Marvel's Spider-Man: Miles Morales - Vianoce s pavúkom

Expanzia pôvodnej Marvel’s Spider-Man hry prináša na PC kúzelne zasnežený New York. Vianočnú atmosféru dopĺňa sympatický hlavný hrdina, návykovo akčná hrateľnosť a komiksový príbeh, ktorý si užijete.

Marvel’s Spider-Man Remastered (recenzia) v auguste skvele vyplnil letnú uhorkovú sezónu na PC. Nadviazať na jeho úspech teraz prichádza aj Miles Morales. V samostatnej expanzii chce ponúknuť vianočnú atmosféru zasneženého New Yorku, nové schopnosti a vlastný príbeh. 

Vianočný Manhattan pod ochranou nového hrdinu

Ako názov napovedá, opraty v expanzii preberá sympaťák Miles Morales, ktorého sme mohli spoznať už v pôvodnej hre. Vec sa má totiž tak, že Peter Parker si spolu s MJ odskočí na dovolenku a v relatívne pokojných časoch necháva mesto v rukách menej skúseného mladého hrdinu. 

Po zastavení hrozieb z prvej hry by sa nemalo nič stať, ale ako už býva zvykom, veci sa vždy vedia zvrtnúť. Iné to nebude ani v Marvel's Spider-Man: Miles Morales, kde vás čaká akčná jazda a veľa zábavy. Povedal by som, že ide o ideálnu hru, ktorú by ste rozhodne nemali minúť počas tohtoročných sviatkov. 

Miles rozpráva svoj vlastný príbeh, ktorý je pútavý a určite vás chytí. Má svižné tempo a užijete si ho tiež vďaka českým titulkom. Aj keď na môj vkus je miestami príliš ukecaný. Až tak, že to niekedy, hlavne počas akcie nestíhate vnímať podobne ako v prípade Marvel's Guardians of the Galaxy (recenzia). 

Vyzdvihnúť však treba samotného Milesa Moralesa, ktorý má slušnú charizmu. Je bláznivejší a v istých veciach mi dokonca sedel viac než Peter Parker. Podobne ako v jeho dobrodružstve aj tu uvidíme dejovú linku, ktorá rieši osobné patálie aj život v superhrdinskom obleku. 

Na scéne sa objavuje gang Underground vyzbrojený pokročilými technológiami. S mestom spriada svoje vlastné plány a neštíti sa prekorčiť ani hranice zákona. Je teda na vás, aby ste gang zastavili a ochránili obyvateľov New Yorku od slušnej skazy. 

Viac by som k dejovej linke neprezrádzal a aj keď som ju opísal dosť jednoducho, čakajte komplexný príbeh, ktorý vás bude baviť. Má sympatické postavy, skvele odsýpa a nechýbajú mu zvraty či silné momenty. 

Po tejto stránke budete s hrou rozhodne spokojní. Aj keď niekomu môže vadiť, že príbeh je trochu krátky. Ostatne, jedná sa o expanziu, ktorá je síce samostatná a nevyžaduje pôvodnú hru, ale stále to je iba rozšírenie. 

Vyprášiť kožuch nepriateľom v zasneženom New Yorku počas hlavnej príbehovej linky potrvá zhruba 6 - 7 hodín. Čakajú na vás prevažne akčne ladené misie, ale na rad príde tiež stealth. K tomu však hra ponúka otvorený svet, ktorý naplnila vedľajšími úlohami. Vo výsledku sa tak môžete dostať na niečo okolo 17, maximálne 20 hodín. 

Za mňa to nie je málo. Zvlášť, keď vezmeme do úvahy, že Marvel's Spider-Man: Miles Morales je iba expanzia, nie plnohodnotné pokračovanie. Tu by však určite potešila mierne nižšia cenovka, keďže 50 eur sa niekomu vzhľadom na spomínanú dĺžku či pôvodný dátum vydania hry môže zdať veľa. 

Spider-Man nabitý elektrinou 

Ak ste si zamilovali akčnú hrateľnosť v Marvel's Spider-Man, aj tu si užijete veľa zábavy. Jadro zostáva nezmenené, akurát sa rozširuje o nové schopnosti. Milesovou devízou je totiž elektrický výboj, čím Insomniac svojho času na PS5 krásne demonštrovalo ray tracing. Táto schopnosť poslúži na riešenie puzzle elementov, ale aj v bojoch. 

Vďaka elektrine sú explozívnejšie a celkovo vyzerajú efektnejšie. Akciu dopĺňajú jednoduché puzzle úlohy a pekne dotiahnutý stealth. Miles tu tiež môže využívať svoju novú schopnosť zneviditeľniť sa. Celý bojový arzenál navyše rozširujú rôzne gadgety a hračky, ktoré hlavnému hrdinovi nechal Peter Parker. 

V boji pomôžu napríklad holografickí parťáci alebo elektrické, diaľkovo ovládané míny. Stačí ich vypáliť na konkrétne miesto, čo vzbudí pozornosť stráží. Keď prídu situáciu skontrolovať, od efektnej explózie a rýchleho vyradenia nepriateľov vás delí už len jedno tlačidlo.

Súbojový systém mi pripadal trochu viac dotiahnutý a boje som si užíval ešte viac ako predtým. Rovnako lepší pocit som mal aj z pohybu mestom. Cítiť, že pôvodná hra nabila vývojárov z Insomniac Games sebavedomím, ktoré tu naplno zúročili. 

Krásne zasnežený New York

Po grafickej stránke sa tu opäť predvedú veľmi pekné animácie a zábavný pocit z toho, byť Spider-Manom. Hra vyzerá naozaj štýlovo a ponúkne krásny pohľad na zasnežený New York. Kvalitné sú tiež modely postáv a rôzne efekty, hlavne s elektrinou. 

Vyzdvihnúť treba aj otvorený svet, ktorý pôsobí plným dojmom a celkovo má hra výbornú atmosféru všade naokolo. Dotvárajú ju nielen špičkové cut-scény, kvalitné herecké výkony, ale aj uchu lahodiaci soundtrack. K dokonalým Vianociam tu už chýba iba Kevin. 

Samotný port malo na starosti známe štúdio Nixxes Software. Počítačoví hráči ho môžu poznať aj vďaka pôvodnej hre či Horizon Zero Dawn. Technicky je vidieť, že sa štúdio učí a posúva. 

Menším technickým nedostatkom sa tu síce nevyhneme, ale nie je to nič hrozné. Trochu ma zarazilo, že mi hra počas testovania dvakrát spadla, ale systém ukladania ma zachránil. Bez ohľadu na to je však celkovo Marvel's Spider-Man: Miles Morales optimalizovaný lepšie než pôvodná hra s Petrom Parkerom. 

Odráža sa to napríklad na ray tracingu, ktorý tu výkonovo nie je až taký náročný ako bol predtým. PC hráči sa môžu tešiť tiež na ďalšie pokročilé funkcie ako podporu viacerých monitorov či DLSS. Aj keď táto funkcia veľa vody nenamúti a s výkonom nepomáha až tak výrazne, ako pri iných hrách. Samozrejmosťou je tiež podpora herných ovládačov, vrátane DUALSENSE. 

Toto je vec, ktorá sa určite hodí, pretože Marvel's Spider-Man: Miles Morales trpí podobným neduhom, ako pôvodný titul. Ide o to, že komplexnému ovládaniu hry oveľa viac sedí gamepad než klávesnica a myš. Vývojári sa to síce snažili zvládnuť so cťou, ale aj napriek tomu sa tu nevyhneme niektorým divokým klávesovým kombináciám. 

Každopádne ovládanie si viete premapovať k obrazu svojmu. Rovnako upraviť si môžete rôzne grafické nastavenia a hra je v tomto smere naozaj štedrá. Máte tu na výber niekoľko predvolieb od nízkej po ultra a každú si viete prispôsobiť aj samostatne, prípadne nechať rozhodnúť systém. 

Výhody:

  • sympatický hlavný hrdina

  • pútavý príbeh a jeho svižné tempo

  • opäť skvelá akčná hrateľnosť

  • nové elektrizujúce schopnosti a vychytávky 

  • krásny vizuál zasneženého New Yorku

  • výborný soundtrack 

  • české titulky 

Nevýhody:

  • pre niekoho vyššia cena vzhľadom na dĺžku (aj  keď stále ide len o expanziu)

  • občas krkolomné ovládanie na klávesnici a myši 

  • technické nedostatky (hra mi dvakrát spadla)

  • miestami príliš ukecané

Platformy: PC, PS4, PS5

Cena: 49,99 eur 

Hodnotenie: 8/10 

Záver

Marvel's Spider-Man: Miles Morales je aj napriek menším nedostatkom výborná expanzia. Niekoho zamrzí dĺžka, ale mne vadilo skôr krkolomné ovládanie a niekoľko technických nedostatkov. Každopádne pre fanúšikov pôvodnej hry ide doslova o povinnú jazdu a garantujem vám, že tento rok nenájdete lepší titul s vianočnou atmosférou. Zasnežený New York má naozaj kúzelné čaro a sympatický Miles si vás okamžite získa. 

Užívať si budete tiež svižné tempo príbehu, výbornú akčnú hrateľnosť či elektrizujúce schopnosti hlavného hrdinu. Opäť poteší aj široká škála PC nastavení, ray tracing či rôzne ďalšie grafické funkcie. K celkovému pocitu výrazne prispieva aj kvalitný vizuál a výborný soundtrack, ktorý sa nesie v rytme hip-hopu a RnB.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu