Google vám môže zrušiť účet. Ako tomu zabrániť?

Google upozorňuje používateľov, že platí nová lehota, ktorá sleduje obdobie nečinnosti účtu. Ak nesplníte podmienky, váš Google účet bude zrušený. Prvé účty začne odstraňovať už v decembri 2023.

Pokiaľ používate Google účet, či už na správy alebo prihlasovanie do aplikácií, alebo do rôznych webových služieb, mali by ste spozornieť. Firma aktualizovala obdobie nečinnosti a skrátila ho na dva roky. To znamená, že ak počas dvoch rokov svoj Google účet nepoužijete, teda neprihlásite sa ním alebo ho nevyužijete na správy či iné aplikácie, Google vám ho zruší. A s ním aj všetok jeho obsah.

Zmeny už začali platiť a spoločnosť informuje, že termín na prvé odstránenie účtov bude 1. december 2023. Predtým, než Google pristúpi k tak radikálnemu kroku, informuje jeho majiteľa, že bol jeho účet zaradený medzi neaktívne a pošle mu linku na obnovu. Kým účet naozaj odstráni, pošle Google viacero správ. 

"Tieto správy s pripomenutím dostanete minimálne osem mesiacom predtým, než podnikneme akúkoľvek akciu v súvislosti s vaším účtom. Po odstránení účtu Google už nebude možné adresu Gmailu odstráneného účtu opäť použiť pri vytváraní nového účtu Google", informuje firma.

Ako sa vyhnúť zaradeniu medzi neaktívne účty? 

  • prihláste sa do svojho Google účtu aspoň raz za dva roky
  • používajte účet na prijímanie a odosielanie správ
  • používajte Disk, Fotky, Mapy a iné Google aplikácie
  • pozerajte YouTube videá
  • prihláste sa do aplikácií tretích strán pomocou funkcie Prihlásiť sa účtom Google

Zároveň si skontrolujte, či máte v účte zadaný e-mail na obnovenie. Než Google neaktívny účet odstráni, pošle na záložný e-mail informáciu s upozornením. Pokiaľ nechcete svoj Google účet používať, môžete si stiahnuť pomocou aplikácie Google Takeout svoje dáta a obsah. 

Existuje ale niekoľko výnimiek, pre ktoré dvojročná lehota aktívnosti neplatí. Ide napríklad o účet Google s kanálmi, videami alebo komentármi na YouTube, účet s darčekovou kartou s peňažným zostatkom či účet so zverejnenou aplikáciou, napríklad taký, ktorý hostí aplikáciu v Obchode Google Play. Podrobné informácie o nových pravidlách nájdete na stránke support.google.com.

Zdroj: Google 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu