Google chytá Fast Share - alternatívu pre rýchlejší prenos súborov

V novom Androide Q by mali byť prenosy súborov cez Bluetooth nahradené technológiou Fast Share. Tá na komunikáciu využíva Wi-Fi a je teda výrazne rýchlejšia.

Že iPhony nepodporujú prenos súborov cez Bluetooth, asi viete. Tento fakt majitelia androidov často využívajíu na robenie si žartov z najznámejšej konkurencie. Na druhej strane, Bluetooth je už na dnešnú dobu poriadne pomalý a párovanie, ako aj prenos viacerých fotografií alebo videí naraz, je cez neho skôr utrpením.

Apple preto na prenos súborov medzi iOS a macOS zariadeniami na krátku vzdialenosť využíva vlastnú alternatívu pod názvom AirDrop. Zariadenia sa síce nájdu cez Bluetooth, no následne nadviažu vysokorýchlostné prepojenie cez Wi-Fi a aj niekoľko gigabajtov veľký obsah sa za pár sekúnd prenesie prostredníctvom neho. Wi-Fi sieť medzi dvoma smartfónmi alebo iPhonom a MacBookom je pritom nezávislá na iných sieťach a vôbec nemusíte mať Wi-Fi router ani poznať žiadne heslá. 

Google teraz podľa všetkého pracuje na podobnej technológii s názvom Fast Share. Ako inak, poslúži na zdieľanie obrázkov, videí, hudby či iných súborov medzi dvoma androidmi blízko seba, aj bez internetového pripojenia. Telefóny by sa taktisto mali nájsť cez Bluetooth a potom nadviazať spojenie cez štandard Wi-Fi Direct. Ten umožňuje nadviazať komunikáciu medzi dvoma zariadeniami aj bez ďalšieho tzv. Access Pointu (prístupového bodu), ktorým je typicky domáci router. 

Fast Share by sa mohlo objaviť už v Androide Q ako natívna súčasť operačného systému. Koniec-koncov, pre Google to nie je nič nové, podobné možnosti obsahuje aj aplikácia Files. Tú si však musia obe strany najprv stiahnuť a nainštalovať. Vlastné alternatívy má Huawei (Huawei Share) aj Lenovo (SHAREit). Fast Share by mal okrem dvoch androidov komunikovať aj s Chromebookmi a potencionálne aj s iPhonami, kde však zrejme bude treba nainštalovať samostatnú aplikáciu.

Server 9to5Google ukázal niekoľko screenshotov, ako by mali ponuky Fast Share v Androide vyzerať. 

Diskusia k článku:

Začať diskusiu