MediaTek predstavil nový čip pre smart TV s podporou 4K a umelou inteligenciou

Novinka ponúkne 4K rozlíšenie pri 60 snímkoch za sekundu. Má však aj podporu hlasového asistenta či umelej inteligencie. Vďaka nej dokáže vylepšovať obraz v reálnom čase.

Firma MediaTek je známa predovšetkým vďaka čipom pre smartfóny. Faktom však je, že vyrába čipy aj pre ďalšie druhy elektroniky. Aktuálne oznámila novinku s označením MT9638, ktorá podporuje 4K a je určená pre televízory. 

Čip je navyše obohatený aj o umelú inteligenciu. Dokáže pracovať so super rozlíšením a má hlasového asistenta. MT9638 podporuje aj variabilnú obnovovaciu frekvenciu obrazu, ktorá poteší všetkých hráčov. 

Tí potrebujú, aby ich zobrazovacia jednotka ponúkala čo najrýchlejšiu odozvu. Medzi ďalšie zaujímavé funkcie patrí automatické zlepšovanie kvality obrazu. Grafický čip Mali-G52 MC1 spolupracuje s umelou inteligenciou a dokáže v reálnom čase snímať obsah, ktorý sa aktuálne zobrazuje. Rozpoznáva tak scény a upravuje jas, sýtosť farieb, ostrosť či redukuje šum. 

Nechýba podpora 4K pri 60 snímkoch za sekundu, HEVC, VP9 a HDR10+. MediaTek myslí aj na zvuk, o ktorý sa postarajú Dolby Atmos a DTS Virtual X. V prípade konektivity dokáže čip pracovať s HDMI 2.1a, USB 3.0 a Wi-Fi 6. Novinka MT9638 by sa mala v prvých televízoroch objaviť počas druhého kvartálu tohto roku. 

Zdroj: corp.mediatek.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu