Instagram už v Rusku nie je dostupný

Ruskí influenceri, živnostníci, ale aj firmy, pre ktoré bol Instagram hlavným zdrojom príjmu, majú hlavy v smútku. Od pondelka v ich krajine už populárna sociálna sieť nie je dostupná.

Populárna sociálna sieť Instagram nefunguje v Rusku po tom, čo štátne orgány obvinili jeho materskú spoločnosť Meta z podnecovania násilia protu Rusom na jej platformách. Pred úplným zablokovaním služby varoval šéf Instagramu Adam Mosseri na svojom Twitteri. Nadviazal tak na vyhlásenie ruského Federálneho úradu pre dohľad v oblasti telekomunikácií a IT technológií.

Ten dal používateľom Instagramu 48 hodín na prenos ich dát zo sociálnej siete na ruské konkurenčné platformy. Moskva tak oficiálne začala blokovať Instagram v pondelok 14. marca. Podľa Mosseriho tak odstrihla 80 miliónov ruských používateľov. 

Najťažšie situáciu nesú influenceri, živnostníci, ale aj firmy, pre ktoré bol Instagram hlavným, prípadne jeden z kľúčových zdrojov príjmu. Niektoré zdroje uvádzajú, že na populárnu sociálnu sieť sa dá v Rusku stále dostať vďaka VPN, ktoré dokáže obísť vládne obmedzenia. Nie je to však jednoduché a otázne je, ako by sa k tomu postavila ruská vláda. 

Zdroj: rkn.gov.ru

 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu