Horizon Forbidden West: Burning Shores - sympatické rozšírenie

Rozšírenie pre druhý Horizon vstúpilo do povedomia aj bojkotom niektorých hráčov, ktorým vadilo, že sa v ňom hlavná hrdinka bozkáva so ženou. Bez ohľadu na zvláštny stav našej odsudzujúcej spoločnosti si však toto DLC zaslúži chválu.

Už je to vyše roka, čo sme si zahrali veľkolepý akčný epos Horizon Forbidden West (recenzia). Síce nás potom dokonale odzbrojil dychberúci God of War: Ragnarök (recenzia), ale aj napriek tomu som na dobrodružstvo s Aloy nemohol len tak zabudnúť. Udelil som mu totiž plný počet bodov a aj s odstupom času si za svojím hodnotením rozhodne stojím. 

Aj preto ma veľmi potešilo, že Guerilla Games nás aktuálne do postapokalyptického sveta strojov pozývajú opäť. Tentokrát v príbehovom DLC s podtitulom Burning Shores, ktoré vychádza exkluzívne na PS5. 

Autori toto rozhodnutie odôvodňujú tým, že technicky s hrou zašli ešte ďalej a podľa ich slov sa máme načo tešiť. Je to ale skutočne tak a stojí toto rozšírenie za vaše peniaze? Nuž, fanúšikovia by rozhodne nemali váhať. 

Prekvapivo kvalitný príbeh v atraktívnom prostredí Los Angeles 

Burning Shores príbehovo priamo nadväzuje na koniec Horizon Forbidden West. Ak ho teda chcete hrať, musíte mať za sebou hlavnú kampaň a splnený quest s názvom Singularita. Až po ňom sa Aloy dozvie, ako má postupovať ďalej. A na známosť jej to nedá nikto iný než Sylens, ktorého sa naposledy zhostil zosnulý herec Lance Reddick. 

Na scéne sa totiž objavila nová hrozba v podobe ďalšieho Zenitha, ktorý by mohol ohroziť osud celého sveta. Aloy sa teda následkom udalostí musí vydať do centra technológií a zábavného priemyslu, ktorým samotné Los Angeles, teraz známe ako Horiace pobrežie. Mesto anjelov je tak aktuálne celkom atraktívna lokalita, ktorú využil aj nedávny Dead Island 2 (recenzia).

Záujmy Aloy sa navyše prepájajú aj s novou postavou menom Seyka. Je to členka kmeňa Quenov, hľadajúca skupinu svojich ľudí, ktorá sa stratila spolu s jej sestrou. A to je asi tak všetko, čo by ste o príbehu Burning Shores mali vedieť bez akýchkoľvek spoilerov. 

No a keďže ide o DLC s pomerne ľudovou cenovkou, otvorene musím povedať, že od príbehu som veľa neočakával. Autori však krátko po úvode dokazujú, že im stále ide karta a svet hry Horizon má toho ešte veľa čo povedať. 

Príbeh je naozaj zaujímavý a bude radosť ho sledovať. Do rozprávania skvele zapadá aj nový charizmatický záporák, ktorý má silné motivácie a spolu s Aloy budete chcieť úprimne zastaviť jeho plány. 

Dej skvele odsýpa a má dobré tempo. Na druhej strane, možno až príliš dobré a autori si mohli na rozprávanie nechať viac času. Zápletka, ktorú ponúkajú, by si to rozhodne zaslúžila rovnako, ako nové charaktery. Hlavný antagonista mohol pokojne dostať väčší priestor, ktorý autori mohli venovať aj na budovanie vzťahu so Seykou. 

Je napísaná tak, aby ste si ju obľúbili, ale krátkosť Burning Shores DLC jej nehrá veľmi do karát. Vzťahy sa teda budujú rýchlym tempom a za nejakých cca 6 hodín je v hlavnej linke po všetkom. Hernú dobu však o niečo predĺžia vedľajšie úlohy, ktoré tiež dokážu zaujať.

Guerilla Games ale svoj námet mohli vyšťaviť omnoho viac, pretože je naozaj dobrý. Na druhej strane dvadsať eurová cenovka je tu fér. Fanúšikovia za ňu dostanú slušný prídavok s rozmanitou náplňou a naozaj grandióznym finále, ktoré zašlo ešte ďalej než záver základnej hry Horizon Forbidden West.  

Nádherný a vťahujúci svet

Musím povedať, že prvá vec, ktorá ma na Burning Shores okamžite očarila bol fakt, že keď som sa po niekoľkých mesiacoch vrátil do sveta Horizon, takmer som zabudol na to, aká bola a je hra krásna. Iste, dnes tu máme pomerne dosť hier s kvalitným audiovizuálnom, ale mám pocit, že Horizon to ťahá ešte o niečo ďalej. Aj vďaka tomu je u mňa najkrajšou hrou súčasnosti. 

Vizuálna stránka je skutočne očarujúca a v mnohých aspektoch doslova berie dych. Či už ide o neskutočné prírodné scenérie, krásne modely postáv, neuveriteľné efekty alebo majestátne stroje. Burning Shores vás pritom zoberie do úplne novej lokality, kde si budete vychutnávať plavbu na lodi či divokú jazdu v oblakoch. 

Je až šialené, akú starostlivosť venovalo Guerilla Games množstve malých detailov, ktoré tu tvoria jeden audiovizuálne dokonalý celok. Neraz sa pristihnete pri tom, ako sa len tak kocháte post-apokalyptickými scenériami, ktoré strieda slnkom zaliata pláž. Za kratší koniec v tomto smere však neťahá ani zvuková stránka, ktorá je špičková.

Okrem kvalitného dabingu môžete očakávať aj niekoľko nových hudobných doprovodov. Zároveň je až neuveriteľné, že toto oku lahodiace dobrodružstvo beží na konzole PS5 s dokonalou optimalizáciou a bez jediného zaváhania. Či už sa rozhodnete pre režim kvality alebo výkonu. Aj toto ukazuje šikovnosť autorov, ktorí dokážu umne využiť výkon PlayStation 5.

Opäť zábavný súbojový systém a niekoľko noviniek 

Jadrom hrateľnosti v Burning Shores zostáva opäť zábavný súbojový systém a vracia sa všetko to, čo previedlo Horizon Forbidden West. Pripraviť sa teda môžete nielen na akčné, ale aj lezecké pasáže, ktoré tentokrát spríjemní aj možnosť zachytávania lanom a páčenia otvorov. Autori si však pre DLC pripravili aj niekoľko ďalších nových prvkov. 

Okrem akcie a puzzle elementov už Aloy po novom na všetko nebude sama. Takmer počas celej hry ju sprevádza sympatická Seyka. Aloy spolu s ňou neustále komunikuje a tvoria dobrý tandem, ktorý si pomáha pri riešení náročných situácií. Fanúšikov lovenia divokých monštier zas poteší, že do hry pribudnú tri nové stroje. 

Ich predzvesťou sú podivné vajcia, z ktorých sa liahne otravný lietajúci hmyz. Podstatne výraznejší však bude mechanický žabiak Bilegut. Dokáže robiť obrovské skoky, má toxickú muníciu a poraziť ho je slušná výzva. Do tretice je tu lietajúci Waterwing, ktorého špecialitou je to, že okrem oblakov dokáže zdolávať aj podmorskú hladinu. 

Keď ho ovládnete, môžete si užiť neuveriteľne efektný strmhlav let z výšky priamo pod vodnú hladinu a obdivovať koralové útesy. Zabudnúť však netreba ani na novú možnosť plaviť sa po mori na loďke v štýle Kratosa. K tejto ponuke pribudlo aj niekoľko výbojov chrabrosti a schopností, vrátane využívania štítu či klzáku. 

Výhody:

  • skvelá dejová linka, ktorú si budete užívať 

  • atraktívne prostredie Los Angeles 

  • dychberúci audiovizuál 

  • charizmatický záporák 

  • príjemná postava Seyky 

  • grandiózne finále, ktoré predčilo aj záver základnej hry

  • zaujímavý prieskum a ďalšie vedľajšie úlohy 

  • sympatická cenovka 

Nevýhody:

  • relatívne krátka hlavná dejová linka (aj keď cena je fér)

  • hlavný záporák by si zaslúžij aj viac priestoru 

  • budovanie vzťahu so Seykou je príliš rýchle   

Hodnotenie: 8/10 

Cena: 19,99 eur 

Platformy: PS5

Záver

Horizon Forbidden West: Burning Shores je skvelý prídavok, ktorý by si fanúšikovia pôvodnej hry rozhodne nemali nechať újsť. Na menšie DLC ponúka až prekvapivo zaujímavú dejovú linku, charizmatického záporáka a príjemnú spoločníčku v podobe Seyky. K tomu sa pridáva dychberúci audiovizuál v post-apokalyptickom Los Angeles. 

Dostanete aj niekoľko menších noviniek a skutočne grandiózne finále, ktoré v mnohých ohľadoch predčí aj pôvodný Forbidden West. Toto všetko dostanete za veľmi sympatickú cenovku, takže nie je dôvod čakať na výpredaj. Pustiť sa do vťahujúceho dobrodružstva v Burning Shores vám teda odporúčam hneď teraz.


 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu