iPshop.sk: Vaše mobily pomáhame chrániť už desať rokov

PR · Rozhovor s riaditeľom firmy o krytoch, ochranných fóliách a ďalšom príslušenstve prevšetky typy smartfónov.

Stanislava Sládeka poznám už dlhé roky. Viackrát som z obchodu iPshop.sk, ktorý pred rokmi rozbehol, testoval rôzne príslušenstvo a potom o ňom s nadšením debatoval. Patrí k ľuďom, ktorí svojou prácou žijú. A hoci si za tento priestor na Fony.sk poctivo zaplatil, moje otázky budú otvorené, nestranné a najmä, pokúsia sa priniesť čo najviac zaujímavostí zo sveta príslušenstva ku smartfónom.

Názov obchodu vo mne na prvé počutie evokuje, že si v ňom môže zákazník kúpiť hlavne príslušenstvo k iPhonom. Keď však otvorím webovú stránku, zistím, že predávate doplnky ku väčšine značiek na našom trhu.

Keď sme pred spustením eshopu zvažovali názov domény, ako prvá nám napadla iPhoneshop.sk. Tá však bola obsadená, tak vznikol skrátený názov domény vo forme iPshop.sk. V podstate to bolo šťastie v nešťastí, inak by sme sa totiž museli obmedziť len na ponuku pre telefóny Apple, ktoré síce stále majú veľký podiel na trhu, avšak zďaleka nie úplný. Vďaka tomu sme mohli už od začiatku nášho pôsobenia ponúknuť našim zákazníkom príslušenstvo aj pre telefóny iných výrobcov, ktoré dnes majú nezanedbateľný podiel na trhu.

Kedy to vlastne bolo? Spolupracujeme už pár rokov, no začali ste zrejme oveľa skôr.

Na trhu pôsobíme od roku 2009, čo znamená, že tento rok slávime 10 rokov. Za ten čas sa nám podarilo nazbierať množstvo skúseností, poučili sme sa z vlastných chýb, ale aj zo správania konkurencie. Neustále sledujeme nové trendy. V tomto smere sa snažíme nezaspať dobu a byť stále popredu, pripravení na nové telefóny či technológie.

Celý ten čas sa venujete hlavne puzdrám a krytom na mobilné telefóny?

Nie, tak by som to rozhodne nepovedal, i keď pôvodne to tak bolo a stále tvorí tento typ tovaru najvýznamnejšiu časť nášho portfólia. Našu ponuku však stále rozširujeme aj o iné príslušenstvo, ako sú napríklad nabíjačky, káble, slúchadlá, stojany (držiaky) do auta, ochranné sklá a iné.

Stále totiž veríme v zmysel ochranného puzdra (krytu, obalu) na mobilný telefón ako produktu, ktorý by podľa našej mienky mal vlastniť a používať každý majiteľ mobilu. Aj keď výrobcovia dnes robia dizajny telefónov tak pekné, že sa žiada ukázať ich svetu, telefón je pekný len do tej doby, kým vyzerá ako nový. Po prvom nešťastnom páde na zem je dobrý dojem razom preč. Počujem občas zákazníkov hovoriť, že im telefón z ruky nepadá, no to taktiež platí len do doby, kým sa to nestane. Škody sú potom často vysoké. Neraz dosahujúce cenu nového telefónu. Tak načo zbytočne riskovať?

Akiste sa nájde zopár bohatých ľudí, ktorí ak telefón rozbijú, kúpia si bez váhania nový. No mne osobne nedáva zmysel ani to. Je v tom predsa ľudská práca, peniaze či vzácne materiály. Stačí si kúpiť krajší ochranný kryt a solídne sklo v celkovej hodnote asi 30 eur, a problém je vyriešený. Potom nám ľudia volajú, či im fólia alebo ochranné sklo zakryje a scelí tú pavučinu na rozbitom displeji…

Menil sa počas tohto desaťročného obdobia záujem o príslušenstvo? Čo mali a majú vaši zákazníci najradšej?

Áno, musím povedať, že vkus zákazníkov sa postupne mení. Zatiaľčo kedysi klienti doslova vyhľadávali obrázkové, pestrofarebné puzdrá skôr peňaženkového typu (tu sa ponúka rozdeliť si produkty na puzdrá a kryty či inak povedané obaly), dnes skôr preferujú tenké ochranné kryty (obaly), najmä priesvitné, aby mali na jednej strane telefón chránený, na strane druhej, aby bolo zároveň vidieť jeho originálny dizajn.

Ja osobne mám asi najradšej mäkké kryty, ktoré nestoja veľa peňazí a v prípade farebných verzií dokážu celkom pekne osviežiť dizajn chráneného zariadenia. 

Stále platí, že čo človek, to iná preferencia. Niekto farebné, iný priesvitné, ďalší zas konzervatívne šedé či čierne kožené puzdro. Ale áno, dnes evidujeme preferenciu skôr mäkkých silikonových (TPU) krytov, ktoré sú ľahké, zároveň pôsobia protišmykovo a stoja len zlomok ceny mobilu. A práve v tom spočíva zmysel ochrany telefónu. Za cenu 6 - 10 eur si môžem zachrániť telefón, ktorý ma stál 300 či 1500 eur.

Okrem puzdier teda predávate aj iné príslušenstvo. Začnem pomôckami do auta. Ktoré z nich odporúčate ako hodné vyskúšania? Ja si napríklad neviem vynachváliť držiak mobilu s bezdrôtovým nabíjaním od firmy Baseus. Keďže telefóny dosť striedam, oceňujem, že sa nemusím trápiť s typom konektora, len zapnem navigáciu, pustím Spotify a mobil vložím do držiaku s tzv. gravitačným systémom a ten sa automaticky začne dobíjať. 

Toto je jedna z najlepších vecí, ktoré v poslednom období prišli na trh a musím len súhlasiť. Sám podobný držiak používam a odporúčam ho vyskúšať každému zákazníkovi. Je veľmi komfortné, že sa nemusím starať o zasúvanie kábla pri nastúpení do auta. Úžasná vec.

A čo sa týka produktov značky Baseus, tak tá si získala množstvo priaznivcov a spokojných zákazníkov aj u nás. Jej produkty sú cenovo dostupné a v segmente držiakov telefónov do auta sú rozmanitosťou modelov na poprednom mieste. U nás v eshope ich zákazník nájde nepreberné množstvo. A všetky sú dobré.

A čo ostatné príslušenstvo? Čo stojí dnes za pozornosť? Bezdrôtové nabíjačky, káble s viacerými koncovkami…?

Spomedzi ostatného príslušenstva by som asi naozaj vyzdvihol bezdrôtové (wireless) nabíjačky, napríklad na pracovný stôl, prípadne domov na nočný stolík, ktoré sú rovnako užitočným ako aj praktickým pomocníkom. Jedinou ich nevýhodou je o niečo pomalšie dobíjanie, no ak napríklad sedím celý deň v práci, je mi to v podstate jedno. Telefón je celý čas na nabíjačke a ja vidím, či mi prišla správa či iná notifikácia. To isté platí v noci počas spánku doma, keď telefón leží celú noc na wireless nabíjačke a nabíja sa. 

Čo sa týka káblov s viacerými koncovkami, tie majú zmysel najmä pre tých, ktorí majú v rámci jednej rodiny viacero telefónov. Jeden má iPhone, druhý starší Samsung a ďalší napríklad nový Huawei či Sony. V takom prípade takýto kábel má zmysel, teda aspoň do doby, kým sa už konečne výrobcovia nezjednotia a nezačnú aplikovať do ich telefónov unifikovaný typ koncovky. Apple je v tomto  ohľade stále niečo extra. Nie a nie sa prispôsobiť…

A čo ochrana displeja? Ja osobne nie som veľkým fanúšikom hrubých skiel, v ich zárezoch pre prednú kameru či reproduktor sa často usádza prach, navyše mením telefón takmer každý týždeň. No, ľuďom sa určite oplatí zainvestovať pri zmene mobilu 10 eur do ochranného skla či fólie namiesto 100 - 300 eur za výmenu rozbitého displeja v servise. 

Stále platí, že najlepšou ochranou displeja pred jeho rozbitím je ochranné tvrdené (temperované) sklo. Ja osobne napríklad bez neho s novým telefónom ani nevyjdem z domu. Už sa mi stalo, že som to pár dní odkladal a na môj údiv som mal už po prvom dni škrabance na displeji, a to sa pritom jednalo o prémiový telefón od Apple, pri ktorom vždy tvrdia, že je to najodolnejšie sklo, aké bolo kedy použité v smartfóne. Skrátka, nie je to diamant, ani zafír. Odvtedy si na to dávam extra pozor a bez ochranného skla ani na krok.

Iný prípad je najnovší iPhone 11 Pro / 11 Pro Max. Podľa drop testov sa aktuálne jedná o najodolnejší smartfón na trhu a známemu youtuberovi na kanáli EverythingApplePro, ktorý sa ho usilovne pokúšal rozbiť, dalo skutočnú námahu, kým sa mu jeho zámer podaril. Je to skvelá správa pre používateľov. Je vidno, že ani v tejto oblasti sa pokrok nezastavil a technológia výroby displejov sa neustále vyvíja smerom dopredu. Zatiaľ sa však jedná o prvú lastovičku a stále platí, že jeden nešťastný pád telefónu na ostrý kamienok na chodníku môže všetko zmeniť a razom je aj po extrémne odolnom displeji.

Veľkou témou sú ochranné sklá na zahnuté displeje. Existujú nejaké spoľahlivé, alebo je stále jediným riešením mäkká plastová fólia?

Tak toto je skutočne veľká téma. Z môjho pohľadu sa jedná o najproblematickejší produkt posledných rokov. Úprimne poviem, že už neraz sme sa zamýšľali nad tým, že tento typ skiel na telefóny s extrémne zahnutým displejom z ponuky úplne vyradíme. Kým sa totiž vyrábali rovné, prípadne mierne zahnuté displeje, ochranné sklá boli produkt číslo 1 a neboli s nimi prakticky žiadne problémy. Potom však výrobcovia začali až príliš zaoblovať displeje a vtedy prišli problémy aj k nám. V tomto ohľade musím napríklad pochváliť značku Apple. Displeje iPhonov totiž dlhodobo patria v tomto segmente k najmenej problematickým. Zahnutie displeja riešia tak, aby stále bolo možné na neho nalepiť ochranné sklo bez toho, aby pri používaní telefónu vydávalo nepríjemné zvuky, resp. aby sa samovoľne odliepalo, či inak komplikovalo používanie telefónu. Naopak, medzi najproblémovejšie už dlhodobo patrí rad modelov Samsung Galaxy S (počnúc Galaxy S6 Edge, vynímajúc Galaxy S10e) a tiež niektoré modely od Huawei. Napríklad Mate 20 Pro bol a napokon vlastne stále je model, na ktorý bolo ťažké vyrobiť ochranné sklo, ktoré by sa vám po krátkom čase neodlepilo. Častokrát dokonca nebolo vôbec možné ho prilepiť k displeju.

Spolupracujeme a komunikujeme s výrobcami skiel a od nich častokrát získame zaujímavú spätnú väzbu, informácie, ktoré sa k používateľovi daného telefónu vôbec nedostanú. Pri modeli Huawei Mate 20 Pro bol napríklad problém s jeho extrémne silnou oleofóbnou vrstvou. Na jednej strane to síce používateľovi zlepšilo odolnosť voči nechceným odtlačkom prstov, na strane druhej výrobcovia ochranných skiel nevedeli nájsť vhodné lepidlo, ktoré by udržalo ochranné sklo nalepené na displeji. Žiadne dostupné lepidlo nebolo schopné prilepiť sklo na displej tak, aby ho potom bolo možné aj jednoducho odlepiť. Samozrejme, že sa s tým výrobcovia nakoniec vždy nejako vysporiadajú a nájdu vhodné riešenie, no zákazníkom, ktorí mali daný telefón medzi prvými, to riadne strpčilo život a nám, ako predajcovi tiež.

U nás v iPshope sa však nevyhýbame riešeniu zákazníckych problémov, keď občas treba tovar vymeniť za iný produkt. A ak nevieme ponúknuť adekvátnu náhradu, automaticky vraciame zákazníkovi peniaze. Klienti však väčšinou chcú nájsť funkčné riešenie, nie hotovosť, preto sa vždy snažíme o čo najlepšiu výmenu vedúcu k spokojnosti zákazníka.

Ak by som mal v tomto ohľade vyzdvihnúť niektorých výrobcov ochranných skiel, tak značky ako Nillkin, SBS, Epico, Baseus či Benks patria v strednej cenovej triede k tomu lepšiemu. Potom tu samozrejme máme prémiové značky, ako je napríklad Panzerglass, no z našich skúseností ich odolnosť a aplikácia nie je vždy adekvátna ich vysokej cene. Žiadne ochranné sklo totiž nie je nerozbitné a platí to aj o tých najdrahších. 

Lacné plastové fólie sú toho času už na ústupe. Na nové telefóny sa už prakticky vôbec nevyrábajú. No zároveň s ústupom tzv. suchých fólií prišli na trh fólie, ktoré sa lepia mokrým procesom, čo znamená, že je potrebné ich pred aplikáciou navlhčiť pribaleným sprejom, aby sa s nimi ľahšie manipulovalo a riadne priľnuli k displeju, a to aj na jeho zahnuté (zaoblené) časti. Tieto sú stále zaujímavou alternatívou k ochranným sklám. Je treba tiež vyzdvihnúť výrobcu amerických fólií invisibleSHIELD, ktoré stále patria k svetovej špičke a my, vďaka procesu OnDemand (na želanie/objednávku zákazníka), ich vieme ponúknuť prakticky okamžite na akýkoľvek displej telefónu. Boli sme prví na Slovensku, kto mal toto zariadenie k dispozícii. Navyše, u nás na stránke máme podrobné video celého procesu lepenia, aby klient vedel, ako pri aplikácii postupovať. Odolnosť týchto fólií sa rovná takmer ochrannému sklu a ich obrovskou výhodou je ich poddajnosť, keďže sa vedia prispôsobiť aj extrémne zahnutým displejom.

To, že na ne výrobca poskytuje celoživotnú záruku len svedčí o tom, že svojmu produktu skutočne verí a stojí si za jeho kvalitou.

Záverom teda už len posledná otázka. Je niečo nové vo vašej ponuke, čo podľa vás stojí za zmienku či vyzdvihnutie?

Áno. V iPshope si dobre uvedomujeme dopad používania plastov v celej škále produktov a výroby na našu planétu. Je nad slnko jasnejšie, že potrvá ešte roky, kým sa v tomto ohľade urobia potrebné opatrenia, nájdu sa alternatívy a ľudia začnú myslieť v prvom rade ekologicky. Dobrou správou však je, že sa táto téma čoraz viac diskutuje a najmä, že zareagovali aj výrobcovia a postupne sa objavujú alternatívy šetrnejšie k životnému prostrediu. My sme ako jedny z prvých zaradili do ponuky obaly (kryty) na telefóny vyrobené použitím vedľajšieho produktu z ľanovej slamy (ktorý sa inak pálil) a biopolymérov, ktoré si na jednej strane zachovávajú biologickú odbúrateľnosť (kompostovateľnosť) a zároveň pevnosť štandardných plastov. Tieto produkty sú svojím tvarom a celkovým vzhľadom podobné klasickému silikónu, čiže sú pružné a tvarovo stále a najmä spoľahlivo ochránia telefón pri pádoch na zem. Sú síce zatiaľ dostupné len na iPhony, top modely Samsungu (rad S a Note) a Huawei radu P30, no niekde sa začať musí. Máme z toho naozaj úprimnú radosť a sme hrdí na to, že máme tieto výrobky už v ponuke. Najlepšie na tom je, že po dopoužívaní tohto produktu ho môže zákazník s kľudným svedomím vyhodiť na kompostovisko, ktoré už postupne vznikajú naprieč celým územím Slovenska. 

Tak z kompostovateľných krytov na smartfóny sa veľmi teším aj ja. Už len zabezpečiť ich výrobu a zdroj materiálu u nás, v Európe, a bude to dokonalé. Ďakujem ti za úprimné a vyčerpávajúce odpovede na moje otázky. A vy, milí čitatelia, sa v diskusii opýtajte, čo vás ešte ohľadom iPshopu, rôznych krytov, fólií, skiel či iného príslušenstva zaujíma. Pokúsime sa na všetko odpovedať.

Ďakujem za priestor na rozhovor a želám redakcii Fony.sk veľa spokojných čitateľov a do ďalších rokov veľa chuti do práce a dobrých tipov na články.
 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu