Mortal Kombat 1 - návrat v plnej sile

Nový Mortal Kombat 1 sa vracia v plnej sile a ponúka špičkovo spracovanú bojovku, aká tu nebola už dlhé roky. Stavia na filmovom príbehu, novom režime Invasions, dokonale vyladenej hrateľnosti a povestnej brutalite.

Legendárna séria Mortal Kombat je späť a na jej návrat sa možno niektorí fanúšikovia pozerali trochu cez prsty. Po niekoľkých pokračovaniach sa séria môže zdať unavená, čo si tak trochu uvedomovalo aj samotné štúdio NetherRealm. Zrejme aj preto sa autori rozhodli pre reštart s názvom Mortal Kombat 1, ktorý má zahájiť novú éru kultovej značky. 

Brutálne návyková bojovka tak otvára dvere úplným nováčikom, ale rozhodne sa zavďačí aj skalným fanúšikom série. Sľubuje reštartovaný vesmír a príbeh, ktorý ukáže staré známe postavy v úplne inom svetle. K tomu pridáva prepracovaný bojový systém, fatality aj nové herné režimy. 

Pôvodne som vás chcel v úvode trochu ponapínať na tom, či sa vývojárom podarilo priniesť kvalitnú bojovku alebo by si radšej mala značka z vyčerpania dať pauzu. Ale čert to ber! Mortal Kombat 1 je totiž jedným z najlepších dielov série, ktorý sa zaradí na popredné priečky TOP hier roku 2023. Prečo? Čítajte ďalej. 

Filmový príbeh v reštartovanom vesmíre

Mortal Kombat 1 ponúka úplne nový príbeh v reštartovanom vesmíre značky, ktorý stvoril boh ohňa Liu Kang. Urobil tak v nádeji, že všade zavládne mier a každý dostane šancu na šťastný život. Idylka sa však rýchlo zmení v momente, keď sa na povrch začne drať zlo, ktoré má iné plány. 

Skôr, než príde na lámanie chleba (alebo skôr kostí), si príbeh necháva čas, čo celkovému zážitku rozhodne prospieva. Postupne predstavuje nové univerzum, ako aj staré známe postavy, avšak v úplne novom svetle. Spomenúť môžem napríklad mladého Raidena alebo Scorpiona, ktorého uvidíte v zaujímavej polohe. 

Príjemným spestrením bolo tiež intro Johnyho Cagea v štýle Indiana Jonesa. Rozprávanie príbehu potom prebieha v klasickej forme prestrihových scén. Čakať môžete špičkovú kvalitu, ktorá by sa uživila aj samostatne v seriálovej podobe. 

Dej kampane Mortal Kombat 1 si budete naozaj užívať vďaka výborne napísaným postavám, zvratom, pekným dialógovým výmenám či trefnému humoru. Osobitne vyniká dabing, kde budete počuť ostrieľaného Yuriho Lowenthala, známeho napríklad z Marvel's Spiderman v úlohe Smoka či Megan Fox ako Nitaru.  

Herci tu odvádzajú skvelú prácu, čo len podčiarkuje vysoké produkčné kvality príbehovej kampane. Prestrihové scény sú potom prerušované bojom či zriedkavo menšou výzvou, kedy bude nutné rýchlo stláčať určité klávesy. Ale to je info skôr pre nováčikov, nakoľko ostrieľaní fanúšikovia tento štýl veľmi dobre poznajú. 

Teraz by však mali vedieť to, že v Mortal Kombat 1 ich čaká jedna z najlepších kampaní série vôbec a možno aj najlepšie spracovaný príbeh v žánri bojoviek. Zahráte si tu za veľa rôznych postáv, odomknete rôzne bonusy a po zhruba šiestich až deviatich hodinách sa môžete vrhnúť na ďalšie režimy. Kampaň je totiž len jedným z dielikov celej ponuky. 

Nový režim Invasions rozširujúci zážitok jedného hráča

Druhou výraznou možnosťou po kampani je úplne nový režim pre jedného hráča zvaný Invasions. Po jeho spustení vás čaká tutoriál, ktorým vás prevedie Johnny Cage, pretože práve v jeho parádnom dome sa odohráva prvá invázia. 

Zobrazenie hry sa tu prepne na pohľad zhora a vy sa v štýle postavičky zo spoločenskej hry budete posúvať vpred. Čakajú vás rôzne výzvy, kde drvivú väčšinu tvoria klasické boje, ktoré potom spestrujú minihry, ako rýchle stláčanie tlačidiel (test your might) alebo survival, kde musíte prežiť viac bojov naraz. 

Spestrenie je to síce pekné, ale tieto možnosti sú na môj vkus až príliš skromné a vývojári tu mohli ponúknuť viac. Celý režim potom funguje na princípe sezón, kde každá má svojho nepriateľa, menšiu zápletku aj hlavného záporáka. Invasions však zároveň neukázal ešte svoj plný potenciál a sľubuje ho skôr do budúcna, kedy sa môže postupne rozšíriť o nový obsah.

Mortal Kombat 1 je však vďaka tomuto režimu oveľa komplexnejším zážitkom s ponukou na dlhé hodiny hrania. Invasions navyše ponúka aj jednoduché RPG prvky, pomocou ktorých vylepšujete postavy, užívate talizmany či craftujete. 

Zároveň tu nechýbajú ani modifikátory, skiny a iné kozmetické predmety na úpravu vzhľadu každej z postáv. Počas hrania Invasions sa navyše medzi nimi viete kedykoľvek prepínať a užiť si tak jedinečné schopnosti každej z nich. 

Za mňa to celé funguje oveľa lepšie než World Tour v Street Fighter 6 (recenzia). Ponuku režimov dopĺňajú tiež staré známe veže, kde sa musíte prebojovať odspodu až na vrchol. Po finálnom boji potom uvidíte krátky animovaný príbeh postavy, ktorú ste si vybrali. Samozrejmosťou je tiež klasický režim rýchleho boja buď lokálne, alebo online. 

Ale aj možnosť tréningu a rôzne tutoriály na zlepšenie vašich bojových schopností. K tomu sa pridávajú turnaje či e-shop, kde si za nahratú in-game menu môžete kupovať kozmetiku či rôzne virtuálne bonusové materiály. 

Ponuka obsahu je fajn, aj keď po spomínanom Street Fighter 6 by som si pokojne vedel predstaviť aj bohatšie možnosti. Najvýraznejšou jazvou na kráse je však absencia cross platform multiplayeru, kvôli ktorej sa zatiaľ nebudete môcť pobiť s kamarátmi naprieč inými platformami.  

Dokonale vyšperkované boje s novým Kameo systémom

Po stránke hrateľnosti je Mortal Kombat 1 špička vo svojom žánri. Čakať tu môžete naozaj sebavedomý a rokmi overený bojový systém, ktorý tentokrát štúdio NetherRealm vyšperkovalo k dokonalosti. Poctivý základ tu spestrujú jemne upravené mechaniky, niekoľko nových možností a rôzne ďalšie drobnosti, ktoré vytvárajú návykovú hrateľnosť.

Každý boj si budete vďaka tomu náramne užívať, k čomu rapídne prispievajú aj staré dobré Fatality, nové Quitality či Fatal Blow. Toto všetko sú názvy pre špeciálne útoky či efektné zakončenia, kde nechýbajú litre krvi, vnútornosti, lámanie kostí a naozaj brutálne zábery. Tým je však séria povestná už pomerne dlho. 

Úplnou novinkou v súbojoch Mortal Kombat 1 je tzv. Kameo systém. Prvýkrát si totiž pred samotným bojom vyberáte nie jedného, ale rovno dvoch bojovníkov. Jeden z nich je hlavný a bijete sa s ním klasicky, ako inokedy. Ten druhý vám kryje chrbát ako kameo postava a za konkrétnych podmienok si ho viete privolať na pomoc. 

V základe rýchlo nabehne na scénu a dobre miereným úderom zrazí vášho protivníka k zemi. Ten má mimochodom svojho vlastného kameo bojovníka a proti obom z nich sa dá brániť. Zároveň s nimi môžete vytvárať rôzne kombá, chytať protivníka a pomáhajú vám aj pri kosti lámajúcom útoku Fatal Blow. 

Celkovo je to spracované veľmi dobre rovnako, ako samotné boje. Ich základ je jednoduchý a pripúta vás k obrazovke od prvého momentu. Rovnako ako v prípade príbehu tu teda majú naširoko otvorené dvere aj nováčikovia. Na ostrieľaných fanúšikov však čakajú komplexnejšie boje, kde môžu zvládnuť pokročilé kombá a rôzne štýlové finty. 

Krásny vizuál ošľahaný krvou 

Mortal Kombat 1 beží na vylepšenej verzii Unreal Enginu 4 a výsledný vizuál vyzerá naozaj krásne. Každá z postáv je prepracovaná do najmenších detailov, čo odráža napríklad dokonalá tvárová mimika. Na úrovni špičky sú tiež samotné animácie. Mortal Kombat 1 sa hýbe veľmi plynule a ladne. 

Bojovníci pomerne realisticky reagujú na každý úder a v pohybe je novinka asi najlepšie spracovaná bojovka vôbec. Všetko to funguje ako dobre namazaný stroj v 60 snímkoch za sekundu bez jediného zaváhania. Pridajte si k tomu výborné efekty, krv a brutálne zábery, nad ktorými vám neraz spadne sánka. 

Prvú ligu hrá aj výborne spracovaná hudba a už spomínaný dabing na úrovni kvality hollywoodskych filmov. Tejto časti nemám čo vytýkať a Mortal Kombat 1 je po audiovizuálnej stránke úchvatne spracovaný blockbuster a jedna z najkrajších dostupných hier. 

Výhody:

  • skvelý príbeh, ktorý by sa uživil aj na filmovom plátne

  • kvalitne napísané postavy

  • trefný humor 

  • špičková hrateľnosť

  • krásny vizuál 

  • výborný dabing 

  • režim Invasions a Kameo systém

  • charakteristická brutalita

Nevýhody:

  • chýba crossplatform multiplayer

  • po stránke mini hier tu mohlo byť viac možností 

  • režim Invasions ešte neukázal svoj plný potenciál

Platformy: PC, PS5, Xbox Series X/s, Nintendo Switch 

Hodnotenie: 9/10 

Záver

Mortal Kombat 1 je jednou z najlepších bojoviek za posledné dlhé roky. Ponúka skvelý príbeh v reštartovanom vesmíre, kde uvidíte staré známe postavy v úplne novom svetle. Stavia hlavne na kvalitne napísaných charakteroch, trefnom humore a deji, ktorý by sa uživil aj na filmovom plátne. Zážitok navyše výborne rozširuje úplne nový režim Invasions, kde vás čakajú dlhé hodiny kvalitnej zábavy. 

Samozrejmosťou je tiež špičková hrateľnosť obohatená o nové prvky, kde najviac vyniká Kameo systém. Oko však upúta aj krásne spracovaná a poriadne krvavá audiovizuálna stránka, pri ktorej vám nad rôznymi fatalitami neraz spadne sánka. Síce sa to nezaobišlo bez pár menších mínusov, ale fanúšikovia série nemajú nad čím váhať. Osobitne by som však chcel Mortal Kombat 1 odporúčať aj nováčikom, ktorým sa teraz otvára tak, ako nikdy predtým. Keď ho vyskúšate, garantujem vám, že lepšiu bojovku ste ešte nehrali.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu