Nestrácaj čas chodením do banky. Sú tu mobilné aplikácie a internet

Žijeme v Dobe Dátovej a s ňou prichádzajú aj nové spôsoby, ako platiť za veci, ktoré kupujeme. Sotva sme si zvykli na platobné karty a nakupovanie cez e-shopy, mladá generácia už platí cez Apple Pay pomocou chytrých hodiniek.

V našom 10-dielnom seriáli, pripravenom v spolupráci s mobilným operátorom 4ka, vám predstavíme evolúciu e-platieb a ukážeme vám, ako využiť online platby bezpečne a naplno.

Chodenie do banky sa už stalo minulosťou. Okrem zakladania účtu, výberu a vkladu hotovosti už pracovníkov za okienkom naozaj vidieť nemusíte. 

Snáď všetky banky na Slovensku neustále vylepšujú svoje webové rozhranie a mobilné aplikácie tak, aby bolo pre ich klientov všetko čo najpohodlnejšie. 

Kontrola zostatku na účte? Kedykoľvek a kdekoľvek!

To najdôležitejšie, čo každého z nás zaujíma, je pravdepodobne objem finančných prostriedkov v zálohe. Kedysi sme sa mohli oprieť len o papierové potvrdenky pri výbere z bankomatu, ktoré už mimochodom niektoré banky rušia, keďže sú neekologické. 

Dnes stačí otvoriť apku svojej banky, prihlásiť sa do nej (najlepšie PIN-om, odtlačkom prsta alebo skenom tváre) a skontrolovať, či sa číslo pohybuje aspoň v trojciferných hodnotách. 

 

Vyššia bezpečnosť

Dôvodov, prečo by ste mali preferovať spravovanie svojich účtov cez mobil, je hneď niekoľko. 

- Mobil patrí len vám. Aj počítač v obývačke či spálni možno používa váš partner a deti. Nikdy teda neviete, či náhodou nechtiac nestiahli škodlivý vírus alebo malvér, ktorý by mohol odchytiť prihlasovacie údaje.

- Telefón chránený lepšie ako vaša peňaženka. Ruku na srdce. To, kde je váš mobil, viete vždy. Peňaženka môže zostať v aute, na stole v práci alebo doma. Navyše, okrem samotnej bankovej aplikácie je heslom či odtlačkom chránená aj uzamykacia obrazovka telefónu. Ste teda chránení hneď dvakrát, a ak smartfón nikdy nespustíte z očí, vlastne trikrát. 

- Mobilné siete sú bezpečnejšie ako Wi-Fi. Toto pravidlo pozná snáď každý. Ak sa chystáte robiť niečo citlivé, mali by ste sa odpojiť od verejnej Wi-Fi v kaviarni, hoteli alebo na letisku a radšej surfovať cez mobilné dáta. 

Mobil tiež ponúkne záchrannú ruku v prípade problémov. Poslúži totiž na rýchle zablokovanie kariet a s niektorými bankami dokonca aj na výber hotovosti z bankomatu, úplne bez karty. Internetbanking vám totiž vygeneruje špeciálny kód, ktorý naťukáte rovno na klávesnici bankomatu. 

Lepšia kontrola príjmov a výdavkov

Mnohé internetbankingy prinášajú prehľadnejšie znázornenie toho, kde míňate svoju výplatu. Môžu to byť grafy, automatické radenie do kategórií alebo iné spôsoby. 

Možno vďaka nim prídete na to, že vďaka vareniu doma by ste mohli za pár mesiacov ušetriť na peknú dovolenku, ktorú ste na jar prejedli v reštauráciách. 

Okamžité platby aj bez otravných čísel účtov

Stalo sa vám už niekedy, že ste peniaze poslali na iný účet, alebo sa vám vrátili späť, keďže ste sa pri vypĺňaní IBAN-u pomýlili v jednom znaku? 

Nuž, práve preto majú moderné aplikácie bánk možnosť čísla účtov naskenovať, prípadne všetky údaje vyplniť zosnímaním QR kódu na faktúre. 

Mobilné aplikácie vám pomôžu aj s nepríjemným delením a rozmieňaním drobných po večeri s priateľmi. Pošlite im svoju útratu okamžite na účet! Stačí mať ich kontakt uložený v internetbankingu, alebo vďaka platforme Viamo aspoň poznať ich telefónne číslo. 

Pripravené v spolupráci s mobilným operátorom 4ka.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu