NBÚ varuje pred apkou BaiRBIE.me. Môže ohroziť vaše súkromie.

Ošiaľ, ktorý vyvolal film Barbie, využíva množstvo firiem pre zvýšenie svojho zárobku. Čo však má z bezplatnej služby vývojár, ktorý vydá apku na zmenu vzhľadu z bežného človeka na Barbie?

Nedávno mal aj na Slovensku premiéru film Barbie, ktorý vyvolal šialenstvo a trhá rekordy po celom svete. Toho, samozrejme, využívajú rôzni obchodníci, ale aj špekulanti. Po internete sa vyrojilo množstvo aplikácií a filtrov, ktoré vás po zosnímaní alebo vložení fotografie premenia na Barbie či Kena. 

Problémom nie je len to, že nemajú povolenie na používanie ochrannej známky Barbie a preto ich pomenujú s pozmeneným názvom, ale aj to, že nedodržujú zákony o ochrane citlivých informácií a osobných údajov. Národný bezpečnostný úrad si vzal na mušku filter BaiRBIE.me. a na svojom Facebooku pred službou varuje.

"Aplikácia bairbie.me  nespĺňa požiadavky na ochranu osobných údajov podľa Nariadenia Európskeho parlamentu a Rady (GDPR). Nie je preto jasné, ako budú jej tvorcovia narábať s dátami, ktoré zhromaždia."

Ľudia pred využitím podobnej služby zvyčajne nečítajú povolenia, ktoré aplikácii alebo softvéru umožnia pristupovať k fotoaparátu, osobným údajom z telefónu či polohe používateľa. Bez rozmyslu kliknú na odkaz a s výtvorom sa pochvália na sociálnych sieťach. Neuvedomujú si, že tieto zvyčajne bezplatné aplikácie nie sú zadarmo. Téme sme sa venovali aj v článku Za bezplatnú četovaciu aplikáciu môžete draho zaplatiť - osobnými informáciami

Aj webová aplikácia BaiRBIE.me zbiera minimálne e-mailové adresy používateľov a ich fotografie, plus môžu to byť aj vyššie v článku spomínané prístupy a povolenia k smartfónu. Na podobnom princípe fungujú ďalšie aplikácie, ktoré vám prezradia, kým ste boli v minulých životoch, vašu budúcnosť, dôležitú povahovú črtu, ako budete vyzerať v starobe a podobne. Možno ich sami dobre poznáte z Facebooku. Takže kým sa zapojíte do podobných nezmyslov s cieľom pobaviť alebo sa pochváliť pred svojimi priateľmi na sociálnych sieťach, porozmýšľajte, či vám riziko ohrozenia vášho súkromia za to stojí. 

Zdroj: facebook.com/NBÚ

Diskusia k článku:

Začať diskusiu