Marvel's Spider-Man 2: väčší, lepší, zábavnejší

Peter Parker a Miles Morales sa vracajú v spoločnom pokračovaní nazvanom Marvel's Spider-Man 2. Tešiť sa môžete na kvalitný príbeh, dychberúcu akciu a desiatky hodín zábavy.

Keď v roku 2018 vyšiel Marvel's Spider-Man (recenzia), množstvo fanúšikov bolo nadšených. Vtedajšia novinka od štúdia Insomniac Games si vyslúžila chvály od hráčov aj kritikov a predala vyše 33 miliónov kópií. Pavúčí hrdina sa vďaka tomu zaradil medzi najúspešnejšie Marvel hry a Sony sa tento potenciál chystalo rozvíjať ďalej. 

Výsledkom bola vydarená expanzia s Milesom Moralesom (recenzia). Nielenže predstavila nového sympatického hrdinu, ale aj pekne odprezentovala ray tracing na konzole PS5. Odvtedy ubehli takmer 3 roky a Peter s Milesom sa dnes vracajú opäť. Tentokrát spolu a v jednej hre s patričným názvom Marvel's Spider-Man 2. 

Insomniac Games lákajú práve na toto spojenie, ktoré bude musieť čeliť Venomovi, teda jednému z najikonickejších záporákov pavúčieho vesmíru. O slovo sa však hlási aj Kraven a ďalší zlodusi spolu so širokou ponukou zaujímavých noviniek. Nebude chýbať ani dychberúco spracovaný New York s raytracingom, temnejší príbeh s českými titulkami a mnoho ďalšieho. 

Už v úvode by ste preto mali vedieť, že vo výsledku môžete očakávať naozaj kvalitný mix, ktorý robí z Marvel's Spider-Man 2 silného kandidáta na hru roka! Poďme si však tento zážitok rozobrať pekne po poriadku a samozrejme bez spoilerov. Každopádne, máte sa načo tešiť.

Lovecká sezóna v podaní Kravena

Marvel's Spider-Man 2 odštartuje strhujúcim úvodom, ktorý mu môžu závidieť aj mnohé hollywoodske blockbustery. Dej priamo nadväzuje na prvú hru aj expanziu a ešte pred štartom si môžete prehrať rekapituláciu predošlých udalostí. V skratke sa vám tak pripomenie osud Petra a Milesa, ale aj dôležitých postáv v ich živote. Uvidíte, koho stratili a kam sa posunuli.  

Obaja sú totiž dnes skúsenejší a sledujeme ich prvé kroky na prahu dospelosti. Peter sa snaží nájsť si prácu, pretože nad ním visí hypotéka na dom tety May a postupne napreduje aj ich vzťah s MJ. Na druhej strane je tu Miles, ktorý prežíva najkrajšie študentské časy. Zároveň však nie sú bez problémové a trápi ho trauma z minulosti.

Našich hrdinov spája nielen priateľstvo, ale tiež snaha vyvážiť náročné povinnosti v pavúčom obleku so svojim súkromím. V Petrovom živote sa navyše objavuje Harry, ktorý je späť po dlhšej dobe a snaží sa nadviazať na staré dobré časy. Veľmi sa mi páčilo, ako vývojári posunuli charaktery do novej životnej etapy na prahu dospelosti a často som sa s ich správaním vedel stotožniť. 

Osobná linka tu totiž tvorí jeden z veľmi zaujímavých dielikov komplexného príbehu. Zároveň je skvelým protipólom k zbesilej akcii. Dodáva tomu ľudskosť a stojí pevne na vlastných nohách. Jadro však samozrejme tvoria povinnosti Spider-Mana, ktorý sa stane vysnenou korisťou lovca menom Kraven. 

Už jeho úvodná sekvencia načrtne, že ide o jednu z najvážnejšie spracovaných postáv, z ktorej ide skutočný rešpekt. Má svoju charizmu, je správne drsný a zmysel života vidí v lovení koristi. Navyše je obklopený svojou vlastnou armádou a veľmi slušným bojovým arzenálom. Novinka síce láka hlavne na Venoma, ale práve Kraven je hlavným hýbateľom deja. 

Lov, ktorý rozpúta, však prináša na scénu aj ďalších známych záporákov. Autori pred vydaním z postáv vyspoilovali celkom dosť a určite viete, že sa môžete tešiť aj na bravúrne spracovaného Lizarda, kvôli ktorému vývojári študovali skutočných jašterov. Zoznam však stále nie je kompletný a so zvyškom sa určite nechajte prekvapiť. 

Hru výrazne ovplyvní aj samotný symbiont, resp. Venom a vrátia sa tiež staré známe tváre. Niektoré z nich budú dokonca aj hrateľné, čo do hry vnáša peknú pestrosť. Každopádne, dej nebudem nijakým spôsobom spoilovať a pripravte sa na to, že vás čaká skvele napísaná jazda, ktorá by sa uživila aj na filmovom plátne. Príbeh má skvelý spád, pekne rozvíja motivácie postáv a stavia na silných charakteroch. 

Navyše dokonale vyvažuje superhrdinskú linku s ľudskejším motívom v podobe osobných životov a od úplného začiatku ma veľmi bavil. Osobitne by som vyzdvihol aj temnejšie ladený tón, ktorý adekvátne nadväzuje na dospelejších hrdinov. Napriek tomu však nebude núdza ani o humor. Marvel's Spider-Man 2 je tak prakticky po Phantom Liberty (recenzia) ďalšou hrou v rade, ktorá stojí na kvalitnom príbehu.

Napínavá hlavná dejová linka a pestré vedľajšie misie

Celkový zážitok z príbehu umocňuje aj česká lokalizácia, vďaka ktorej si môžete vychutnať každý detail. Hlavná dejová linka je dostatočne napínavá, ponúkne aj niekoľko zvratov a udrží vás po celú hru. Konkrétny čas vám neviem povedať, ale Insomniac Games už pred vydaním potvrdili, že Marvel's Spider-Man 2 je zhruba rovnako dlhý, ako prvá hra. 

Moja herná doba po dopísaní tejto recenzie bola zhruba na úrovni 27 hodín, počas ktorých som hral prioritne príbeh a vyskúšal aj viacero vedľajších úloh. Napriek tomu mi ich tam zostalo ešte dosť a v hraní rozhodne plánujem pokračovať. Pre vás je každopádne podstatné, že počas tých takmer 30 hodín som sa v hre nenudil ani minútu. 

Príbeh vás vezme vás na rôzne miesta, ponúkne wow efekt aj nadupané akčné scény. Osobitnú dynamiku mu vnáša prepínanie medzi dvoma Spider-Manmi, ktoré neraz zmení tón rozprávania a vďaka výkonu PS5 je úplne plynulé. Čakajú vás rozmanité misie a okrem Petra a Milesa si zahráte aj za iné postavy. Toto celé pekne ozvláštňuje hrateľnosť, ktorá v koži iných postáv tentokrát nepôsobí tak fádne, ako v prvej hre. 

Tam ste mohli hrať aj za MJ, ktorej časť teraz dostala nový rozmer, je akčnejšia a oveľa zábavnejšia. Viac ale určite prezrádzať nebudem. Osobitne ma však potešili aj vedľajšie úlohy, ktoré neraz prekvapili svojou pestrosťou. Niektoré sú jednorázové, zatiaľ čo iné sú väčšie a majú nadväznosť. Budete v nich napríklad naháňať Kult Ohňa a už len táto vedľajšia dejová linka by sa bez problémov uživila aj ako hlavná. 

Okrem toho príde na rad aj pomoc hasičom s nápravou škôd po hromadnej pohrome či hľadanie uneseného školského maskota. V mene lásky pomôžete zamilovanému študentovi a pokúsite sa nájsť dedka strateného v Central Parku. Čakať však môžete aj návraty do minulosti, kde uvidíte, ako sa Peter stal fotografom pre Daily Bugle. 

Kvalite vedľajších úloh pomáha nielen rozmanitosť, ale aj rozprávanie deja pomocou prestrihových scén, čo vytvára prepracovanejší dojem. Niektoré z misií vás rozosmejú, iné nechajú v údive alebo spôsobia ľahšiu kontroverziu či dokonca dokážu dojať. Hlavnú a vedľajšie dejové linky dopĺňajú aj náhodné mestské zločiny. 

Tie zrejme veľmi dobre poznáte a ide skôr o generické aktivity, ktoré sa náhodne striedajú. Príkladom je útok zločincov na horiacu cisternu, lúpež či bezohľadná jazda mestom, kde musíte zastaviť auto, čo poznáte z pôvodnej hry. Tieto aktivity síce ničím neprekvapia, ale dobre posilňujú dojem v koži superhrdinu vo veľkom meste, kde o zločin nie je núdza.

Tým však ponuka obsahu zďaleka nekončí a jej súčasťou sú aj ďalšie voliteľné aktivity, ktoré k dnešným hrám v otvorenom svete skrátka patria. Kým čistenie základní asi neprekvapí, príjemným spestrením sú vedecké úlohy, ktoré sa variujú. Raz budete ako Peter testovať nové elektrické batérie na bicykli, kým neskôr budete lietať s prototypom ekologickej turbíny.

Marvel's Spider-Man 2 sa síce nevyhol ani generickým aktivitám, ale väčšina sa snaží byť navrhnutá tak, aby sa neodohrávali rovnako a priniesla osvieženie alebo aspoň malé obmeny. Za toto Insomniac Games musím rozhodne pochváliť. Ponuku obsahu považujem za bohatú a dostatočne pestrú. Aj vďaka nej vám hra vydrží pokojne pár desiatok hodín, čo je vzhľadom na cenovku adekvátna satisfakcia. 

Dvojnásobná dávka pavúčej akcie

Marvel's Spider-Man 2 po stránke hrateľnosti skvele nadväzuje na základy položené prvou hrou. Tentokrát však v úlohe dvoch Spider-Manov, medzi ktorými sa viete počas voľného pohybu mestom ľubovoľne prepínať. Po akčnej stránke sa vrátil súbojový systém orientovaný na uhýbanie a rozdávanie úderov. 

Samotná akcia pôsobí skvelým dojmom. Je dynamická, rýchla a miestami poriadne nadupaná. Servíruje nezabudnuteľné akčné scény, kde sa Insomniaci odtrhli z reťaze v tom najlepšom zmysle slova. Bojovať budete na súši, vode, vo vzduchu aj rôznych zaujímavých lokalitách. 

Chýbať nebude ani parádna deštrukcia prostredia, nenásilné QTE momenty využívajúce funkcie DualSense či výborne spracovaný stealth, ktorý poznáte aj z prvej hry. Rýchlu akciu skvele doplnia aj pomalšie pasáže, menej akčné úlohy či rôzne minihry, ktoré pôsobia dostatočne zaujímavo a miešajú sa tak, aby nenudili. 

Prirodzene najviac zábavy však zažijete pri súbojoch. Tie sú samozrejme pretkané na rôzne kombá, útoky zo steny, skĺzy, pavučinové hody, odrážanie či strieľanie pavučín. Menšou novinkou na strane pästí je vykrývanie úderov tesne pred zásahom. Spider-Man vďaka tomu dokáže efektne zablokovať hroziaci úder a okamžite prejsť do protiútoku. 

Nepriatelia totiž po novom dostali aj ťažké útoky, ktoré sa delia farbami. Kým pri jednom stačí uskočiť, pri inom bude treba použiť blok a spárovať s protiútokom. V ceste vám pritom bude stáť pomerne rozmanitá paleta bežných kriminálnikov, ktorých doplnia známy záporáci, ale hlavne Kravenovi lovci. 

Tí predstavujú o niečo ťažší oriešok, pretože ide o vojakov vybavených modernými technológiami. Budú vás loviť so všetkým, čo majú a na rad okrem mlátenia prídu aj šípy či vystreľovacie pasce. Vedia byť nepríjemní a budia o niečo väčší rešpekt než antagonisti prvej hry. Okrem toho sa k nim pridajú aj robotické zvery, ktoré pôsobia tak, že si ich Insomniaci požičali z Horizon: Forbidden West (recenzia).  

Na rad prídu aj súboje s bosmi, ktoré spočiatku pôsobia naozaj veľkolepo. Väčšiu časť hry som si ich naozaj užíval a nenarúšajú ich ani časté QTE momenty, čo považujem za plus. Problém však je, že týmto súbojom postupne dochádza dych a nie všetky stoja za to. Hlavne v druhej polovici hry sú preexponované, ako keby nevedeli, kedy skončiť a miestami až príliš tlačia na pílu. 

Je to napríklad vtedy, keď porazíte nepriateľa, nasleduje animácia a jeho ukazovateľ zdravia sa opäť dobije. Na tom by síce nebolo nič otravné až do momentu, kedy sa situácia môže zopakovať ešte dvakrát. Súboj sa pritom nijako výrazne nemení. Akurát vám pripadá umelo naťahovaný, dlhý, nudný a vyčerpávajúci. Zvlášť v prípade, kedy krátko po ňom nasleduje ďalší boss na tom istom princípe. 

Bežné súboje sú však stále zábavné a pomáha im aj rozšírenie v podobe nových schopností či vynálezov. Máte ich prakticky po ruke a sú rozdelené do štyroch akcií na L1 a R1 tlačidlo. Vľavo nájdete schopnosti, ktoré sú zároveň unikátne pre každého zo Spider-Manov. Peter s nimi môže využívať kovové spider-paže, ktoré poznáte z komiksov a videli ste ich napríklad vo filme Avengers: Infinity War. 

Zvládajú rýchly bodavý útok, vymrštenie a poškodenie nepriateľa vpred či vypustenie elektrických pavučín. Každá z týchto schopností navyše u Petra ponúka alternatívu v podobe využitia symbionta. Čakať teda môžete symbiontské hroty, chápadlový úder a ďalšie špeciality. 

Na druhej strane Miles vyniká využívaním elektriny. Dokáže zasadiť devastujúci bioelektrický úder, vymrštiť nepriateľa super silou. Alternatívou k tomu sú blesky, ktoré dokážu spsobiť silné reťazové poškodenie alebo zasadiť hromovú päsť. 

Na schopnosti máte k dispozícii štyri sloty a medzi ich alternatívami sa viete kedykoľvek prepínať v menu. Pravá strana na R1 potom patrí pavúčim gadgetom, ktoré sú v prípade oboch hrdinov rovnaké. Máte tu napríklad omračujúci granát, odrazovú pavučinu alebo pavučinový chytač, ktorý pritiahne skupinku nepriateľov k sebe. 

Všetky tieto gadgety si viete vylepšovať rovnako, ako vaše schopnosti. Strom je však po novom trojitý. Má totiž nielen spoločnú, ale aj samostatnú ponuku schopností Petra a Milesa. Umožní vám navýšiť zdravie, maximalizovať silu či pridá ďalšie zaujímavé možnosti do súbojov. Zároveň obsahuje vylepšenia pre pohyb mestom, ktorý vďaka tomu môže byť ešte svižnejší. 

Insomniaci pridali niekoľko nových animácií a mal som pocit, že Spider-Manov pohyb je vyladenejší. Pôsobí ladnejším dojmom a bez akýchkoľvek zásekov ustojí aj krkolomné ťahy hráča. Samozrejmosťou sú rôzne pavučinové švihy, lezenie a hojdanie. Ale aj nové možnosti v podobe silového odrazenia od zeme či nosenie ľudí na pleciach. 

K tomu sa pridáva aj úprava vášho obleku o krídelká v štýle wingsuitu, ktoré umožňujú rýchle plachtenie mestom. S tým súvisia aj rôzne zóny vetra pre neprerušené plachtenie alebo vymrštenie do vzduchu. V kombinácii s klasickým plachtením na pavučinách to pôsobí sviežo a pohyb New Yorkom je rýchlejší než kedykoľvek predtým. 

Krásny, živý a väčší New York

Marvel's Spider-Man 2 je o poznanie väčšia hra než jej predchodca. Prispievajú k tomu nielen dvaja hlavní hrdinovia či niekoľko ďalších hrateľných postáv, ale aj krásny a živý New York. Insomniac Games nešetrili pavučinami a utkali väčšiu mapu, ktorá je po novom obohatená aj o ďalšie štvrte ako Queens, Brooklyn alebo East River. 

Svet vás často prekvapí veľmi pekným dôrazom na detaily. Stačí, že sa na chvíľu zastavíte a prejdete po uliciach. Prípadne sa okolo seba rozhliadnete a budete si všímať, čo sa deje okolo. Uvidíte napríklad ľudí ponáhľajúcich sa do práce, ale aj bezdomovcov, ktorí na kartónoch tancujú na hudbu z prenosného repráku.

Všimnúť si môžete aj plastové poháre položené na košoch alebo partičku nadšencov, ktorá v parku cvičí jogu. Výnimkou nie sú ani zásahy zdravotníkov, policajtov alebo hasičov. Počas jedného zo side questov som dokonca narazil aj na obrovský hudobný festival v centre mesta. Po uliciach sú rozhádzané kartóny a samozrejmosťou sú obrovské zápchy, pouliční umelci či všade množstvo ľudí. 

Núdza nebude ani o rôzne bočné uličky, ktoré sú rajom pre turistov, posprejované steny, množstvo holubov, špinu či ošumelé budovy. Vynikajú medzi nimi nádherné obrovské mrakodrapy, ktoré vďaka ray-tracingu úchvatne odrážajú svetlo. Je to skrátka New York so všetkým, čo k tomu patrí, vrátane peknej zelene. 

Na okulahodiace scény sa však pripravte najmä počas východov a západov slnka, kedy vám z okolia fakt spadne sánka. Niečo do seba má aj upršané počasie a mesto, ktoré nikdy nespí, vám ukáže osobitné čaro aj v noci. Nebudete vedieť, na ktoré svetielka sa máte skôr pozerať a popri hraní som sa často a veľmi rád len tak kochal okolím. 

Za kratší koniec neťahajú ani modely postáv, ktoré prekypujú detailami. Spider-Manova muskulatúra je dokonalá a prekvapí aj živá mimika tvárí. Postavy verne zachytávajú rôzne emócie a asi ešte nikdy som v hre nevidel, aby sa niekomu pri plači chveli ústa. Pozorné oko si všimne aj žmolky na svetroch či trhanie oblekov počas akcie. 

Tých si tu mimochodom užijete desiatky a Spider-Mana si ľahko prispôsobíte k obrazu svojmu. Nechýbajú známe obleky z komiksov či filmov, vrátane Mieslovho štýlu z úspešného animáku Paralelné svety. Keď si k tomu nastavíte komiksový efekt pohybu, fanservis bude dokonalý. Všetky obleky sú navyše prepracované do poslednej nitky a je radosť sledovať ich počas akcie. 

Dychberúcim prvkom sú aj rôzne efekty, nasvietenie, explózie či akcia v otvorenom meste, kde autori využili aj skúsenosti z Rift Apart. Neraz budete žasnúť nad tým, čo sa deje a ako to vyzerá. Grafický posun Marvel's Spider-Man 2 na mňa síce z prezentácií nepôsobil nijak ohromujúco, ale finálna hra je jedna z najkrajších na platforme PlayStation 5. 

Je naozaj rešpektu hodné, čo sa Insomniacom podarilo dosiahnuť vďaka výkonu novej konzoly. Navyše ide o jednu z prvých hier, ktorá v režime výkonu ponúka nielen 60 fps, ale aj čiastočný ray-tracing. Naplno sa však prejaví až v režime kvality, ktorý ponúkne 30 fps a najvyšší dôraz na detaily. 

Za kratší koniec neťahá ani audio, kde vyniká vyborný dabing a herci tu hrajú prvú ligu. K tomu sa pridáva typická Spider-Manovská hudba, kde budete počuť rôzne aj orchestrálne motívy. Veľmi zapamätateľná je Kravenova téma, ktorá už pri prvých tónoch spôsobuje zimomriavky. Vývojári verne zachytili aj ruch mesta a celá zvuková stopa tu patrí do prvej ligy.

Výborný dôraz na prístupnosť

Vyzdvihnúť musím aj bohaté možnosti nastavenia prístupnosti. Tie sú pre Sony hry typické a mám veľkú radosť, že aj vďaka tomu sa dostanú k ešte širšej skupine hráčov. Sú tu samostatne navrhnuté predvoľby pre sluch, zrak, citlivosť pohybu alebo motoriku, ktoré uľahčia prístup pre hráčov s rôznym hendikepom. 

Ich možnosti si však viete po jednej upravovať aj manuálne. K dispozícii sú teda rôzni pomocníci pri mierení, lietaní alebo načasovaní úhybov. Zapnúť si môžete aj automatické liečenie, nepretržité uhýbanie či asistentov kamery. Jednou z najzaujímavejších možností je rýchlosť hry, ktorú si viete spomaliť až na 30 %. 

Toto odporúčam vyskúšať aj zdravým hráčom, ktorí si vďaka tomu počas rýchlej akcie všimnú doteraz nevýdané detaily. Prispôsobiť si viete aj veľkosť, farbu a pozadie titulkov, ale tiež rozhranie či samotné ovládanie, ktoré sa dá namapovať. V tomto smere vývojári tiež urobili maximum a verím, že si druhého Spider-Mana užije čo najviac hráčov.

Výhody:

  • skvelý príbeh s dôrazom na superhrdinskú aj ľudskú stránku

  • temná príchuť s príchodom symbionta a Venoma

  • jedny z najlepších akčných scén v hernej histórii

  • kvalitne napísané postavy

  • zábavné súboje s niekoľkými vylepšeniami

  • využívanie schopností 

  • dvaja hrdinovia a viac hrateľných postáv

  • bohatá ponuka obsahu

  • prekvapivo kvalitné vedľajšie misie

  • špičkový vizuál s ray-tracingom v každom režime

  • široké možnosti prístupnosti 

  • české titulky

Nevýhody:

  • niektoré zdĺhavé a opakované súboje s bossmi

  • zopár zbytočných generických aktivít 

Platformy: PS5

Cena: 79,99 eur 

Hodnotenie: 9/10 

Záver

Marvel's Spider-Man 2 je jednou z najväčších herných udalostí tohto roka, ktorá rapídne posúva latku kvality prvej hry. Prináša skvelý príbeh s českými titulkami a výborne zvláda dôraz na superhrdinskú aj ľudskú stránku oboch hlavných hrdinov. Dokáže chytiť za srdce, ktoré v zápätí rozpumpujú jedny z najlepších akčných scén vo videohernej histórii. 

Neraz vám pri nich spadne sánka a budete si maximálne užívať to, ako sa Insomniac Games miestami odtrhli z reťaze v tom najlepšom zmysle slova. Pripravte sa však aj na množstvo zapamätateľných momentov či kvalitne napísané postavy, kde nechýba široká plejáda zloduchov a dosýta využitý pavúčí vesmír. 

Obrovským lákadlom je nielen charizmatický Kraven, ale aj symbiont a Venomom, ktorý tomu pridáva temnejšiu príchuť a užijete si ho tak, ako nikdy predtým. Samozrejmosťou sú aj zábavné súboje, nové schopnosti, sympatické vylepšenia hrateľnosti či bohatá ponuka plnotučného obsahu. 

Toto všetko vytvára jednu obrovskú pavučinu v nádherne spracovanom New Yorku, kde si užijete desiatky hodín zábavy. Nikdy som si nemyslel, že by jedna hra stála za kúpu novej konzoly a vôbec nemám rád slovo, ktoré použijem na záver, ale Marvel's Spider-Man 2 je system seller so všetkým, čo k tomu patrí!

Diskusia k článku:

Začať diskusiu