Lenovo Legion Go - herný PC do vrecka

Legion Go je najvybavenejší komerčne dostupný počítačový handheld. Má krásny veľký displej, odnímateľné ovládače, režim FPS, vstavaný stojan aj výkon na AAA hry. Aj keď tu sa pripravte na kompromisy.

Segment počítačových handheldov naberá na popularite a pekne sa rozrastá. Donedávna mu kraľoval Steam Deck, ale pred pár mesiacmi dostal silného konkurenta v podobe ROG Ally, ktoré som testoval v lete. Aktuálne sa ponuka rozrástla o Lenovo Legion Go a hráči určite majú z čoho vyberať. Novinka  patrí v danej kategórii k najdrahším handheldom a s ROG Ally zdieľa viacero podobností. 

Ak ste však ochotní si priplatiť, dostanete väčší displej, odpojiteľné ovládače v štýle Nintenda Switch, integrovaný stojan a niekoľko ďalších drobností navyše. V recenzii sa teda pozrieme na to, či je Legion Go hodný čiastky 799 eur, ako sa na ňom hrá a čo všetko vlastne ponúka. Vzhľadom na to, že ROG Ally mám ešte v čerstvej pamäti, určite sa nevyhneme porovnávaniu. Viac však nižšie. 

Základné parametre:

Rozmery: 210 mm x 131 mm x 20 mm (len stredová časť) a 299 mm x 131 mm x 41 mm (celý handheld s pripojenými ovládačmi), hmotnosť s ovládačmi: 854 gramov, OS: Windows 11 Home, displej: 8.8” s rozlíšením QHD+ (2560 x 1600 pixelov) IPS technológia, pomer strán 16:10. obnovovacia frekvencia 144 Hz / 97% DCI-P3, maximálny jas 500 nitov, procesor: AMD Ryzen Z1 Extreme s grafickým čipom AMD RDNA Graphics, pamäť RAM: 16GB 7500 Mhz LPDDR5X, úložisko: 256GB / 512GB / 1TB PCIe 4.0 NVMe M.2 2242, batéria s podporu rýchleho nabíjania, 3,5 mm jack, čítačka pamäťových kariet, 2x USB-C, stereo reproduktory, Wi-Fi 6E (802.11 ax), Bluetooth 5.2

Obsah balenia:

Legion Go, nabíjačka, stojan pre FPS režim, cestovné puzdro, potrebná dokumentácia

Minimalistický dizajn a prekvapujúca veľkosť

Lenovo Legion Go sa dodáva v čiernom, herne ladenom balení. Obsahuje samotnú konzolu, nabíjačku, potrebnú dokumentáciu, prídavný stojanček pre FPS režim a výborné puzdro na cesty. V prípade, že ste podobný PC handheld ešte nedržali, Legion Go vás prekvapí svojou robustnosťou a veľkosťou. 

Podobne som to vnímal aj pri ROG Ally, akurát novinka od Lenova je o zhruba 200 gramov ťažšia, čo je pri dlhšom hraní už cítiť. Samotný handheld má minimalistický čierne ladený dizajn, ktorý vychádza z laptopov radu Legion. Aj tie väčšinou ponúkajú čisté línie, doplnené o decentné osvetlenie, v tomto prípade ukryté pod analógovými páčkami. 

Dominantným prvkom prednej strany je displej, ktorý na bokoch dopĺňajú hlavné ovládače posiate tlačidlami z každej strany. Vzadu môžete vidieť ventilačnú plochu aj praktický integrovaný stojan, ktorý sa dá vyklopiť. Spodok stredového panela s displejom je takmer čistý a nájdete na ňom len maličký USB-C port. 

Ďalší je umiestnený na hornej strane, kde mu robia spoločnosť tlačidlá na ovládanie hlasitosti, napájanie, slot na pamäťové karty, 3,5 mm jack konektor a výduchy chladenia. Celkový dizajn hodnotím kladne. Má čisté línie a pôsobí decentným dojmom ako Xbox Series X. Konkurent v podobe ROG Ally je zas výraznejší kúsok, ktorý by som dizajnom prirovnal k PS5

Nie konzola, ale počítačový handheld 

Lenovo Legion Go je, podobne ako ROG Ally, často chybne označovaný ako vrecková herná konzola. Toto kategorizovanie však nie je úplne presné. Do vrecka sa vám totiž vzhľadom na robustné rozmery 210 × 131 × 20 mm určite nevojde a nie je to ani herná konzola. Patrí do kategórie PC handheldov alebo ak chcete, počítačov do ruky. 

Na rozdiel od konzoly beží na platforme Windows, ktorý z neho robí prakticky herný počítač v kompaktnom prevedení vhodný na cesty. Okrem dostatočného výkonu na hranie s ním tak viete pracovať prakticky rovnako, ako s klasickým desktopom. Samozrejme treba rátať s kompromismi v podobe ovládania, kde dotykový displej na Windowse s malým displejom nie je vždy úplne ideálny. 

Legion Go sa to však snaží aspoň z časti kompenzovať integrovaným touchpadom a scrollovacím kolieskom na zadnej časti. Prítomnosť týchto prvkov veľmi chválim, pretože značne uľahčujú celkové ovládanie Windowsu. Akurát je trochu škoda, že touchpad nemá klikateľnú plochu v štýle tlačidla. Ak teda chcete na niečo kliknúť musíte po ňom len ťukať, čo mi vadilo, keďže som zvyknutí na stlačenie. 

Touchpadu zároveň vzhľadom na rozmery chýba pravý klik, ktorý Lenovo rieši podržaním prsta na touchpade, čo je veľmi praktické. Vďaka ovládacím prvkom a Windowsu tu teda máte asi všetky možnosti, ktoré majú aj počítače. Viete si tu nainštalovať prakticky ľubovoľný softvér kompatibilný s Windowsom a samozrejmosťou je aj balík Office. 

Pre hráčov však zostáva najzaujímavejšia široká podpora ľubovoľných herných knižníc ako Steam, Epic, GOG či Game Pass. Vďaka Windowsu vie byť Legion Go tiež zaujímavou alternatívou k PlayStation Portalu, keďže sa tu dá nainštalovať Remote Play. Po stránke možností tu teda platí to isté, čo v prípade ROG Ally a možnosti Windowsu považujem za veľkú výhodu.

Druhá strana mince je však komplikovanejšia správa zariadenia. Už prvé spustenie a úvodné nastavenia Windowsu zaberú nejaký čas. K tomu treba myslieť na neustále aktualizovanie vybraného softvéru či hier. Určite sa bude hodiť aj antivírusový systém a niekoho môže odrádzať množstvo zbytočných počítačových nastavení, úprav a možností. 

Nie je to teda vždy o takom pohodlí, ako keď hráte na konzole, ktorú väčšinou stačí zapnúť a hrať. Ale to PC hráči samozrejme veľmi dobre vedia a Legion Go si aspoň na rozdiel od svojho desktopu či veľkého herného laptopu môžu pohodlne zobrať na gauč aj na cesty. Výhody a nevýhody sú v tomto smere teda skôr o vašich osobných preferenciách.

Cestovné hranie s dobrými kompromismi

Používanie PC handheldu s Windowsom 11 v prípade Lenova Legion Go nebudem rozoberať do detailov. Ak vás táto problematika zaujíma, viac som sa jej venoval v recenzii ROG Ally, konkrétne v odstavci Mini počítač na platforme Windows. Tu je v zásade táto skúsenosť s operačným systémom veľmi podobná. 

Akurát v prospech Legion Go hrá väčší displej, touchpad aj scrollovacie koliesko. Hráčov však bude zaujímať najmä vďaka výkonu, s ktorým si na cestách alebo na gauči užijú širokú paletu hier. V útrobách Lenovo Legion Go je prakticky rovnaký hardvér, ako ponúka ROG Ally. O herný výkon sa teda stará procesor AMD Ryzen Z1 Extreme s integrovanou grafikou a 16 GB RAM. 

Aby ste si silu hardvéru vedeli predstaviť lepšie, je na úrovni 8,6 teraflopov, ktorá prekonáva minulú konzolovú medzigeneráciu. Na porovnanie, PS4 Pro mala 4,2 teraflopu a Xbox One X 6 teraflopov. Pre Lenovo Legion Go to znamená, že zvládne aj väčšinu veľkých AAA hier. Po stránke detailov sa však pripravte na väčšie kompromisy, ale aj na to, že si nezahráte všetky dnešné hry. 

Na druhej strane treba dodať, že Lenovo Legion Go nie je herný počítač s cenou v štyroch cifrách a RTX grafikou aktuálnej generácie. Je to kompaktné zariadenie na cesty, od ktorého treba mať reálnejšie očakávania. A tie bez problémov spĺňa. V praxi to znamená, že väčšina AAA hier posledných rokov tu ide na stredných a nízkych detailoch so snímkovaním 30 - 60 fps. 

Podobné nastavenie sa síce horšie toleruje na veľkom 22” monitore či TV, ale v prípade prítomného 8,8” displeja to nie je žiadna prekážka. Hry vyzerajú stále dobre a neprinášajú žiadne vizuálne zdesenie. Konkrétny výkon sa líši od titulu k titulu a veľmi pomáha aj podpora technológie AMD FidelityFX Super Resolution. 

Keďže z testu ROG Ally mám určité predstavy o tom, čo podobný handheld zvláda, pri Legion Go som sa rozhodol začať trochu zhurta a vyskúšať jeho hranice. Prvým testovaným titulom bol teda Starfield, ktorý mi limity ukázal okamžite. Už v úvodnej uzavretej scéne s nízkymi detailami a režimom výkonu mala hra cca 22 fps, ktoré miestami kleskali ku kritickej hranici 15. 

Pri znížení rozlíšenia na 1 200 x 800 a nízkych detailoch však hra dosahovala lepšie výsledky a snímkovanie sa pohybovalo na úrovni 30+ fps. Niekde to padalo jemne nižšie, inde zas vyššie, ale stále sa to dalo považovať za herný zážitok. Ďalej som vyskúšal Redfall, ktorý napriek svojim biednym kvalitám vyzerá pomerne fajn. 

Podporuje aj technológiu AMD FidelityFX Super Resolution, z ktorej Lenovo Legion Go pekne ťaží. S nastavením na ultra performance a handheldom v režime výkonu si Redfall bez problémov zahráte na 60 fps s nízkymi detailami. Aj pri takomto nastavení hra vyzerala stále dobre a zážitok bol plnohodnotný. 

Veľmi milo ma prekvapil aj výkon pri Gotham Knights, ktoré na veľkých konzolách vyzerá fakt slušne. Legion Go tu väčšínu času zvládlo pohodlných 60 fps pri stredných detailoch. Snímkovanie padalo len v náročných situáciách, najmä počas rýchlej jazdy na batcycle v otvorenom Gothame, kde výkon klesol k 40 fps. 

Ani toto však nie je žiadna tragédia a hru si tu maximálne užijete. Podobný výkon má aj The Last of Us Part I, ktoré sa tu pohybuje v rozmedzí 30 až 40 fps pri stredných detailoch. Ak znížite rozlíšenie, takmer dvojnásobné snímkovanie na stredných detailoch dostanete z Cyberpunku 2077.

Žiadny problém nemá ani Sniper Elite 5, ktorý už ponúka širšie možnosti nastavení. Ak handheld prepnete do vyváženého napájania, ktorý je menej náročný na spotrebu batérie než režim výkonu, Legion Go zvláda dostatočných 30 fps na stredných detailoch. V prípade režimu výkonu snímkovanie narastie na 50 fps, čo je opäť krásne a bezproblémové hranie. 

S nastavením sa tu viete pekne pohrať a nevylučujem, že po znížení detailov by handheld z hry vyžmýkal ešte lepší výkon. O niečo viac si tu viete dovoliť pri starších AAA hrách či aktuálne menších tituloch. Napríklad DOOM Eternal tu ide na stredných detailoch pri 60 fps. Hi-Fi Rush zvláda vysoké detaily a stabilných 60 fps. 

The Gunk vie zájsť ešte ďalej a s rovnakým snímkovaním si dovolíte aj ultra detaily. Podobný výkon môžete očakávať u väčšiny menších, resp. menej náročných titulov. S nastavením sa treba často pohrať, pretože ak to necháte na automatike, väčšinou majú hry slabšie snímkovanie. 

Najlepšie je tak všetko ručne nastaviť tak, aby vám výkon danej hry vyhovoval. Viete si znížiť rozlíšenie, pracovať s kvalitou rôznych detailov. Nie je to teda úplne bezproblémové hranie ako na konzolách, kde podobné nastavenia neriešite. Ale to už by PC hráči mali brať ako samozrejmosť. 

Výkon by som vzhľadom na fakt, že máte v rukách kompaktné zariadenie na cesty, označil za veľmi slušný. Zahráte si tu prakticky všetky dnešné hry, akurát netreba očakávať maximálne technické podanie. Niekde budete musieť robiť väčšie, inde menšie kompromisy, ale tých minimálne 30 fps by ste vo výsledku mali dosiahnuť asi takmer všade.

Odpojiteľné ovládače, integrovaný stojan a režim fps

Mimo výkonu je Lenovo Legion Go aktuálne asi najpokročilejším komerčne dostupným PC handheldom. Konkurenciu predbieha vďaka väčšiemu 8,8" QHD+ displeju s maximálnym rozlíšením 2560 × 1600 pixelov, 144 Hz obnovovacou frekvenciou a jasom 500 nitov. Je dotykový a ponúka naozaj kvalitný obraz, ktorý patrí k tomu najlepšiemu, čo v tomto segmente nájdete. 

PC hráčov určite poteší aj bohatá ponuka tlačidiel, ktoré si vedia namapovať. Hlavnú rolu v tomto prípade zohrávajú odnímateľné ovládače Legion TrueStrike. Majú protišmykovú textúru a na oboch sú analógové páčky. Ľavý obsahuje klasický D-pad a tri akčné tlačidlá na vyvolanie hernej ponuky, Legion nástroja a prechod z hry naspäť do Windowsu. 

Na oboch ovládačoch nechýbajú horné tlačidlá, spúšte či dvojica zadných akčných tlačidiel. Ich umiestnenie však za mňa nie je ideálne a počas hrania som sa občas potýkal s náhodným stlačením omylom. O niečo zaujímavejší je pravý ovládač, ktorý okrem analógu obsahuje štvoricu akčných tlačidiel v štýle Xboxu, teda ABXY a maličký touchpad spomínaný v úvode. 

Ten v hrách síce až tak nevyužijete, ale skvele sa hodí na uľahčenie ovládania Windowsu. Príjemným bonusom je v tomto smere aj praktické scrollovacie koliesko na zadnej strane, ktoré funguje rovnako, ako na klasickej myši. A v podobnom duchu viete používať aj celý pravý ovládač. Jeho špecialitou je totiž tzv. FPS režim, ktorý cieli na hráčov strieľačiek a celkovo hier z prvého pohľadu. 

Ak ho zapnete, aktivuje sa spodná plocha. Ovládač potom môžete odpojiť a vložiť do stojančeka, ktorý nájdete v balení. Potom ho viete posúvať po stole, ako klasickú myš. Je to veľmi šikovná funkcia, ktorá príjemne uľahčuje hranie hier z prvého pohľadu. Ocení ju každý, kto má tento žáner problém ovládať s gamepadom. K režimu FPS sa navyše skvele hodí aj integrovaný stojan, s ktorým viete hrať na stole a zážitok pripomína menší laptop.

Celkovo je ovládanie veľmi vydarené. Ponúka naozaj široké možnosti, veľa mapovateľných tlačidiel a každý hráč v tomto smere určite bude spokojný. Príjemným bonusom sú aj nastaviteľné vibrácie či podsvietenie, ktoré sa vďaka rôznym režimom dá upravovať. 

Hlučné chladenie a decentná výdrž batérie

Kým ovládače a ich prvky robia pozitívny dojem, to isté sa nedá povedať o chladení. Pri väčšine hier totiž budete musieť prepnúť do režimu výkonu a v ňom je handheld naozaj nepríjemne hlučný. Podobne vnímam aj svoj dvojročný herný laptop Legion, ktorý dokáže počas hrania fakt slušne hučať. 

To isté môžete očakávať aj tu a problém vyriešite len tak, že si dáte slúchadlá. Aj tak však môžete rušiť okolie. Hlučné chladenie je na škodu aj preto, že integrované reproduktory majú pekný zvuk, ale práve kvôli ventilátorom chladenia si ho až tak neužijete. Na druhej strane praktické hľadisko zostáva naplnené a integrované ventilátory dokáže Legion Go spoľahlivo uchladiť. 

Teplo navyše necítite ani v rukách, pretože systém je vedený v stredovej časti s nasávaním vzadu a vyfukovaním hore. Vaše dlane tak zostávajú mimo nepríjemného tepla. Nepocítite ho ani pri dlhšom hraní, kde budete vnímať skôr hmotnosť samotného handheldu. Na cestách si však až tak dlho nezahráte a v prípade dlhšieho presunu sa nezaobídete bez power banky. 

Výdrž sa síce líši od hry k hre podľa výkonu, ale AAA hry zvládne batéria Lenovo Legion Go poháňať zhruba niečo cez hodinu a pol. Ak handheld plánujete využívať ako počítač na surfovanie po webe či sledovanie streamovacích platforiem, výdrž sa rapídne predĺžuje. V tomto prípade by ste sa mohli dostať až na 4 hodiny, čo je slušné číslo. 

Nepraktické natívne herné rozhranie

Lenovo Legion Go síce beží na Windowse, ale má vlastné herné rozhranie. Ak by ste čakali, že vám na domácej obrazovke ponúkne praktické a rýchle nastavenia, zrejme budete sklamaní. Rozhranie sa totiž spúšťa dosť neprakticky, má niekoľkosekundové načítanie a hneď v úvode vám naservíruje obrazovku lakajúcu na nákupy hier cez Steam. 

Keď sa v ňom zorientujete, nájdete tu ešte prístup k vašej knižnici hier a až terciárnu rolu tu hrajú nastavenia. Viete si tu zvoliť tepelný režim, upraviť napájanie a zapnúť plné otáčky ventilátora. Väčšinu nastavení tvorí klasika, ktorú si viete upraviť aj vo Windowse, ako Wi-Fi, Bluetooth, displej, audio či disková kapacita. Z unikátnych nastavení je tu len voľba herného profilu, mapovanie ovládačov, nastavenie vibrácií aj podsvietenia. 

ROG v tomto smere ponúka praktickejšie herné rozhranie, kde vás nechá nastavovať naozaj podstatné veci. Lenovo sa naopak sústredí na podporu predaja hier a konkrétne nastavenia pôsobia iba ako doplnok. Rozhranie by som teda zhodnotil za nepraktické a skôr k nemu budete pristupovať cez widget, na ktorý má Legion Go samostatné tlačidlo. 

Ten je naopak spracovaný oveľa lepšie, aj keď počas hrania je občas pomalší a niekedy sa nevyhnete sekavému pohybu v ponuke. Tá obsahuje šesť kariet, kde si viete efektívne meniť režimy výkonu, rozlíšenie displeja, obnovovaciu frekvenciu, jas, hlasitosť, vibrácie a podobne. Sympatickým doplnkom sú rýchle nastavenia systému, kde môžete vyvolať virtuálnu klávesnicu, správcu súborov alebo správcu úloh.

Výhody:

  • dostatočný výkon vhodný aj na hranie AAA hry (aj keď s kompromismi)

  • kvalitný QHD+ displej so 144 Hz obnovovacou frekvenciou

  • odpojiteľné ovládače

  • režim fps a touchpad

  • integrovaný stojan

  • plná kompatibilita s knižnicami PC hier

  • Windows 11 a jeho možnosti 

  • kvalitné cestovné puzdro v balení

Nevýhody:

  • vyššia hmotnosť, ktorú pri dlhšom hraní cítiť

  • fakt hlučné chladenie

  • nepraktické natívne herné rozhranie

  • slabšia výdrž batérie počas hrania

Záver

Lenovo Legion Go prináša do segmentu herných PC handheldov doteraz najširšie možnosti. Oproti konkurencii zaujme väčším a kvalitnejší displejom, odpojiteľnými ovládačmi či režimom fps pre pohodlné hranie hier z prvého pohľadu. Okrem toho má integrovaný stojan a kvalitné cestovné puzdro priamo v balení. 

Samozrejmosťou je tiež široká podpora herných knižníc a dostatočná porcia výkonu, ktorá stačí aj na hranie AAA hier s kompromismi. Príjemným bonusom k hraniu sú možnosti Windowsu 11, ktoré robia z Legion Go plnohodnotný počítač s pohodlným ovládaním vďaka touchpadu a scrollovaciemu koliesku.  

Novinke musím naopak vyčítať vyššiu hmotnosť, ktorú počas dlhšieho hrania cítiť. Zároveň ma nepotešilo ani dosť hlučné chladenie či decentná výdrž batérie počas hrania na cestách. Napriek tomu však ide o najvybavenejší PC handheld v komerčne dostupnej ponuke, po ktorom sa oplatí pozrieť. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu