Je tu prvý skladací iPhone, vyrobili ho v Hongkongu

Apple s ohybným smartfónom stále zaháľa a tak sa situáciu rozhodol zobrať do vlastných rúk nadšenec z Hongkongu. Výsledok vyzerá pôsobivo, aj keď nie je určený na bežné použitie.

Éra skladacích smartfónov je tu s nami už niekoľko rokov. Aj napriek veľkej snahe popredných výrobcov, ktorí chcú mať svoj model v tomto segmente, Apple stále zaháľa. Situáciu sa tak do vlastných rúk rozhodol zobrať hongkonský nadšenec. Vytvoril prvé skladacie zariadenie s iOS a nazval ho iPhone V

Zároveň však treba dodať, že ide iba o prototyp, ktorý nie je určený na komerčný predaj. Nadšenec pri jeho návrhu použil iPhone X a Motorolu Razr. Na začiatku musel vyriešiť problém ohybného displeja. Rozhodol sa použiť obrazovku z iPhonu X aj napriek tomu, že ju Apple nenavrhol ako flexibilnú. 

Preto bolo nutné odstrániť povrchové vrstvy displeja z pevného skla a tiež 3D Touch. Jediné, čo zostalo, boli základné OLED vrstvy, nevyhnutné pre optimálne fungovanie displeja. Samotný proces si však vyžiadal viacero komplikovaných zásahov, o čom svedčí aj fakt, že autor počas práce zničil až 36 panelov. 

Úspech dosiahol až s 37. kusom, ale nepochválil sa s tým, ako presne vyriešil flexibilitu displeja. Druhým krokom bola ohybná konštrukcia, kde rozhodnutie padlo na Motorolu Razr prvej generácie. 

Jej pánty sú navrhnuté tak, že v bode ohybu ponúkajú dostatok priestoru na to, aby ohnutie prežil aj displej z iPhonu X. Potom bolo nutné vyriešiť usporiadanie vnútorného hardvéru, kde kvôli ohybu autor musel nahradiť množstvo káblov vlastnými alternatívami. 

Kameňom úrazu bola tiež batéria z iPhonu X, ktorú z dôvodu veľkosti nebolo možné vtesnať do novej ohybnej konštrukcie. Do finále sa tak dostal náhradný akumulátor s kapacitou len 1000 mAh. Celkovú konštrukciu sa podarilo dotiahnuť pomocou 3D tlače. 

Vo výsledku tak ide o zaujímavú demonštráciu toho, čo sa dá robiť s aktuálnym hardvérom smartfónov. Prototyp s názvom iPhone V však nie je dokonalý a nie je určený ani na bežné používanie. Slúži iba na prezentačné účely. 


Zdroj: androidauthority.com

Diskusia k článku:

Začať diskusiu