Nokia 105 (2019)

Tlačidlový telefón s najzákladnejšou výbavou určený najmä na hovory a SMS správy s 1,77'' displejom, FM rádiom, LED svietidlom, 800 mAh batériou a bez fotoaparátu.

Základné parametre:

OS: Nokia Series 30+

procesor: ???

frekvencie: GSM 900 / 1800 MHz

rozmery: 119 x 49 x 14 mm

hmotnosť: 74 gramov

displej: 1,77'' (45 mm), TFT, 120 x 160 b., 

fotoaparát: nie

pamäť: 4 MB + 4 MB RAM 

globálny prenos dát: 2G

lokálny prenos dát: microUSB 

ostatné: FM rádio, audio jack, hry, svietidlo

dual SIM: 2 miniSIM (na vybraných trhoch)

batéria: 800 mAh, používateľsky vymeniteľná

Neobsahuje/nepodporuje: pamäťové karty, fotoaparát, Bluetooth, 3G, 4G, USB-C, GPS, Wi-Fi, NFC, čítačku odtlačkov, informačnú diódu, IrDA (infraport), zvýšenú odolnosť voči vode, stereo repro, rýchle nabíjanie, bezdrôtové nabíjanie, 

Pravdepodobná cena a dostupnosť: neuvedená

Zaujímavý odkaz:  Nokia 105 a 130: lacný základ s dvoma SIM (19. 7. 2017)

Spoločnosť HMD Global, výrobca telefónov Nokia, nedávno predstavila nové prírastky do portfólia tlačidlových telefónov – Nokiu 220 4G, ktorej sme sa venovali v tomto článku, a Nokiu 105. Model s rovnakým označením prináša Nokia už tretíkrát, naposledy bol inovovaný pred dvomi rokmi. Tohtoročná novinka sa líši mierne menším displejom a vynoveným dizajnom.

Nokia 105 ponúka len úplný základ, využijete ju na hovory, posielanie SMS-iek, počúvanie FM rádia a voľnú chvíľu si môžete skrátiť hraním obľúbenej hry Had. Vhodná je aj ako záložný mobil, ktorý zoberiete všade tam, kde by váš drahý smartfón mohol prísť k úrazu, teda napríklad na letných festivaloch, túrach a podobne. 

Telefón dostal polykarbonátovú konštrukciu s tlačidlovou klávesnicou. Pogumované, jednotlivo oddelené klávesy by mali podľa výrobcu zabezpečiť pohodlné a presné vytáčanie hovorov a písanie textových správ. Vymeniteľná 800 mAh batéria by mala zaistiť až 14 hodín hovoru a tri týždne v pohotovostnom režime. 

Interné 4 MB úložisko ponúkne priestor pre 2 000 kontaktov a 500 SMS správ. Slot na microSD karty chýba a pripravte sa na to, že výrobca použil starý slot na SIM karty. Nokia 105 dokáže pracovať iba so starým formátom miniSIM, ktorý bol štandardom pred desiatimi rokmi. 

So zabudovaným FM rádiom možno kedykoľvek počúvať obľúbené stanice, potrebujete k rtomu slúchadlá s 3,5 mm jackom. Nechýba možnosť posvietiť si v tme LED svetlom umiestneným v hornej stene. Pre jeho zapnutie aj vypnutie stačí dvakrát stlačiť tlačidlo nahor. 

Dostupnosť Nokie 105 na Slovensku bude upresnená neskôr spolu s odporúčanou cenovkou. Na výber bude v čiernej, modrej a ružovej farbe. 

Recenziu podobného tlačidlového telefónu, len s lepšou výbavou, si môžete prečítať v článku Nokia 210 - staré dobré časy v nedohľadne.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu