie po A40-ke. 

Štart fotoaparátu (trebárs aj dvojitým stlačením vypínača) je pomalý, ukladanie fotografií po cvaknutí spúšte tiež. Manuálny režim ponúka 13-megapixelové rozlíšenie, v automatike však nastáva orez na asi 2/3. Absolútne netuším, prečo. Pri pomere strán 16:9 tak nesnímate 10 Mpix, ale len 6 Mpix. Až po prepnutí do manuálneho režimu Pro máte k dispozícii celý záber s asi 26 mm ohniskovou vzdialenosťou a plným rozlíšením.

Zaujímavé je, že po prepnutí do režimu videa tiež využívate celý záber.

Prítomné je aj rozostrovanie pozadia, tzv. bokeh, a to aj na zadnom, aj prednom fotoaparáte.

V balení by ma potešili aspoň tie najlacnejšie slúchadlá či jednoduchý silikónový obal, no nájdete tam len kábel a základnú 1 A nabíjačku. Batériu s 3000 mAh kapacitou nabije za menej než dve hodiny. 

Jej kapacitu považujem vzhľadom na celkové rozmery, HD+ displej a nenáročný hardvér za dostatočnú. Bežným používateľom, ktorí s mobilom v ruke nestrávia každú hodinu, vydrží aj dva dni. Ostatným ponúkne dostatočnú rezervu, aby s niekoľkými desiatkami percent prišli bezpečne domov. 

Výhody:

+ dual SIM so samostatným miestom pre pamäťovku

+ kompaktné rozmery, príjemné držanie v ruke

+ vypínač kombinovaný so silnou LED diódou

+ ambientné zobrazenie nových upozornení

+ dobrá výdrž na jedno nabitie

+ NFC pre bezkontaktné platby

+ Android One so zárukou aktualizácií

Nevýhody:

- veľmi pomalé reakcie a chod systému

- nepoužiteľné odomykanie tvárou

- v balení chýba obal aj slúchadlá

- aj v tejto cenovej kategórii slabý fotoaparát

- automatický režim fotoaparátu ponúkne len 2/3 záberu

Orientačná cena: 199 eur

Záver

Nokia 4.2  je určená najmenej náročným používateľom. Budúci majitelia ocenia kompaktné rozmery, plnohodnotný dual SIM a ľahké ovládanie čistého Androidu bez otravných grafických nadstavieb aj uspokojivú výdrž na jedno nabitie. 

Najväčším nedostatkom Nokie 4.2 sú extrémne pomalé reakcie. A tak tu máme ďalšiu Nokiu, ktorá láka na čistý Android, od ktorého čakáte všetko možné, len nie spomalené správanie. Ak hľadáte kompaktný mobil, berte buď lacnejší Samsung Galaxy A20e, ale najlepšou kompaktnou voľbou v tomto segmente je Galaxy A40. Hoci stojí o dvadsať eur viac, dočkáte sa lepších fotoaparátov, rýchlejších reakcií a možno sa vám zapáči aj nadstavba od výrobcu.

Videorecenzia

Diskusia k článku:

Začať diskusiu