Kyberbezpečnostná certifikácia produktov prezradí úroveň ochrany smart zariadení

Nové nariadenie sa dotkne rôznych smart produktov, od detských monitorov, inteligentných hodiniek a počítačových hier až po firewally a smerovače.

Tento rok začne na trhoch Európskej únie prechodné obdobie, kedy začne platiť nové nariadenie, ktoré prikáže označovať stupňom ochrany proti kybenetickým hrozbám softvér aj hardvér.  

Nariadenie o kyberodolnosti (Cyber Resilience Act – CRA) takto reaguje na rastúci počet kybernetických útokov na firmy a občanov. Po publikovaní nariadenia v Úradnom vestníku EÚ sa začne adopcia certifikačných schém v členských krajinách. Produkty s rôznymi úrovňami rizika budú mať rôzne bezpečnostné požiadavky. 

"Stále dôležitejšia bude aj certifikácia domácich WiFi routerov, digitálnych vrátnikov a ďalších smart zariadení inteligentnej domácnosti. Poskytuje konkrétne záruky, že zariadenie má istú úroveň ochrany pred kyberbezpečnostnými rizikami,“ upozorňuje Ivan Kopáčik, riaditeľ odboru certifikácie Kompetenčného a certifikačného centra (KCCKB).

Nariadením sa zavedie zákonná povinnosť výrobcov poskytovať spotrebiteľom včasné bezpečnostné aktualizácie počas predpokladaného obdobia používania produktu. Softvérovým vývojárom a výrobcom hardvéru tak pribudnú povinnosti, ako posudzovanie zhody, nové označovanie výrobkov, doplnenie príslušnej dokumentácie a oznamovanie zraniteľností výrobcu. 

Po schválení pripravenej certifikačnej schémy Európskou komisiou a zavedením nariadenia na národnej úrovni, musia relevantné inštitúcie požiadať o akreditáciu Slovenskú národnú akreditačnú službu. Kyberbezpečnostné certifikáty vydané národnými certifikačnými orgánmi v EÚ sú uznávané vo všetkých členských štátoch.

Zdroj: tlačová správa

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu