Napriek reštrikciám USA zvýšil Huawei medziročne dodávky smartfónov

Mohlo sa zdať, že zaradenie Huawei na čiernu obchodnú listinu USA spôsobí odliv zákazníkov. Sám výrobca bol v odhadoch budúcnosti opatrný, no veril, že fanúšikov značky to neodradí. Čísla dodávok smartfónov za Q2 2019 mu dávajú za pravdu.

Podľa analytickej agentúry Canalys boli z top päťky najväčších dodávateľov smartfónov iba Samsung a Huawei jediní, ktorým predajné čísla vzrástli. Apple oproti rovnakému obdobiu minulého roka výraznejšie klesol, nižšie dodávky zaznamenalo aj Xiaomi, Oppo ostalo na rovnakých hodnotách ako vlani. 

Lídrom na trhu je stále Samsung, v druhom tohtoročnom štvrťroku dodal 76,9 miliónov kusov smartfónov, o 6 % viac než v Q2 2018. Trhový podiel kórejskej spoločnosti narástol na 23,2 %. 

Najlepšie sa darilo Huawei, ktorému vzrástli dodávky o 8 % na 58,7 mil. jednotiek a patrí mu tak 17,7 % trhový podiel. Ako sám výrobca informoval, najvyšší podiel na predajoch mala v marci uvedená séria P30. Najpredávanejším zariadením v druhom štvrťroku 2019 bol model strednej triedy Huawei P30 lite. 

Apple medzirične spadol o 13 %, keď sa predaje iPhonov znížili o viac než päť miliónov. S 36 miliónmi dodaných kusov mu patrí iba 10,9 % podiel na trhu. Čísla čínskeho Xiaomi sa medziročne veľmi nezmenili, dalo by sa povedať, že dodávky stagnujú. Mierne klesli o 100-tisíc kusov na 32,1 milióna. Oppo si v TOP 5 výrobcov udržalo piatu priečku a tak, ako pred rokom, aj teraz boli objednávky na smartfóny v objeme 30,6 mil. zariadení. 

Zdroj: canalys.com 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu