LEGO 2K Drive: priemerná zábava

Fanúšikov LEGA a arkádových pretekov určite neminula novinka spajajúca ch obľúbené aktivity. LEGO 2K Drive je však vo výsledku bohužiaľ len priemerná zábava, ktorá ničím neurazí, ale ani nenadchne.

Našu videohernú recenznú cestu sme na Fony.sk začali hrou Hot Wheels Unleashed (recenzia). Aktuálne sa o slovo hlásia nové arkádové preteky a podobne ako Hot Wheels, licencujú ďalšiu slávnu značku. Je ňou LEGO, na ktoré počúvajú milióny fanúšikov po celom svete. 

So zreteľom na obrovskú fanúšikovskú základňu sa teda zrodil titul LEGO 2K Drive od štúdia Visual Concepts. To je v posledných rokoch známe hlavne vďaka 2K sériám NBA či WWE. Arkádové preteky sú pre nich celkom svieža zmena, pri ktorej mohli naplno zúročiť nadšenie z nového projektu. Nie som si však istý, či to vyšlo tak, ako by sme si všetci želali. 

Arkavé preteky inšpirované Forzou či The Crew

Už pri prvom spustení pochopíte, že LEGO 2K Drive nie je veľmi originálnym titulom. Inšpiruje sa rôznymi známymi sériami, ktoré mieša do svojho kockového štýlu. Je tu otvorený svet à la Forza Horizon či automatické zmeny vozidiel podľa terénu známe z The Crew 2. 

Ak sa teda nachádzate na ceste, jazdíte v klasickom aute. V teréne je to napríklad štvorkolka a vo vode čln. Hráči The Crew to veľmi dobre poznajú a ostatní rýchlo prídu na to, že je to pomerne šikovná mechanika, ktorá pridáva na plynulosti celkového zážitku. Arkádový jazdný model je obohatený o špeciálne akcie, kde hrá hlavnú úlohu driftovanie. 

K tomu sa pridáva možnosť výskoku, turbo a rôzne šikovné zlepšováky, ktoré zbierate na trati. Tie poznáte z podobných arkádových pretekov ako Mario Kart či Crash Team Racing a môžu vás zrýchliť alebo naopak spomaliť vašich súperov. Celkovo sú aj vďaka tomu preteky aspoň spočiatku zábavné, svižné a ich hranie si chvíľu užijete. 

Príbehová kampaň so sympatickým humorom, ale repetitívnou náplňou 

Jedným z hlavných ťahákov LEGO 2K Drive je príbehová kampaň. Jej dej síce nie je žiadne terno, ale obsahuje sympatický a pre LEGO typický humor. Okrem toho je obohatená prestrihovými scénami, ktoré potom dopĺňajú textové úlohy, kde postavy už nerozprávajú. 

Úlohy v príbehu môžete objavovať prieskumom otvoreného sveta v štýle Forzy. Presnejšie pôjde o niekoľko menších svetov, ktoré sú síce malé, ale aspoň sa od seba pekne odlišujú. Najväčším kameňom úrazu je však samotný obsah. 

Ten začne byť postupne rýchlo repetitívny a udrží si zrejme len nenáročných hráčov. Hlavnú úlohu tu prekvapivo nehrajú preteky, ale skôr eventy či menšie úlohy typu preniesť niečo z jedného miesta na druhé, pokosiť trávu či zničiť určité objekty. To všetko je samozrejme na čas. 

Samotné preteky zostávajú na druhej koľaji, pretože je ich málo a ešte sa k nim budete musieť vracať. LEGO 2K Drive totiž od vás bude priamo vyžadovať opakované plnenie pretekov na vyššej obťažnosti, ktoré vám zvyšujú úroveň a posúvajú vás vpred. 

Milovaný split-screen aj nenávidené mikrotransakcie

LEGO 2K Drive okrem kampane a niekoľkých základných režimov obsahuje aj multiplayer. Ten si môžete užiť s ďalšími piatimi kamarátmi alebo s hráčmi z celého sveta, ktorých vám matchmaking priradí na základe vašej úrovne. 

Okrem toho je tu aj milovaný split-screen, teda rozdelená obrazovka, na ktorej môžete hrať s kamošom na jednom gauči. Funguje to celkom fajn a fanúšikov arkádových pretekov toto klanie určite zabaví. Dojem z hry však na druhej strane dosť kazia mikrotransakcie. 

Odmeny za prejdené preteky nie sú nijak zvlášť štedré a rátajú sa v pár desiatkach, kým vysnené auto stojí aj niekoľko tisíc. Zarobiť si hraním je teda beh na dlhú trať a tak niet divu, že mnohých budú lákať mikrotransakcie. K tým sa navyše pridáva aj Drive Pass, ktorý okrem bezplatnej časti ponúkne aj platené sezóny, čo je pri hre za plných 69,99 eur naozaj priestrel ako hrom. 

Možnosť poskladať si svoje auto aj sympatický vizuál

Naopak pochváliť musím LEGO 2K Drive za to, že milovníkom skladačiek dáva možnosť poskladať si autíčko podľa vašich predstáv. To samozrejme v prípade, že vás nezaujme niečo z postupne sa odomykajúcej ponuky. Editor vám dávam dostatočnú voľnosť a necháva vyniknúť vašu kreatívnu stránku. 

Jediným neduhom je v tomto smere jeho zložitejšie ovládanie, na ktoré si budete musieť chvíľu zvykať. V pozitívnom duchu by som určite vyzdivhol aj krásny farebný vizuál. Ten prináša do okolitého sveta dostatočnú rozmanitosť a na hru sa pozerá veľmi dobre. 

Nezaostáva ani optimalizácia a PS5 verzia ponúka 4K rozlíšenie v stabilných 60 snímkoch za sekundu. Vizuál pekne dopĺňa dostatočná audio stránka, ktorá sa nesie v duchu typických LEGO hier. Ani tu nemám čo vytýkať a je škoda, že aj ostatné aspekty hry nedopadli podobne. 

Výhody:

  • sympatický farebný vizuál 

  • zábavný arkádový jazdný model 

  • svižné prepínanie medzi typmi vozidiel 

  • split-screen 

Nevýhody:

  • postupne repetitívna náplň

  • mikrotransakcie

  • málo rozmanitosti v pretekoch

  • nutnosť opakovane plniť preteky kvôli levelovaniu 

  • vysoká cena vzhľadom na ponuku hry

  • kostrbaté ovládanie editora vyžaduje zvyk

Hodnotenie: 5/10 

Cena: 69,99 eur

Platformy: PC, PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X/s 

Záver

LEGO 2K Drive je vo svojej podstate skrátka priemerný titul, ktorý ocenia iba nenároční hráči. Tých možno neurazí postupná repetitívnosť, málo rozmanitá náplň či nie práve ideálne nastavený progres. Naopak, ocenia sympatický vizuál a zábavný arkádový model, s ktorým určite strávia pekných pár večerov. 

K tomu sa pridáva editor, ktorý nechá vyniknúť vašu kreativitu, aj keď jeho kostrbaté ovládanie vyžaduje zvyk. Vo výsledku si však nie som istý, či je táto ponuka hodná plnej cenovky AAA hier. Osobne poznám hneď niekoľko arkádových pretekov, ktoré si vaše peniaze zaslúžia oveľa viac. Ak ste však silným fanúšikom LEGA, tak si počkajte aspoň na zľavu.

Diskusia k článku:

Začať diskusiu